Recensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Als er één boek is waar je de afgelopen tijd niet omheen kan dan is het Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Je ziet het overal voorbijkomen en bovendien lijkt ook bijna iedereen er razend enthousiast over te zijn. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan om de prachtige Nederlandstalige uitgave van dit boek te kopen. Ik ben altijd een beetje huiverig voor zulke grote hypes, omdat ik boeken die zo geweldig worden gevonden, vaak dan toch wat vind tegenvallen. Vandaag vertel ik of ik dat bij Addie LaRue ook het geval vond.

Onzichtbaar leven

Het is het jaar 1714 en Adeline LaRue staat op het punt om te trouwen met de man aan wie ze is uitgehuwelijkt. Ze zoekt wanhopig naar meer tijd om in vrijheid te leven. Als laatste redmiddel vraagt ze de oude goden om hulp. Die hulp krijgt ze. Ze kan onder haar huwelijk uitkomen. Daarvoor moet ze wel haar ziel verkopen, maar ze krijgt daarvoor alle tijd van de wereld terug. Ze zal eeuwig leven en niet ouder worden. Klinkt in eerste instantie als een prima deal. Dan blijkt dat niemand haar kan herinneren. Zodra Addie uit het gezichtsveld van iemand verdwijnt, verdwijnen ook de herinneringen aan haar. Zo zwerft ze 300 jaar over de wereld.

Tot ze in 2014 een boekwinkel in New York inloopt. Voor het eerst in 300 jaar is er iemand die zich haar wel herinnert. Henry. Hij geeft Addie een sprankje hoop dat ze wellicht niet voor altijd haar leven in eenzaamheid hoeft te lijden.

Een prachtig levensverhaal

Het onzichtbare leven van Addie LaRue is geen verhaal boordevol actie. Het vertelt zoals de titel letterlijk zegt het leven van Addie La Rue. Het neemt je mee van haar geboortedorp Villon-sur-Sarthe naar Parijs en naar New York. Je reist door de tijd en maakt mee hoe elk jaar en elke stad zijn invloed heeft op Addie en hoe zij driehonderd jaar later in het leven staat. Addie maakt logischerwijs veel mee in al deze jaren. Ziet alle ontwikkelingen, maakt oorlogen mee, maar ze kan nooit haar verhaal vertellen. Als ze het uitspreekt zullen mensen het weer vergeten en het opschrijven is ook onmogelijk. Addie kan geen sporen in de wereld achterlaten. Toch duikt ze soms op in kunstwerken van kunstenaars die haar ooit gezien hebben en geïnspireerd werden door haar unieke gezicht met zeven sproeten. Op deze manier drukt Addie toch nog een beetje haar stempel op deze wereld waarin ze gedoemd is om altijd vergeten te worden.

Ook Henry leer je gedurende het verhaal kennen. Sommige hoofdstukken worden vanuit zijn perspectief verteld. Zo kom je erachter hoe zijn leven is verlopen totdat hij Addie in 2014 ontmoet en leer je dat deze ontmoeting ook voor Henry erg belangrijk is.

Een boek dat je moet ervaren

Over Het onzichtbare leven van Addie LaRue kan ik veel zeggen, maar het beste is om het boek gewoon zelf te ervaren zonder dat je er van tevoren al veel over weet. Laat het verhaal van Addie over je heenkomen en laat je helemaal meeslepen in haar geschiedenis. Het is dus absoluut geen boek vol met actie, maar als je houdt van een fantasy boek met veel aandacht voor de ontwikkeling van personages dan is dit boek zeker een aanrader. Wat mij betreft komt Addie LaRue op mijn lijstje met favoriete boeken die ik ooit las. Het is een dikke pil, maar het was 528 pagina’s lang genieten.

Waardering: 5 uit 5.

Titel: Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Auteur: V.E. Schwab

Uitgeverij: Boekerij

Genre: Fantasy

Flaptekst: Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

2 reacties op “Recensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.