Recensie | Break a Leg (Truth or Dance #2) – Chinouk Thijssen

Truth or Dance van Chinouk Thijssen vond ik een geweldig boek. Gelukkig was dit pas het eerste deel van de trilogie en dus had ik nog twee boeken om naar uit te kijken. Het tweede deel, Break a Leg, is inmiddels verschenen en vandaag vertel ik jullie alles over wat ik van dit boek vond. Net zo goed als zijn voorganger, of toch het typisch mindere tweede deel in een trilogie?

Titel: Break a Leg

Serie: Truth or Dance #2

Auteur: Chinouk Thijssen

Uitgeverij: Clavis Young Adult

Genre: Young adult, Thriller

Waardering: 4.5/5 sterren

DACHTEN JULLIE DAT HET NU WAS AFGELOPEN? THINK AGAIN. TRUTH OR DANCE BEGINT NU PAS ECHT. Dit jaar zou alles anders worden. Maar nu India is toegelaten tot de vervolgopleiding van het conservatorium wordt ze ook daar lastiggevallen. Via de groepschat Truth or Dance stuurt een anomieme stalker haar en haar vriendinnen Lisa, Nikki en Zoë nieuwe opdrachten – nog gevaarlijker en met nog ergere gevolgen als ze niet gehoorzamen. De meiden leven voor het ballet, maar zijn ze klaar voor een dans des doods?

20190711_095442.jpg

India, Lisa, Nikki en Zoë dachten dat het over was. De anonieme berichtjes van Truth or Dance die de vriendinnen vorig jaar kregen leken voorbij. Inmiddels wonen de vier meiden samen en zijn India, Lisa en Zoë begonnen op het hbo van het conservatorium. Nikki, die niet is toegelaten tot de vervolgopleiding, is begonnen met een opleiding tot dansdocent. Maar zodra het nieuwe schooljaar is gestart worden India en haar vriendinnen opnieuw lastiggevallen door een anonieme stalker. Ze krijgen nieuwe opdrachten en dit keer nog gevaarlijker dan vorig jaar en de gevolgen als ze niet gehoorzamen zijn niet te overzien.

Spannend van begin tot eind

Gelijk vanaf het begin van Break a Leg zit de spanning er goed in. Dit komt vooral omdat het boek, net als het eerste deel, begint met een vooruitblik naar twee jaar verder. Daarna gaat het verhaal wel wat rustiger weer van start, maar ik vond dat persoonlijk wel fijn om de personages weer even te leren kennen. Zodra de meiden echter weer berichten van Truth or Dance beginnen te krijgen, blijft het boek eigenlijk continu spannend en is het eigenlijk maar moeilijk aan de kant te leggen. Bijna elk hoofdstuk gebeurt er wel iets spannends, onverwachts of schokkends en daardoor wil je als lezer maar door blijven lezen. De vlotte en toegankelijke schrijfstijl dragen daar zeker ook voor een groot deel aan bij. Er wordt relatief simpele taal gebruikt, waardoor het boek ook goed toegankelijk is voor de wat jongere YA-lezer.

Personages groeien

Net als in Truth or Dance is India de hoofdpersoon in dit boek. Je leert haar, maar ook haar vriendinnen en klasgenoten op het Conservatorium steeds beter kennen gedurende de serie en zo bouw je ook echt een band met ze op. Er zijn ook nieuwe klasgenoten bijgekomen op het Conservatorium die van een andere vooropleiding zijn gekomen. Een daarvan is Levi, op wie India stapelgek is al durft ze dat niet echt toe te geven. De groepschat staat echter wel behoorlijk in de weg bij het opbouwen van een relatie, omdat India bang is dat ze mensen waar zij close mee is gevaar brengt.

In het eerste deel vond ik de vier vriendinnen soms nog wel wat naïef. Ze denken dan namelijk vrij lang dat die hele groepschat wel onschuldig zou zijn. Dat irriteerde mij soms echt in het boek, maar in Break a Leg zijn ze echt een stuk voorzichtiger en realistischer over de gevaren. Soms snap ik nog steeds niet dat ze niet gewoon naar de politie stappen, maar met de bedreigingen die ze krijgen is dat ook wel weer logisch.

Wie er achter Truth or Dance zit? Ik heb echt werkelijk geen idee. Door het boek heen had ik wel wat ideeën, maar die kon ik ook snel weer verwerpen. Ik denk dan ook dat als de dader in het derde deel eindelijk onthuld gaat worden, ik echt compleet verbaasd ga zijn.

IJzersterk tweede deel

In trilogieën is het vaak zo dat het tweede deel wat minder is. De situatie is bekend, de ontknoping duurt nog tot het volgende boek en daardoor kabbelt een tweede deel soms maar wat voort. Bij Break a Leg is dat zeker niet het geval. Chinouk Thijssen heeft een onwijs spannend tweede deel neergezet dat ik eerlijk gezegd nog beter vond dan het eerste deel. De spanning wordt heel goed vastgehouden en de gebeurtenissen zijn nog heftiger dan in deel een. Ik ben zo benieuwd wat Chinouk van het derde deel gemaakt heeft (al ben ik ook een beetje bang dat er dode gaan vallen) en natuurlijk naar wie er achter de groepschat zit.

2 reacties op “Recensie | Break a Leg (Truth or Dance #2) – Chinouk Thijssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.