Mijn 5 favoriete kinderboeken

Een goede vriendin van mij is inmiddels zo’n acht maanden zwanger. Al vanaf het begin van haar zwangerschap gaf zij aan geen kleding en knuffels als kraamcadeaus te krijgen, omdat ze daar zelf al veel van gekocht heeft. Ze heeft wel een ander heel leuk idee: iedereen geeft zijn favoriete kinderboek. Naast dat ik dit een onwijs goed idee vind (duh, boekennerd), is dit voor mij een goed excuus om heerlijk te snuffelen tussen de kinderboeken. Terwijl ik daar mee bezig was, kwam ik op het idee om een post te schrijven over de kinderboeken waar ik zelf heel veel uit voorgelezen ben vroeger.

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Ik noem nu hier Jip en Janneke, maar eigenlijk vind ik alle boeken van Annie M.G. Schmidt wel op deze lijst passen. Uit haar boeken ben ik heel vaak voorgelezen en ik vind het ook eigenlijk wel echte kinderboekklassiekers. Volgens mij kan iedereen wel meerdere boeken van Annie M.G. Schmidt opnoemen.

 

Nijntje -Dick Bruna

Als we het hebben over echte klassiekers op het gebied van kinderboeken dan valt Nijntje hier zeker ook onder. Iedereen in Nederland heeft van Nijntje gehoord en waarschijnlijk heeft iedereen het wel eens voorgelezen gekregen of zelf voorgelezen. Het mooie aan de Nijntje boeken vind ik toch wel de mooie, maar simpele tekeningen. Die zo’n kenmerkendevorm hebben, dat je ze altijd herkent als Dick Bruna-stijl.

 

Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg is mij vroeger heel veel voorgelezen. Hoewel ik niet meer zo goed weet of ik het verhaal ook echt leuk vond, herken ik de producten van dit boek altijd meteen als ik ze in een boekwinkel ben. Ik zag laatst in een boekwinkel een hele hoek ingericht met boeken en gerelateerde producten die te maken hebben met Rupsje Nooitgenoeg. Zo leuk om te zien dat een boek dat je vroeger vaak voorgelezen is, nu blijkbaar nog steeds zo populair is.

 

Sprookjes – De gebroeders Grimm

Als ik vroeger bij mijn opa en oma ging logeren, werd ik altijd voorgelezen uit het sprookjesboek van de gebroeders Grimm. Dit vond ik altijd heel speciaal, omdat dat echt het moment was dat ik sprookjes voorgelezen kreeg. Dat was echt een speciaal dingetje tussen mijn opa en oma en ik. Bovendien vind ik sprookjes nu nog steeds erg mooi en lees ik ze ook nog steeds.

 

Sjakie en de chocoladefabriek- Roald Dahl

De boeken van Roald Dahl zijn voor een iets oudere leeftijdsgroep dan de boeken die ik hiervoor genoemd heb. Toch vond ik dat Roald Dahl zeker wel een plekje op deze lijst verdiend. Ik heb al de kinderboeken van Roals Dahl meerdere keren gelezen, maar degen die ik het meest gelezen heb is denk ik toch wel Sjakie en de chocoladefabriek vandaar dat ik deze titel op deze lijst heb gezet, maar eigenlijk zou ik alle boeken van Roald Dahl hier wel neer willen zetten. Deze quote uit De griezels vind ik ook echt heel mooi:

“A person who has good thoughts cannot ever be ugly. You can have a wonky nose and a crooked mouth and a double chin and stick-out teeth, but if you have good thoughts they will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely.”

Het was nog best moeilijk om een lijstje van vijf te maken. Ik had nog wel veel meer boeken kunnen bedenken, maar dit zijn toch wel echt mijn favorieten.

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken?

Eén gedachte over “Mijn 5 favoriete kinderboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.