Ingrediënten voor mijn favoriete boek

Sommige boeken springen er voor mij altijd toch meer uit dan anderen. Er zijn boeken die ik niks vind, er zijn boeken die ik leuk vind en er zijn boeken die er heel erg bovenuit springen en daarmee ook 5 sterren verdienen op Goodreads. Maar wat hebben deze boeken met vijf sterren met elkaar gemeen, of te wel wat zijn de ingrediënten die van een boek mijn favoriete boek maken. Dat is wat ik vandaag op een rijtje zet.


Spanning

Het belangrijkste in een boek vind ik toch wel dat er spanning in zit. En dit hoef dan echt niet altijd zoals in een thriller te zijn. Belangrijk is voor mij gewoon dat de schrijver je aandacht vast weet te houden en dat er regelmatig gebeurtenissen plaats vinden waardoor je steeds maar door wilt blijven lezen. Als ik een boek echt niet meer aan de kant kan leggen, omdat ik moet weten hoe het afloopt, dan betekent dat dat het boek echt geslaagd is voor mij.

Goede karakterontwikkeling

Niks zo vervelend in een boek dan personages die totaal geen diepgang krijgen of totaal geen ontwikkeling doormaakt. Als een personage totaal geen ontwikkeling doormaakt in het boek komt het voor mij niet heel realistisch over. Vaak maken de hoofdpersonages toch wel het een en ander mee en het komt dan nogal raar over als dat totaal geen invloed heeft op hun gedrag en gedachtegang.

Onverwachte romance

Ik vind het altijd zo irritant in een boek als je aan het begin van het boek al doorhebt dat twee personages uiteindelijk bij elkaar zullen komen. Ik heb veel liever dat de hoofdpersoon uiteindelijk verliefd wordt op iemand die je totaal niet zag aankomen.

Goed uitgewerkte wereld
Een boek is pas echt geslaagd als de wereld waarin het zich afspeelt heel goed tot in de kleinste details is uitgewerkt. Vooral in Fantasy vind ik dit heel belangrijk, omdat een compleet andere wereld dan de onze wel wat uitleg verlangt natuurlijk en hoe knapper deze wereld uitgedacht is hoe beter je je erin in kan leven en hoe fijner het is om het boek te lezen. Ik blijf altijd vinden dat J.K. Rowling dit echt zo goed gedanst heeft. Iedereen kent wel de termen uit de wereld van Harry Potter, zelfs als ze de boeken nooit gelezen hebben en de films nooit gezien hebben. Dan heb je als schrijver wel echt een goede wereld neergezet als je dat hebt weten te bereiken.

Plottwists

Ik hou echt van plottwists. Ze zorgen er gewoon voor dat je maar door wilt blijven lezen en het is gewoon heel fijn dat een boek niet zo voorspelbaar is. Want het is nou eenmaal zo dat als je veel boeken leest, je ook steeds sneller het idee hebt dat je weet waar het boek naar toe gaat. Een plottwist zorgt er dan voor dat jouw hele idee weer op zijn kop wordt gegooid en het zorgt ervoor dat je nog liever wilt weten hoe het boek afloopt.

Een boek dat je laat nadenken

Een goed boek laat altijd een bepaalde indruk achter. Als ik echt een geweldig boek heb gelezen dan blijf ik er daarna nog wel even (of iets langer) over nadenken. Soms zo erg zelfs dat ik eigenlijk niet aan een nieuw boek kan beginnen, de welbekende bookhangover. Als een boek dat bij mij heeft bereikt dan kan ik wel stellen dat ik een geweldig boek heb gelezen.

Als je al deze ingrediënten bij elkaar stopt in een boek en het ook nog 3 een beetje leuk opschrijft dan heb je als schrijver grote kans dat het een van mijn lievelingsboeken wordt.

Wat maakt voor jou dat een boek een van jouw favoriete boeken wordt?

2 reacties op “Ingrediënten voor mijn favoriete boek

  1. Een goed uitgewerkte wereld is voor mij ook heel belangrijk, net als de onvoorspelbaarheid van het plot en realistische personages. Insta-love is voor mij echt een no go.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.