Recensie | Voor jou – Jojo Moyes

Jullie hebben vast wel gemerkt dat het de laatste tijd niet zo veel artikelen online komen op Bookalicious Journey. Ik ben de laatste tijd nogal druk met onder andere mijn scriptie, waarvan de deadline steeds dichter bij komt. Ook werk ik daarnaast best veel en zijn er veel vriendinnen en familieleden, waaronder ikzelf, in deze periode jarig, dus ben ik ook veel op verjaardagen. Als ik dan een keer vrije tijd heb, ga ik naar vriendinnen of naar een hele leuke jongen die ik laatst ontmoet heb. Dit doe ik dan liever dan weer binnen achter mijn laptop te zitten, wat ik ook al de hele tijd voor mijn scriptie doe. Door de drukte lees ik ook heel weinig en dus heb ik ook maar weinig recensies om te schrijven. Toch heb ik inmiddels een boek uitgekregen (lang leve het OV) en heb ik tijd gevonden (lees: geen zin om aan scriptie te werken) om hier een recensie van te schrijven. Die kunnen jullie dus vandaag lezen.

Voor jou van Jojo Moyes is een boek dat echt al heel lang op mijn to-readlijst stond. Een paar weken geleden begon ik er eindelijk aan en ik had hoge verwachtingen, want ik had er al veel goede verhalen over gehoord. Ik vind het altijd wel ‘eng’ om aan een boek te beginnen waar ik zulke hoge verwachtingen van heb, want de kans dat het tegenvalt is dan natuurlijk wel erg groot.

Titel: Voor jou
Auteur: Jojo Moyes
Uitgever: de Fontein
Jaar: 2015
Aantal bladzijden: 432
Waardering: 5/5

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.
Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? (bol.com)

Gelukkig werden mijn verwachtingen van dit boek helemaal waargemaakt. De schrijfstijl was lekker vlot en hoewel ik aan het begin wat moeite had om in het verhaal te komen, las het verhaal als een trein en als ik eenmaal aan het lezen was, kon ik het boek dan ook maar moeilijk wegleggen.

De verhaallijn van het boek is ook erg goed. Hoewel het op sommige punten wel wat voorspelbaar is, is het toch heel anders dan andere romantische verhalen en weet het plot je op sommige momenten ook echt te verassen.

De personages in het boek werden allemaal echt goed uitgediept. Over bijna alle personages krijg je wel wat achtergrondinformatie en de hoofdpersonages zijn helemaal goed uitgewerkt. Ook wordt het verhaal in drie hoofdstukken uit een ander perspectief dan dat van Louisa verteld en dit vind ik ook echt bijdrage aan het verhaal. Dit maakt namelijk duidelijk hoe andere personages tegen de situatie aankijken en maakt ook duidelijk waarom ze soms op een bepaalde manier handelen.
Het enige personages waar ik totaal niets mee had was Patrick, de vriend van Louisa. Ik vond hem zo irritant in de manier waarop hij met Louisa omgaat.

Ondanks het wat zware onderwerp van het boek zat er ook veel humor in. Ik heb echt een paar keer echt moeten lachen om de gesprekken tussen Will en Louisa.

Al met al vond ik dit boek echt geweldig. Het verhaal was niet helemaal voorspelbaar, de personages zijn goed uitgewerkt waardoor je er goed mee kan meeleven en de schrijfstijl is vlot en makkelijk te lezen.

 

Eindelijk weer een recensie online dus. Wanneer het volgende artikel online komt weet ik nog niet, maar ik ben maandag jarig en waarschijnlijk schrijf ik dan sowieso wel een artikel over de cadeaus die ik gekregen heb (hopelijk heel veel boeken). Zodra ik het weer wat minder druk krijg, ga ik ook weer regelmatiger postten, maar studie gaat op dit moment toch even voor.

Liefs,

Bianca

2 reacties op “Recensie | Voor jou – Jojo Moyes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.