Recensie | Schimmenstof (Schimmenwereld #6) – Lynn Robin

Morgen verschijnt Schimmenstof, het zesde en laatste deel in de Schimmenwereld-serie van Lynn Robin. Ik mocht de eerdere boeken al recenseren voor Lynn en natuurlijk kon het laatste boek niet achterblijven. Ik las het boek vorige week al en daarom kan ik jullie nu vertellen waarom je dit boek en de rest van de serie absoluut moet gaan lezen.

Titel: Schimmenstof

Serie: Schimmenwereld #6

Auteur: Lynn Robin

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 4.5/5 sterren

Ik heb geen lippen om te kussen.
Ik heb de stem van een monster.
En de ogen van de dood.
Het Schimmenmeer staat droog. Alle Wakers zitten opgesloten in de Kerkers. Mahira’s ziel verspreidt zich als gif door de aarde.

 De Schimmenwereld is stervende.
 Dinah en haar vrienden – en hun nieuwe bondgenoten – moeten alles op alles zetten om hun wereld te redden. Ze duiken in Mahira’s verleden, op zoek naar haar pad van herinneringen, maar worden tegengewerkt door Heath en donkere krachten.
 Als Dinah haar geliefde, Eli, en haar vrienden ziet lijden onder Mahira’s duisternis, weet ze dat de tijd tikt en dat ze ervoor moet zorgen dat haar ware krachten ontwaken.
 Ze denkt te weten hoe.
 Maar het is een risico, een risico dat haar het leven kan kosten, een risico dat Eli haar niet laat nemen.
 Dinah moet een keuze maken – tussen licht en duisternis, leven en dood, liefde en haat; een keuze die gevolgen zal hebben voor de hele wereld.
 Het laatste gevecht is aangebroken.
 En Dinah weet dat zij de sleutel tot overwinning is… of verlies.

20190629_160849.jpg

Het is oorlog in de Schimmenwereld. Het Schimmenmeer staat droog. Alle Wakers zitten opgesloten in de Kerkers en Mahira’s ziel verspreidt zich als gif door de aarde. De Schimmenwereld is stervende en dat heeft een grote impact op Dinah en haar vrienden. Dinah is als Necromancer de sleutel in deze oorlog, maar ze heeft geen idee hoe zij uiteindelijk deze rol moet gaan vervullen. Ze heeft wel ideeën over hoe ze haar ware krachten kan laten ontwaken, maar dat is een gevaarlijk plan. Zo gevaarlijk dat Eli haar dat risico niet laat nemen. Maar ze moet die keuze maken als ze ziet hoezeer Eli en de andere onder Mahira’s duisternis lijden.

Geweldige worldbuilding

Ik schreef het al vaker over deze serie, maar wat ik er zo goed aan vindt is dat de worldbuilding echt geweldig is. Alle details kloppen en het is zo gedetailleerd en levendig omschreven dat je de wereld als een film voor je ziet. Alle verschillende verhalen uit de voorgaande vijf delen komen in dit boek ook perfect bij elkaar en aan het einde zijn er geen losse eindje meer over. Alles is opgelost en als lezer kan je met een tevreden gevoel het boek dichtslaan.

Realistische personages

Wat ook enorm goed in elkaar zit zijn de personages. Door de boeken heen leer je ze steeds beter kennen. Ze hebben allemaal hun tekortkomingen en maken allemaal fouten, maar uiteindelijk sluit je ze allemaal in je hart. Ook degen die je eerst misschien niet kan uitstaan.

“Je staat er immers niet bij stil dat iemand die al dood is, nogmaals zou kunnen sterven. Deze keer voorgoed.”

Dinah, de hoofdpersoon in Schimmenstof, is zo’n personages voor mij. Gedurende de serie wist ik niet zo goed wat ik nou precies van haar moest vinden. Zelfs in het derde deel, dat ook om haar draaide, kon ik niet echt hoogte van haar krijgen. In dit boek leer je haar echter pas echt goed kennen en ga je steeds beter begrijpen waarom ze bepaalde beslissingen heeft genomen. Ook sommige andere personages leer je wat beter kennen. Er zit bijvoorbeeld een scene in het boek waarbij je het verleden van een heleboel personages te zien krijgt. Dit vond ik aan de ene kant een beetje verwarrend, omdat het veel informatie in een keer was, maar het was zeker heel informatief om de personages beter te gaan begrijpen en ook meer sympathie voor hen te krijgen.

Jammer om afscheid te nemen

Schimmenstof is het laatste deel in de serie. Hoewel het een mooie afsluiter is, vind ik het ook wel jammer om afscheid te moeten nemen van deze personages en van de Schimmenwereld. Er zijn niet zo veel YA-fantasy boeken van eigen bodem, maar Lynn Robin heeft met haar Schimmenwereld-serie wel een mooie verzameling toegevoegd aan dit genre.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.