Recensie | Als ik blijf – Gayle Forman

Het leven van de 16-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire band. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Wanneer Mia en haar familie onverwacht een vrije dag hebben, besluiten ze een gezellig dagje uit te gaan. Maar dan gebeurt er iets onverwachts dat het leven van Mia in een klap voor altijd zal veranderen…..

Algemene informatie

Titel: Als ik blijf
Auteur: Gayle Forman
Uitgever: House of Books
Jaar: 2009
Aantal bladzijde:222
Genre: Young Adult
Waardering: 4/5

Oordeel

Ik had in ieder geval niet veel tijd nodig om dit boek te lezen. Ik las het in één dag uit. Op eerste paasdag had ik een hele rustige dag en heb ik bijna alleen maar gelezen, dit boek heb ik deze dag uitgelezen. Ik vind het verhaal heel bijzonder en goed bedacht. De omgeving wordt steeds heel goed beschreven, dus ik had totaal geen moeite om me in te leven in het verhaal. Wel vond ik het verhaal een beetje cliché, vanaf het begin van het boek wist ik eigenlijk wel hoe het af ging lopen. Dit zorgde er echter niet voor dat ik minder van het boek genoten heb, want het verhaal vond ik nog steeds heel goed. Wat ik vooral heel erg kon waarderen aan het boek is dat ondanks dat het best een emotioneel onderwerp is, er ook zeker ruimte is voor humor. De gedacht die Mia soms heeft hebben mij soms echt aan het lachen gemaakt.

“En de rest van dit schooljaar zal waarschijnlijk klote zijn: vol overdreven medeleven van ‘o-wat-erg-jouw-hartsvriendin-is-dood’ – wat haar knettergek zal maken.”

Maar behalve lachen moet is zeggen dat ik bij sommige stukken echt bijna moest huilen en dat terwijl ik echt nooit huil bij boeken. Voor mij is dit echt een teken dat het boek goed geschreven is, als het zoveel emoties oproept.

Waar ik soms wel wat moeite mee had in het boek was het tijdstip. Alle gebeurtenissen spelen zich af binnen 24 uur en boven elk hoofdstuk staat de tijd. Er zijn echter ook in elk hoofdstuk flashbacks en daarna was ik steeds een beetje in de war bij de tijd. Soms had ik echt het idee dat er al dagen verstreken waren, terwijl het in werkelijkheid maar een uur was.

Voor der rest was het boek echt geweldig en ik geef het dan ook vier van de vijf sterren. Ik ben ook heel benieuwd naar de film, want die heb ik ook nog niet gezien.

“Soms maak je in je leven keuzes, soms ‘maken’ die keuzes jou.”

Hebben jullie Als ik blijf ook gelezen? Laat me weten wat je er van vond. Als je de film gezien hebt laat me dan ook vooral weten of die ook de moeite waard is.

Tot morgen!

Bianca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.