Mijn tips voor Cinque Terre

Het nationaal park Cinque Terre in Ligurië aan de westkust van Italië bestaat uit vijf dorpjes vol met kleurrijke huizen met daaromheen prachtige natuur in de vorm van heuvels en een helderblauwe zee. Deze plek wilde ik dan ook heel graag eens bezoeken en afgelopen juni was het een van de stops tijdens het Interrailen. We hebben hier een prachtige dag gehad en ik deel graag mijn tips om een bezoek aan Cinque Terre ook voor andere onvergetelijk te maken.

Ga in het laagseizoen

Wij waren dus in juni in Cinque Terre. Niet helemaal meer het laagseizoen misschien, maar dit is zeker een tijd dat je de echt grote hordes van toeristen enigszins uit de weg gaat. Het was op de dag dat wij er waren zeker wel druk, maar je kon nog prima rustig genieten. Bovendien vermeden wij de drukte al snel door een zijstraatje in te duiken of wat verder van een dorpje af te lopen.

Daarnaast heb je in juli en augustus ook nog eens een grote kans op temperaturen boven de 30 graden. Niet echt idealen temperaturen om in een overvolle trein te zitten en bovendien ga je dan ook niet zo snel een stuk wandelen en dat was juist wat wij het mooiste vonden in Cinque Terre.

DSCN4046

Wandeling Monterosso – Vernazza

In Cinque Terre lopen verschillende moeilijke maar ook een stuk makkelijkere wandelingen. Helaas zijn ze niet altijd allemaal open, vooral door aardverschuivingen of gevallen rotsblokken waardoor het pad versperd werd. Wij liepen een niet al te moeilijke wandeling van Moterosso naar Vernazza en ik kan deze wandeling echt aan iedereen aanbevelen. Ik las van te voren verhalen dat het in de zomer soms echt filelopen is, maar in ons geval viel dat reuze mee. Soms kwamen we zelfs een minuut of tien helemaal niemand tegen.

Het eerste stuk van de wandeling is wat lastig, vooral omdat het heel veel trappen oplopen is, maar als het afvlakt is de wandeling zeker prima te doen. De wandeling is zo’n 3,5 kilometer lang, maar we deden daar wel zo’n twee uur over. Het uitzicht is namelijk zo mooi daar kun je wel naar blijven kijken. Zorg wel dat je genoeg drinken meeneemt, want onderweg is er geen gelegenheid om wat te kopen. Ook staan er geen bankje langs de route, maar je kunt natuurlijk altijd even op een steen uitrusten. De wandeling is het mooist als je Vernazza nadert, want dit dorp zie je op verschillende punten mooi liggen in de verte.

Cinque Terre Treno Ticket

Cinque Terre kun je het best met de trein verkennen, met de auto kom je namelijk niet in de dorpjes. Het kan dan voordelig zijn om een ticket te kopen waarbij je de hele dag onbeperkt tussen de dorpjes (en La Spezia en Levanto)  kan treinen, Daarnaast heb je met dit ticket toegang tot alle wandelpaden, gratis wifi en de toiletten in de dorpjes. De treinen tussen de dorpen gaan ongeveer om het kwartier dus je hoeft nooit lang te wachten op vervoer. Vanaf de stations is het meestal nog wel een kleine wandeling naar het centrum.

Dit ticket is online te koop en daarnaast ook op de treinstations van de vijf dorpjes en van La Spezia en Levanto. In de drukke periodes kan het misschien handig zijn om het ticket vast online aan te schaffen, maar wij hoefde echt nauwelijks te wachten bij het loket op het station van La Spezia. Het ticket kost €16,-

Verblijf in La Spezia

Accomondaties in de vijf dorpen van Cinque Terre zijn vaak erg duur. Het is voor je portemonnee een stuk fijner om bijvoorbeeld in La Spezia te verblijven. Dit is wat wij deden en Cinque Terre is vanaf hier echt ideaal te bereiken met de trein. Het dichtstbijzijnde dorpje Riomaggiore bereik je in 7 minuten en Monterosso, dat vanaf La Spezia het verst weg ligt, in een kwartier.

Corniglia

Corniglia is het kleinste dorp van de Cinque Terre en ook de enige die niet direct aan zee ligt. Als je op zoek bent naar wat rust dan is Corniglia erg geschikt. Het was hier duidelijk rustiger dan in de andere dorpjes. Waarschijnlijk omdat het een flinke klim is vanaf het treinstation naar het dorp. Het uitzicht is echter prachtig. Als je niet alle trappen op wilt klimmen, rijdt er ook een klein shuttlebusje heen en weer tussen het treinstation en het dorp, maar als je daar gebruik van wilt maken moet je je wel voorbereiden op opgepropt in de bus staan en voordringende toeristen die vinden dat zij meer recht hebben om als eerste het busje in te gaan. Erg vermakelijk om naar te kijken als je er zelf niet in wilt, anders waarschijnlijk iets minder leuk. Zo’n busje is natuurlijk ideaal als je wat slechter ter been bent, maar anders zou ik zeggen, ga lekker lopen en zorg er zo voor dat mensen die het echt nodig hebben van het busje gebruik kunnen maken.

Cinque Terre is dus erg mooi, maar verwacht zeker niet dat je de enige bent die deze mooie plek bezoekt. Het kan vooral in het hoogseizoen erg druk zijn, maar met een stukje wandelen of een zijstraat inschieten ontloop je veel van de drukte. Ik kan deze plek alleen maar aan iedereen aanbevelen en zou er zelf ook nog wel eens een keer terug willen gaan om een andere wandeling te lopen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.