5× Winterse boeken

Sommige boeken passen beter bij de winterperiode dan andere. Bijvoorbeeld omdat er heel veel sneeuw in voor komt of omdat er uitgebreid kerst wordt gevierd of omdat je de boeken om een of andere reden gewoon meer met de winter associeert dan met de zomer. Vandaag deel ik vijf boeken met jullie die volgens mij perfect zijn om in de winter te lezen.

Sneeuwval – Tess Gerritsen

Nadat patholoog-anatoom Maura Isles een medisch congres in Wyoming heeft bezocht, gaat ze samen met vrienden skiën. Maar hun auto komt in de bergen vast te zitten in de sneeuw. Als de nacht valt, zoekt de groep tijdens een sneeuwstorm haar toevlucht in het afgelegen dorp Kingdom Come. Daar lijkt iets ergs te zijn gebeurd: in twaalf griezelig identieke huizen staat het eten onaangeroerd op tafel en staan de autos nog in de garages. De bewoners van Kingdom Come lijken echter in rook opgegaan. Maar voetstappen in de sneeuw verraden dat iemand Maura en haar vrienden bespioneert. Een week later krijgt rechercheur Jane Rizzoli in Boston het nieuws dat er in een ravijn in de buurt van Kingdom Come een verkoold lichaam is gevonden…

Wat is er nou meer winters dan een heuse sneeuwstorm. Oké het feit dat er een creepy iemand rondloopt en bespioneert maakt het iets minder gezellig, maar door de kou en de sneeuw krijg je echt het wintergevoel te pakken.

Dochter – Rosamund Lupton

De Britse Yasmin en haar dove dochter Ruby ondernemen een wanhopige tocht door de eeuwige nacht van het poolgebied. Na hun aankomst in Alaska krijgt Yasmin te horen dat haar man Matt is omgekomen bij een ramp in het verre noorden. Yasmin kan dit niet geloven en trekt met Ruby door het barre winterlandschap, op zoek naar antwoorden.

Terwijl ze schuilen voor een dodelijke sneeuwstorm, realiseert Yasmin zich dat ze ook bedreigd worden door menselijk gevaar. Met niemand anders op de weg die hulp kan bieden, trekken ze verder naar het noorden; alleen en doodsbang, door de extreme kou van de eindeloze poolnacht.

Ook dit boek is een boek met een sneeuwstorm en ook hier ligt er gevaar op de loer. Op een of andere manier gaan die twee gewoon heel goed samen. Dochter is af en toe best een apart boek, dat ik vooral erg goed vond door de manier waarop Yasmin met haar dove dochtertje communiceert en door de extra angst die Ruby soms voelt doordat ze naast dat er weinig te zien valt omdat het aardedonker is ze ook nog eens niet kan horen wat er gebeurd.

De sneeuwman – Jo Nesbø

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is…

Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar ik heb laatst wel de film gezien en ik ben zeker van plan het boek ook nog te gaan lezen. Ook dit is weer een heel spannende thriller waarbij de sneeuw een centrale rol speelt. Helemaal in de sfeer van de winter dus.

De leeuw, de heks en de kleerkast (De kronieken van Narnia #1) – C.S. Lewis

Vier kinderen, Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan logeren bij Professor Kirke. Op een regenachtige dag spelen ze verstoppertje in het grote, geheimzinnige huis. Lucy ontdekt een logeerkamer waar een kleerkast staat. Ze doet de kast open en stapt erin. Ze probeert met haar handen de achterwand te voelen…tot haar schrik zit er helemaal geen achterwand in de kast! Ze loopt zomaar een ander land binnen, waar een lantaarnpaal schijnt midden in een sneeuwlandschap. Daar ontmoet Lucy een vriendelijke faun, meneer Tumnus. Ze gaat bij hem op bezoek. Als ze weer terug komt door de kast geloven haar broer en zus niets van haar verhaal. Maar op een dag maken ze precies hetzelfde mee als Lucy. In Narnia is een strijd aan de gang, waar de kinderen bij worden betrokken. Samen met Aslan vechten ze tegen de Witte Heks. Het lijkt erop dat hun avonturen slecht aflopen, maar Aslan is veel machtiger dan iemand had kunnen denken.

Narnia roept bij mij altijd een kerstgevoel op. Waarschijnlijk vooral omdat de films rond kerst vaak worden uitgezonden, maar ook de besneeuwde wereld maakt het heel erg winters.

Harry Potter – J.K. Rowling

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Daar leert hij dat niet alle tovenaars even goed zijn.

Op een of andere manier is er gewoon geen betere tijd om Harry Potter te (her)lezen dan in december. Voor mijn gevoel horen deze boeken en films gewoon echt bij deze maand. Waarom dat zo is weet ik eigenlijk ook niet zo goed, maar feit is dat in alle boeken kerst heel uitgebreid beschreven wordt en dat past natuurlijk helemaal bij de maand december.

Welk boek vind jij echt bij de winter horen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.