4x Boeken over schrijven

Het is november en dat betekent voor veel schrijvers NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Het doel is daarbij om in een maand 50.000 woorden te schrijven. Een goede manier om eindelijk eens vooruit te gaan met je verhaal, want het doel is echt schrijven en niet herschrijven of redigeren. Dat laatste komt na november wel weer. Zelf doe ik in mijn eigen variatie ook mee. Ik weet al zeker dat ik nooit tijd ga hebben om 50.000 woorden te schrijven deze maand, maar ik gebruik de motivatie van dat zoveel mensen nu aan het schrijven zijn en dat ook delen op social media wel om eindelijk eens verder te schrijven aan een “boek” dat al een tijd lang in mijn concepten staat. Wie weet gaat het dan ooit nog iets worden. Mocht je nou nog wel wat schrijftips of motivatie kunnen gebruiken dan zijn er genoeg boeken op de markt die over het schrijfproces gaan. Vandaag licht ik er vier uit.

Sterke verhalen & hoe je ze schrijft

Een epische gids voor jonge schrijvers Sterke verhalen & hoe je ze schrijft is een praktische gids over voor alle beginnende auteurs met tips voor personages, plot en spanning, en voor het vinden van je eigen stem. Tegelijkertijd is het ook een inspiratiebron, met peptalks van onder andere John Green, Marissa Meyer en Jason Reynolds. Dit boek is voor alle schrijvers in spe, voor iedereen die ervan droomt zijn verhalen op papier te zetten, maar nog niet weet waar te beginnen. Want iedereen heeft een verhaal dat het verdient om verteld te worden.

De gids Sterke verhalen & hoe je ze schrijft verscheen dit jaar bij Blossom Books en is specifiek toegespitst op NaNoWriMo. Verder richt deze gids zich vooral op jonge schrijvers en daarom komen ook veel YA-schrijvers aan het woord over hun ervaringen met schrijven en geven zij tips.

Schrijven kreng! – Lisette Jonkman

Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor

Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: verder met dat manuscript!

Lisette Jonkman kennen we natuurlijk vooral van haar feelgood boeken die ze met heel veel humor schrijft. Daarnaast heeft ze ook een schrijfgids geschreven waarin ze haar tips geeft over schrijven, maar ook haar blunders en misstappen deelt. Zelf ben ik nog erg benieuwd naar dit boek, want Lisette kennende zal ze haar tips wel op een grappige en luchtige manier delen en daar hou ik wel van.

Over leven en schrijven – Stephen King

Stephen King verhaalt over zijn jeugd, zijn puberjaren en zijn studietijd.
Over de jaren na zijn doorbraak als schrijver, met Carrie, waarin succes en stress hem achtervolgen en de drank een uitvlucht biedt.
Over het ongeluk dat hem in 1999 bijna het leven kost. En hoe hij er weer bovenop komt door zijn onweerstaanbare drang tot schrijven.
Over wat hem inspireert en hoe hij te werk gaat.
En natuurlijk laat King zijn licht schijnen over het belangrijkste wapen van elke schrijver: de pen die de auteur altijd in de aanslag moet hebben.
Over leven en schrijven is een bron van inspiratie, voor zowel lezers als (aspirant-)schrijvers.

Als er één iemand veel verstand heeft van schrijven dan is het wel Stephen King. Naast dat hij ongelooflijk veel fictie op zijn naam heeft staan, heeft hij ook een boek geschreven over zijn leven en over hoe hij denkt over schrijven. Uit dit boek zie ik regelmatig quotes voorbijkomen waar ik het heel erg mee eens ben en ik moet dit boek ook echt eens gaan lezen. Maar ja tijd hè.

Hoe fictie werkt – James Wood

Hoe fictie werkt laat zien hoe romans en verhalen in elkaar zitten: het gaat in op vertelperspectief, op het juiste gebruik van details, op hoe een personage wordt opgebouwd, op dialogen, realisme en stijl. James Wood, een van de meest prominente literaire critici van onze tijd, buigt zich over de vraag hoe dat eigenlijk in zijn werk gaat: het schrijven en lezen van literaire fictie. Wat bedoelen we precies wanneer we zeggen dat we een personage ‘kennen’? Wanneer is een detail veelzeggend? Wanneer werkt een metafoor? Hoe waarheidsgetrouw is realisme?

Hoe fictie werkt kijkt vooral naar de technische kant van het schrijven. Welke perspectieven zijn er?, hoe worden personages opgebouwd?, wanneer werken metaforen?, etc. Ik moest dit boek tijdens mijn studie lezen voor het vak Creatief schrijven en toen heb ik er best veel nuttige informatie uitgehaald. Hoewel het boek misschien wat te theoretisch is om lekker weg te lezen, is het zeker een handig naslagwerk.

Na het lezen van deze boeken heb je vast weer motivatie en inspiratie om aan het schrijven te gaan. En als dat niet het geval is, is dat natuurlijk ook prima. Schrijven moet wel leuk blijven en niet aanvoelen als moeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.