Recensie | Ongenadig – Karin Hazendonk

De afgelopen weken mocht ik van Hebban meebuzzen met het boek Ongenadig van Karin Hazendonk. Meteen toen ik de cover van het boek zag was ik al geïntrigeerd door het boek en ook toen ik de flaptekst las, wilde ik het liefst meteen beginnen met het lezen van dit boek. Inmiddels zit de buzz-periode erop en is het ook tijd voor een recensie van het boek dat ik maar moeilijk aan de kant kon leggen.

Titel: Ongenadig

Auteur: Karin Hazendonk

Uitgeverij: Letterrijn

Genre: Thriller

Anouk raakt tijdens een personeelsfeest aan de praat met Sven. Ze is gecharmeerd van hem en de aantrekkingskracht blijkt wederzijds. Sven leest iedere wens uit haar ogen en Anouk is ervan overtuigd dat hij de ideale man is.
Als Sven na een paar maanden vraagt met hem te gaan samenwonen, zet de onzekere Anouk, aangemoedigd door haar tweelingzus Miranda, haar twijfels aan de kant en trekt bij hem in.
Al snel ontstaat er een scheurtje in de perfecte relatie. Sven heeft zijn eigenaardigheden en een bizarre hobby. Anouk probeert uit alle macht daarmee om te gaan.
Na een ongelukje lijkt Sven twee gezichten te hebben. Zijn onverschillige kant laat Anouk aan haar lot over, terwijl zijn zorgzame kant haar het volgende moment liefdevol verzorgt.
Zo ook die ene avond. Anouk slikt de medicijnen die Sven haar heeft gebracht en ze valt in slaap.
Ze wordt echter niet wakker in de slaapkamer en lijkt overgeleverd aan de morbide plannen van Sven.

Thrillers. Ik heb er eerlijk gezegd een beetje een haat-liefde-verhouding mee. Ik kan enorm genieten van een goede thriller, maar steeds vaker vind ik ze toch wat voorspelbaar en vind ik het jammer dat ik halverwege het einde al zie aankomen. Ik had dus wel zin in een echt goede thriller en Karin Hazendonk heeft er met Ongenadig één geschreven die aan al mijn verwachtingen voldeed.

Niet weg te leggen

Ongenadig draait om Anouk die verliefd wordt op de charmante Sven. Al snel vraagt hij haar om bij hem in te trekken en hoewel hij op alle vlakken perfect lijkt, twijfelt Anouk of het niet allemaal te snel gaat. Haar tweelingzus Miranda zegt echter dat ze haar onzekerheid eens aan de kant moet zetten en er gewoon voor moet gaan. De perfecte Sven blijkt echter helemaal niet zo perfect te zijn als hij zich die eerste maanden heeft voorgedaan. Hij heeft een hobby waar Anouk van gruwelt en als ze op een dag niet wakker wordt in haar eigen bed lijkt ze te zijn overgeleverd aan de gruwelijke plannen van Sven.

Meteen vanaf het begin van het boek voel je onderhuids de spanning al sidderen. Er gebeurt dat misschien nog niet zoveel, maar aan alles voel je dat Anouk misschien wel gevaar loopt. De combinatie van deze spanning, de korte hoofdstukken die afwisselen in perspectief tussen verschillende personages en de drang om te weten hoe het verhaal afloopt, zorgen ervoor dat het boek haast niet weg te leggen is. Halverwege het boek leek het er even op alsof het verhaal al tot een einde zou komen, maar niks is minder waar. Tot het einde toe is het spannend en het einde zag ik echt niet aankomen.

geen thriller voor tere magen

Ongenadig is geen thriller voor lezers met een zwakke maag. Er komen nogal wat bloederige details in naar voren. Soms misschien iets te veel in detail beschreven, maar ergens past dat ook wel bij personage Sven. Sowieso is dit personage heel goed neergezet door Karin Hazendonk. Aan de ene kant kun je namelijk enorm veel sympathie opbrengen voor de dingen die hij in zijn verleden heeft meegemaakt, maar aan de andere kant walg je ook voor de praktijken die hij nu uithaalt. Ook Anouk is een personage waar je meteen mee meeleeft, al vond ik haar soms wel wat naïef in haar acties.

Ongenadig goede thriller

Ongenadig is een hele spannende thriller die de aandacht vasthoudt van de eerste tot de laatste bladzijde. Het is soms wat bloederig en wat mij betreft had dat van mij soms best wat minder gemogen, maar dat neemt niet weg dat ik het boek verslonden heb. De personages zijn mooi uitgewerkt en er zitten veel verrassende wendingen in. Kortom: een ongenadig goede thriller, die smaakt naar meer.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.