Recensie|Een van ons liegt – Karen McManus

“Daar staan we dan: na middernacht in een nog niet af, leeg huis – voor een ontmoeting van de Vier van Bayview. Het lijkt wel een slechte spionnenfilm. Maar is gewoon geen andere mogelijkheid om elkaar te treffen zonder te veel aandacht te trekken.”

Titel: Een van ons liegt

Auteur: Karen McManus

Uitgeverij: Best of YA

Genre: Young Adult, Thriller

Waardering: 4,5/5

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld.
Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus.
Bronwyn, Cooper, Addy en Nate – het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school – zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.
Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verbergen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

9200000070999615

Thrillers blijven toch voor mij altijd wel één van mijn favoriete genres. Hoewel ik de laatste tijd als ik thrillers lees, meestal halverwege het boek al weet wie het gedaan heeft, blijft het heerlijk om uit te vogelen wie de dader is. Soms zit er ook een boek tussen waar ik er compleet naast zit en dat is natuurlijk het allerleukste. Er pas op laatste moment achterkomen hoe het allemaal in elkaar zit. Of dat bij Een van ons liegt voor mij het geval was? Dat lees je in deze recensie.

Vanaf de allereerste bladzijde zat ik gelijk helemaal in het boek. In het eerste hoofdstuk lees je meteen over Simons dood en vanaf dat moment begint het ontrafelen van wat er precies aan zijn dood voorafgegaan is. Je wordt als lezer van het ene spoor op het andere gezet en steeds als je denkt te snappen hoe het zit, is er weer een megaplottwist die alles veranderd wat je dacht. Tot op het moment dat het verhaal achter Simons dood bekent werd, had ik geen idee wat er gebeurd zou kunnen zijn. Steeds dacht ik dat ik het wist en dan bleek het toch weer anders te zitten. Doordat het verhaal steeds een andere wending aan nam, kon ik het boek bijna niet wegleggen. Ik moest en zou zo snel mogelijk weten hoe alles in elkaar stak.

“Het moet altijd eerst slechter worden, voordat het beter kan worden. Nou, het is absoluut slechter geworden. Dus vanaf nu kun je alleen nog maar omhoog.”

Een andere reden dat ik het boek niet weg kon leggen, waren de personages. De verschillende personages komen steeds om en om aan het woord waardoor je ze allemaal steeds beter leert kennen. Ze hebben allemaal geheimen, doen vreemd en er gebeuren rare dingen. Steeds vraag je je af of deze dingen iets te maken hebben met de dood van Simon en ergens hoop je ook dat dat niet zo is. Hoe meer ik namelijk over de personages las, hoe minder ik wilde dat één van hen iets met de dood van Simon te maken had, ondanks al hun geheimen kon ik namelijk niet geloven dat ze echt zoiets zouden doen.

Tot op het eind houdt dit boek je in spanning. Hoewel ik de uiteindelijke ontknoping niet had zien aankomen, viel het voor mij wel een beetje tegen. Ik had er denk ik iets meer van verwacht. Hoewel ik de rest van het boek echt geweldig vond: de plottwists, de personages, de schrijfstijl, zorgt het einde er wel voor dat het boek van mij niet de volle vijf sterren krijgt.

” ‘Kom op, een uurtje maar, tot het eind van de film. Kun je gelijk kennismaken met mijn reptiel.’ Het blijft doodstil. Het duurt even voor ik besef hoe ze dat zou kunnen hebben opgevat. ‘Dat was niet dubbelzinnig bedoeld, hoor. Ik heb echt een reptiel: een baardagaam die Stan heet’ “

Een van ons liegt is een heerlijke spannende thriller die als een trein leest. De personages zijn goed neergezet en hebben allemaal zo hun geheimen. Het einde had wat mij betreft wat sterker gekund, maar dit boek is ondanks dat zeker een grote aanrader.

Eén gedachte over “Recensie|Een van ons liegt – Karen McManus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.