Recensie | Het geheim van Silvermoor – Tracy Rees

Zodra ik de cover zag van Het geheim van Silvermoor wist ik meteen dat dit een boek was dat ik graag aan mijn boekenkast wilde toevoegen. Maar niet alleen de buitenkant van het boek is mooi ook de binnenkant wist mij aangenaam te verrassen.

Vanaf de eerste bladzijden van het boek werd ik helemaal meegezogen in het levensverhaal van Tommy en Josie. De veertienjarige Tommy uit Grindley is voorbestemd voor een leven in de mijnen waar ook zijn vader en zijn broers werken. Tommy zelf wil niks liever dan verder leren en ontvluchten aan een toekomst als mijnwerker. Hij droomt ervan om de wereld buiten Yorkshire te verkennen, maar aangezien hij uit een mijnwerkersfamilie komt, wordt van hem verwacht dat hij ook de mijnen in gaat. Het blijft voor Tommy dus voorlopig bij dromen. Niemand lijkt zijn fantasie voor een leven buiten Grindley te delen totdat hij Josie uit het naburige dorp Arden ontmoet. Zij droomt met hem mee en er ontwikkelt zich een hechte vriendschap tussen hen twee. Het landhuis dat tussen de dorpen instaat zorgt voor enige afleiding in hun grimmige leven, zeker als ze een groot geheim ontdekken.

“Zou Tommy dat ook zo ervaren? Zou hij mij ook bij elke bocht menen te zien? Was de herinnering aan onze dierbare uren samen ook voor hem het mooiste op de wereld? Werd het verschil tussen ons ook voor hem steeds kleiner zodat zijn herinneringen de mijne werden en mijn geluk het zijne?”

Toen ik het boek eenmaal had opgeslagen, kon ik het maar moeilijk weer aan de kant leggen. Hoewel er, zeker in het begin van het boek, niet enorm veel gebeurt, blijf je als lezer betrokken bij het levensverhaal van Tommy en Josie. Het verhaal kabbelt voort en beetje bij beetje leer je de personages steeds beter kennen. De schrijfstijl trekt je helemaal mee in het verhaal zodat het lijkt alsof jezelf ook in de mijnwerkersdorpjes rondloopt en het geeft je een mooi inkijkje in hoe zwaar het leven daar kan zijn.

Het geheim van Silvermoor is een prachtig, ontroerend verhaal dat naast een mooi verhaal over vriendschap en liefde ook het verhaal verteld van de mijnwerkers. Je wordt meegezogen in het leven van Tommy en Josie en aan het einde zou je willen dat je de rest van hun levensverhaal ook zou kunnen lezen.

Waardering: 4 uit 5.

Titel: Het geheim van Silvermoor

Auteur: Tracy Rees

Uitgeverij: Xander

Genre: Historische roman

Flaptekst:

De veertienjarige Tommy is voorbestemd voor een ruig en uitzichtloos leven in de mijnen. Elke dag daalt hij af in het stoffige en benauwde duister, dat een hartverscheurend contrast vormt met de statige huizen net buiten het dorp. Tijdens zijn strooptochten op de uitgestrekte landgoederen fantaseert Tommy over een andere, betere toekomst.
De enige die hem begrijpt is zijn beste vriendin Josie, die zich nooit onderdeel heeft gevoeld van haar familie en pas weet bij wie ze thuishoort als ze Tommy ontmoet. In hun grimmige leven zorgt alleen het mysterieuze, verlaten landhuis dat tussen hun dorpen in staat voor enige afleiding. Heston Manor is na een familietragedie afgesloten en sindsdien onbewoond. Als Josie en Tommy een groot geheim over de bewoners ontdekken, zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.