Zweden dag 6: Op naar Orsa Grönklitt

Op maandagochtend om 10 uur vertrokken we uit Herrfallet en gingen we onderweg naar Orsa, met nog twee tussenstops tussendoor. Onze eerste stop was in Nora, een kleine plaatsje aan een meer (natuurlijk wat anders dan een meer in Zweden), waar nog verschillende oude houten huisjes te zien zijn. Sommige zelfs wel 300 jaar oud. Nora is één van de best bewaarde houten steden van Zweden. Op zich wel een leuk plaatsje, maar op de paar houten huisjes na niet erg bijzonder.


Daarna gingen we door naar Falun. Dit was in de 17e eeuw op Stockholm na de belangrijkste stad van Zweden. De belangrijkste bezienswaardigheid: de enorme steengroeve in de koperberg. Een enorme vlakte met mooie rode huisjes eromheen geverfd met Falu Rödfärg, de verf waarmee bijna alle huizen en schuren in Zweden zijn geverfd. De fabriek waar deze verf gemaakt wordt bevindt zich naast de groeve en de verf is een bijproduct van de mijn.


Ook is de hoogste brug van Zweden te vinden op dit terrein op een plek die je niet zou verwachten. De brug bevindt zich namelijk in een gebouwtje op het terrein en bevindt zich 208 meter boven de bodem van de kopermijn. Midden op de brug kon je door het rooster naar beneden kijken en het was echt heel diep, al is dat op de foto’s niet zo goed te zien.


Verder staat er op het terrein nog een beeld van een bok, die volgens de legende de mijn heeft ontdekt. Hij zou zijn hoorns in de grond hebben gestoken en deze kwamen er rood weer uit waardoor duidelijk werd dat er koper in de grond zat.

wp-1469118195248.jpg
Na het bezoek aan de steengroeve werd het tijd om naar Orsa Grönklitt te rijden, waar we wederom in een prachtig natuurgebied terecht kwamen in een superschattig huisje. Helaas was het inmiddels wel behoorlijk hard gaan regenen, maar dat mocht de pret niet drukken, want  voor de rest was het echt een hele mooie dag.

wp-1469118284355.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.