3 Boekenseries die naar mijn mening meer aandacht verdienen

Soms lees je van die boeken die je helemaal geweldig vindt, maar die eigenlijk relatief weinig aandacht krijgen voor boeken die zo goed zijn. Aangezien ik zelf ook een aantal series heb gelezen waarvan ik niet begrijp dat ze helemaal niet zo heel bekend zijn in Nederland, deel ik er vandaag drie met jullie.

Het laatste rijk – Brandon Sanderson

Al duizend jaar worden de skaa onderdrukt door de Opperheer, de onaantastbare Splinter der Oneindigheid, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Maar als alle hoop verdwenen is, als de mens niet eens meer weet wat hoop is, ontdekt de skaa-halfbloed Kelsier in de helse gevangenis van de Opperheer dat hij beschikt over de mysterieuze gave van de Ertsmagiërs: het vermogen om krachten aan metalen te onttrekken, dat hij kan inzetten om de Opperheer ten val te brengen. Op dat moment is de kiem gelegd voor een titanenconflict, een machtsstrijd van immense omvang die vele levens zal eisen.
Maar Kelsier is vastbesloten, en hij staat niet alleen in zijn streven de Opperheer van de troon te stoten. Onder de Ertsmagiërs vindt hij gedreven bondgenoten. En dat niet alleen: zijn levenspad kruist dat van een jonge vrouw, Vin, een wees en net zoals hijzelf een skaa-halfbloed. In haar ziet Kelsier iets wat niemand anders nog heeft gezien…

Tot nu toe vind ik alles wat ik van Brandon Sanderson allemaal helemaal geweldig. Helaas is Brandon Sanderson in ons land helemaal niet zo bekend, al is dat sinds het verschijnen van zijn young adult serie De Wrekers wel aan het veranderden. Het eerste boek van Brandon Sanderson dat ik las, was het eerste deel van de Mistborn-serie, Het laatste rijk. Ik was gelijk helemaal verslaafd aan de wereld die Sanderson in deze serie wist neer te zetten en ook bij De Wrekers-trilogie was dat het geval. Wat mij betreft moet echt iedereen die een goed fantasyboek wel kan waarderen minstens één boek van Brandon Sanderson gelezen hebben. Het is wel heel jammer dat niet alle delen van de Mistborn-serie in het Nederlands zijn vertaald.

Engelsfors – Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Op een nacht, wanneer de maan mysterieus rood kleurt, worden zes meiden naar een afgesloten park geleid. Ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar zonder elkaar zullen ze het niet overleven. 

Kort daarvoor zijn Minoo, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa en Ida in het stadje Engelsfors aan een nieuw schooljaar begonnen. Ze ontdekken allemaal dat ze bijzondere gaven hebben. 
In het park horen ze dat er een eeuwenoud Kwaad in Engelsfors huist. En volgens een even oude voorspelling zijn zíj uitverkoren om dat te verslaan. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze de duistere machten overwinnen en veel tijd is er niet meer…

Deze serie las ik het afgelopen jaar en ik vond alle vier de boeken stuk voor stuk geweldig. Het is een Zweedse serie en eerlijk gezegd bevallen die mij altijd wel heel erg goed. Wat ik vooral zo leuk vond aan deze boeken zijn dat alle hoofdpersonages echt compleet verschillende meiden zijn, die toch een manier vinden om samen te werken en uiteindelijk zelfs vriendinnen te worden. Ook de magie in deze boeken is heel interessant en het verhaal zit ontzettend goed in elkaar. Vooral tijdens het eerste boek worden er veel vragen opgeroepen, maar aan het eind van het laatste boek zijn alle vragen beantwoord. Ik vond deze serie heel leuk en spannend terwijl ik van tevoren echt niet wist wat ik er van moest verwachten. Nu kan ik iedereen, of in ieder geval alle YA liefhebbers deze boeken aanraden om te lezen.

Water & Vuur – Victoria Scott

De zestienjarige Tella is wanhopig: haar broer is ernstig ziek en de artsen staan met lege handen. Dan ontvangt Tella geheimzinnige instructies om deel te nemen aan een levensgevaarlijke race door vier ecosystemen: jungle, woestijn, oceaan en bergen. En de prijs? Het geneesmiddel dat haar broer kan redden. Modepopje Tella, niet gewend aan ontberingen, is vastbesloten: ze moet winnen!

Alle deelnemers krijgen een ei, dat tijdens de race uitkomt. In elk ei zit aan pandora, een speciaal gemanipuleerd dier, met gaven waarmee het de deelnemer kan helpen. Tella’s Pandora lijkt niets bijzonders te kunnen… of toch wel?
En hoe handig zijn Tella’s gevoelens voor de zwijgzame, stoere Guy, die net zo graag wil winnen als zij? Want als het erop aankomt, heeft Tella maar één doel: het leven van haar broer redden – en dat van zichzelf.

Ik moet zeggen dat ik aan het begin van Water en vuur best wel sceptisch was over deze serie. Ik kreeg namelijk nogal een Hunger Games idee toen ik dit boek las. Toch wordt het uiteindelijk een heel eigen verhaal dat zeker het lezen waard is. Vooral de Padora’s, de dieren die de deelnemers aan de Zwavelloop krijgen, zijn een hele leuke toevoeging en zorgde er mede voor dat ik ontzettend van deze boeken genoten heb.

Deze drie boekenserie zouden wat mij betreft best wel wat meer aandacht mogen krijgen. Af en toe lees je er wel wat over, maar dat valt in het niet bij sommige andere boeken waar men maar niet over uitgepraat lijkt te worden. Dat is zonde, want deze boeken zijn zeker het lezen waard.

Welk boek of welke boeken vind jij dat er meer aandacht zouden moeten krijgen?

Eén gedachte over “3 Boekenseries die naar mijn mening meer aandacht verdienen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.