Column: Favoriete boeken

Ken je die vraag ‘Wat is je favoriete boek?’ en ken je ook dat gevoel dat je daar eigenlijk geen antwoord op kan geven? Als je net zo’n boekennerd ben als ik waarschijnlijk wel. Een echt favoriet boek aanwijzen, dat kan ik niet.

Natuurlijk zijn er boeken die ik veel leuker vindt dan andere. Dat is logisch niet alle boeken passen bij mij. Het kan zijn dat het verhaal mij totaal niet aanspreekt of dat ik niet door de schrijfstijl heen kom. Er zijn echter zo veel boeken die ik wel helemaal geweldig vind en waar ik graag over praat met mensen. Maar er is er niet één die er echt boven uit springt. Ik lees veel en dus komen er in een jaar heel wat boeken voorbij. Van al die boeken die ik lees, zijn er natuurlijk best veel mooie, grappige en ontroerende verhalen. Wat het voor mij helemaal altijd moeilijk maakt om een favoriet aan te wijzen is dat ik eigenlijk heel veel verschillende genres lees. Van Young Adult tot Engelse klassiekers en van chicklits tot thrillers, al deze genres spreken mij op een bepaalde manier wel aan. Alle boeken hebben zo hun eigen charme, maar ook hun eigen minpunten. Deze verschillen per genre en per boek, maar je kunt geen appels met peren vergelijken en dus ook niet boeken van verschillende genres. Waarschijnlijk zou het mij nog wel lukken om een favoriet aan te wijzen binnen elk genre, maar dan uit al die favorieten weer kiezen: ik zou niet weten hoe.

Meestal begin ik met antwoorden dat ik niet echt één favoriet heb. Maar dan volgt vaak de opmerking: “Je moet toch wel één boek gelezen hebben wat er echt bovenuit springt?”. Daarna begin ik over Harry Potter, want ja die reeks is wel echt één van mijn favorieten en ook de serie die ik het meest gelezen heb. Maar ja dat laatste komt waarschijnlijk ook, omdat ik deze boeken (althans het eerste deel) ook al het langst in mijn bezit heb. Ja Harry Potter is een favoriet, maar laatst las ik de Shatter-me serie en ook daar ben ik helemaal verslaafd aan. En omdat ik deze serie heel recent pas gelezen heb, komt deze sneller in mijn hoofd op als favoriete boek, dan over een jaar of zo. Ik zou dus zeggen dat mijn favoriete boek van tijd-tot-tijd verschilt en dat recent gelezen boeken misschien eerder bij mij opkomen dan boeken die ik jaren geleden als gelezen heb.

Misschien ligt het gewoon aan mij. Misschien kan ik gewoon niet goed kiezen, maar ik heb het idee dat er ook wel andere mensen zijn die niet zo goed antwoord kunnen geven op de vraag: “Wat is je favoriete boek?”.  Zeker als je veel leest, dan komt er waarschijnlijk elke week een boek bij dat potentieel je favoriete boek zou kunnen worden. Boeken aanraden aan mensen wordt op deze manier trouwens wel heel makkelijk. Mijn antwoord tegenwoordig? Ik noem gewoon een aantal boeken op die ik echt heel goed vind en probeer geen echte favoriet meer aan te wijzen. Een mooie tussenweg!

Tot de volgende keer!

Bianca

PS. Als ik echt een top 5 zou moeten maken, zou deze er op dit moment uitzien (maar dit zou er over een maand weer compleet anders uit kunnen zien):

  1. Harry Potter – J.K. Rowling
  2. De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano
  3. To kill a mockingbird – Harper Lee
  4. Een schitterend gebrek – Arthur Japin
  5. Shatter-me trilogie – Tahereh Mafi

 

Kunnen jullie wel makkelijk een favoriet boek aanwijzen? En welke is dat dan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s