Inzending wedstrijd Kampioen | Street Art in Utrecht

Utrecht de stad van Street Art. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de domstad. Meer de stad van de dom, de Oudegracht en van verdwalen in Hoog Catherijne. Utrecht heeft echter veel meer om te ontdekken als je eens afwijkt van de gebaande paden. Street Art vind je op steeds meer plekken in de stad.  Soms vol in het zicht, maar vaak verscholen in straten die je als toerist snel links laat liggen. Deze kunstwerken van o.a. De Verfdokter, JanIsDeMan en KBTR zijn soms lastig te vinden en een kleine handleiding kan dus wel van pas komen.

Beestenboel

Dieren in kunst doen het altijd goed. Zo dachten verschillende Street Art artiesten er waarschijnlijk over. Er zijn verschillende kustwerken te vinden waarin dieren een belangrijke rol spelen. Waarom ook niet. Mensen vinden het leuk om naar te kijken. De Otterstraat doet hierbij zijn naam zeker eer aan. Op de gevel van het huis op de hoek staat namelijk een enorme tekening met een otter in de hoofdrol.  Ook in de vogelenbuurt vind je veel dieren en dan vooral, heel toepasselijk, vogels. Op de Grietstraat bijvoorbeeld een schildering van Grutto’s en op de Nieuwe Keizersgracht een grote tekening met duiven geschilderd door Hans van der Plas in 1980 en in 2004 gerestaureerd door zijn dochter. Aankloppen bij Hans van van der Plas aan de deur hoef je niet te proberen. De deur lijkt levensecht, maar de kans dat er iemand opendoet bij deze deur aan de Nieuwe Keizersgracht is nogal klein. Proberen kan natuurlijk altijd. Je weet maar nooit. Zijn tekening is in ieder geval indrukwekkend. Strekt zich uit over meerdere muren met duiven die uit een open raam vliegen, maar ook schitterende bloemen. Met een boom vol in de bloesem ervoor een perfecte schildering om in het voorjaar te bekijken.

Gedichten aan de muur

Voor poëzie hoef je niet naar de bibliotheek. Een wandeling door Utrecht is genoeg om verschillende muurgedichten te vinden. Zijn zijn vaker niet dan wel meteen te begrijpen, maar geven je in ieder geval voldoende stof om na te denken.  Daar sta je dan omhoog te staren in een verder onbetekenend straatje dat doodloopt tegen het spoor. Treinen die met Kedeng Kedeng langsrazen. Auto’s die pepperend over de Amsterdamsestraatweg rijden. Een kind dat zingend langsfietst. Je af te vragen wat Einstein jaren geleden bedoelde met de zin: “De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren.”

La Tour

Parijs is nog ver. Dat is wat de renners van de Tour de France ongetwijfeld dachten toen ze in 2015 door de straten van Utrecht reden. In de Kruisstraat en omgeving is de finishstad van deze wielerronde iets dichterbij gehaald. Een schildering van de Oudegracht gezien door de benen van de Eiffeltoren, juichend publiek langs de kant en renners die langs de gracht rijden, maken het Tour de France gevoel compleet. Om de hoek op de Mulderstraat nog een tekening die in het teken staat van het wielrennen. De bolletjes-, de groene- én de gele trui gebroederlijk naast elkaar onder het toeziend oog van de dom. Een klein beetje Parijs in Utrecht.  

Kleurrijk Utrecht

Street Art in Utrecht kun je blijven ontdekken. Als je op zoek gaat zul je elke keer weer nieuwe kunstwerken ontdekken en er komen ook steeds weer nieuwe bij. Ook oude kustwerken zijn mooi om steeds opnieuw te bekijken, want steeds meer details gaan dan opvallen. Bovenal is op Street Art zoektocht gaan in de stad dé perfecte manier om Utrecht te leren kennen en buurten te bezoeken waar je anders nooit komt. Een manier om een kleurrijker Utrecht te ontdekken dat verder gaat dan de Dom en de Oudegracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.