Mijn vijf favoriete boeken van 2021

We zijn alweer aangekomen aan het einde van het jaar 2021. In mijn hoofd leven we nog steeds in het jaar 2020, maar over een paar dagen zitten we toch echt in 2022. In het afgelopen jaar las ik weer een hoop boeken. 77 in totaal. Sommige heel goed, andere helemaal niks en alles ertussen in. In deze blog zet ik mijn vijf favoriete boeken van dit jaar in de spotlight.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Als ik echt een favoriet van dit jaar aan moet wijzen dan is dat zeker Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Eerder schreef ik mijn recensie het volgende:

Over Het onzichtbare leven van Addie LaRue kan ik veel zeggen, maar het beste is om het boek gewoon zelf te ervaren zonder dat je er van tevoren al veel over weet. Laat het verhaal van Addie over je heenkomen en laat je helemaal meeslepen in haar geschiedenis. Het is dus absoluut geen boek vol met actie, maar als je houdt van een fantasy boek met veel aandacht voor de ontwikkeling van personages dan is dit boek zeker een aanrader. Wat mij betreft komt Addie LaRue op mijn lijstje met favoriete boeken die ik ooit las. Het is een dikke pil, maar het was 528 pagina’s lang genieten.

En eigenlijk hoef ik hier niks meer aan toe te voegen. Een absolute aanrader.

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Hollywoodfilmicoon Evelyn Hugo is negenenzeventig als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze maar door schandalen geteisterde leven. Ze benadert de jonge journalist Monique Grant, die gefascineerd luistert naar wat Evelyn te vertellen heeft. Maar naarmate Monique dieper in de herinneringen van de Hollywoodlegende duikt, krijgt ze het onbehaaglijke gevoel dat Evelyn iets verzwijgt.

Als je eenmaal begint met lezen van De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo dan kun je maar beter zorgen dat je veel tijd hebt om het boek in één ruk uit te lezen. Zodra Evelyn begint te vertellen over haar leven wordt je namelijk helemaal meegezogen in het Hollywood van de jaren ’50-’80. Deze zeven echtgenoten van Evelyn Hugo is veel meer dan een verhaal over een vrouw die zeven keer getrouwd is geweest. Het is een verhaal over ambitie, identiteit, biseksualiteit, LGBTQ+-rechten en de keerzijde van roem. Met personages die zo levensecht aanvoelen dat je met liefde een film waarin ze in het boek spelen zou willen bekijken om je vervolgens te realiseren dat het toch echt fictieve personages zijn.

Middernachtbibiliotheek – Matt Haig

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard? Middernachtbibiliotheek is een hartverwarmende en ontroerende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet

Voor ik begon aan Middernachtbibliotheek had ik door alle goede verhalen en mijn eerdere positieve ervaringen met Matt Haig torenhoge verwachtingen. Gelukkig werden die verwachtingen helemaal waargemaakt tijdens het lezen van het boek. Het is een boek dat je aan het denken zet over het leven en dat uit zoveel mooie quotes bestaat dat je enorm veel zinnen wilt noteren/markeren tijdens het lezen. Een heel fijn boek met een goede boodschap.

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Wat een fijne YA-thriller is Moordgids voor lieve meisjes. Het heeft een beetje een Pretty Little Liars vibe, maar dan beter en dat beviel me wel. Het verhaal wordt ook afgewisseld met onderzoeksverslagen, interviews en tekstberichtjes wat een leuke toevoeging is en maakt dat het boek vlot leest. Hoewel ik sommige wendingen in het boek echt wel zag aankomen werd ik ook regelmatige verrast en kon ik het boek maar moeilijk wegleggen.

Zondagsleven – Judith Visser

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden; niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen, en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

Ik had een beetje gemist dat er een vervolg was op Zondagskind. Toen ik het boek voorbij zag komen was ik dan ook blij verrast. Ik had van het eerdere deel genoten en ik was heel benieuwd om nog meer van het verhaal van Jasmijn te lezen. Zondagsleven geeft een mooi inkijkje in hoe het voor iemand met autisme kan zijn om in onze maatschappij mee te draaien. Leerzaam dus en ook nog eens met een schrijfstijl die ervoor zorgt dat je door het boek heen vliegt.

Het was lastig om slechts vijf boeken te kiezen voor dit overzicht. Maar na lang wikken en wegen zijn dit toch wel echt mijn topfavorieten van dit jaar. Op naar een nieuw jaar met net zoveel mooie boeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.