E-reader vs. papieren boek

Toen ik nog geen e-reader had, was ik altijd een beetje sceptisch tegenover het lezen van ebooks. Hoe kan lezen van een scherm nou te vergelijken zijn met het lezen van een echt boek. Maar nu ik al weer een tijdje een e-reader heb, ben ik daar toch wel wat anders over gaan denken en kan ik eigenlijk niet meer zonder mijn e-reader. Voor als jij nou nog twijfelt of een e-reader wel of niet wat voor jou is, zet ik vandaag de voor- en nadelen op een rijtje.


Wat ik zelf echt heel fijn vind aan mijn e-reader is dat hij bijna niks weegt. Hierdoor krijg ik tijdens het lezen veel minder snel pijn in mijn handen wat ik vaak wel heb als ik een papieren boek lees, zeker als het een wat dikker boek is. Vaak begin ik dan toch wel na tien minuten krapte krijgen in mijn vingers, terwijl ik op mijn e-reader uren achter elkaar kan lezen zonder pijn. Nog een ander voordeel van het feit dat een e-reader zo licht is, is dat je hem makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Vaak zit mijn tas al vol met mijn laptop en studieboeken en ook nog een boek word dan altijd wel erg proppen en dan ben ik ook nog bang dat ik het boek beschadig. Met een e-reader heb je dat probleem niet die past altijd ergens tussen.

Met een e-reader zit je ook nooit zonder boeken. Altijd een nieuw boek bij de hand als je een boek hebt uitgelezen en als een boek waar je aan begonnen bent tegenvalt kan je altijd switchen naar een ander boek. Waar je ook bent. Tenzij de batterij leeg is natuurlijk, dat is dan wel weer een nadeel van een elektronisch boek.

Voordat ik een e-reader had dacht ik dat ik het helemaal niks zou vinden om van een scherm te lezen. Op een laptop hou ik dit namelijk nooit lang vol, maar lezen op een e-reader is echt heel anders dan lezen vanaf een computerscherm. Het scherm van een e-reader is zo ontwikkeld dat er geen spiegelingen zijn, waardoor ook lezen in de zon heel gemakkelijk gaat.

Wat ik heel handig vind op een e-reader is dat je er makkelijk in kan markeren en notities maken. Soms kom ik in een boek gewoon een hele mooie quote tegen en in een ebook kan ik die makkelijk even snel markeren. Met een papieren boek gaat dit toch wat moeilijker, want daar zou ik echt nooit in schrijven.

Hoewel ik heel blij ben met mijn e-reader zou ik ook echt niet zonder papieren boeken kunnen. Het blijft namelijk altijd fijn om door echte bladzijden te bladeren en de geur van een nieuw boek op te snuiven. Bovendien hou ik van al mijn mooie boeken in mijn boekenkast en vind ik het heerlijk om uren in de boekwinkel rond te lopen. Daarom zou ik nooit het papieren boek helemaal kunnen inruilen voor het elektronische. Er zitten gewoon voordelen aan allebei en ik zal daarom denk ik ook altijd af blijven wisselen tussen lezen op papier en lezen op een e-reader.

Eén gedachte over “E-reader vs. papieren boek

  1. Pingback: Week diary #14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.