Recensie|Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren

Het is alweer drie jaar geleden dat de campagne ‘Geef een boek cadeau!’ van start ging. Het doel van deze actie is om alle kinderen de mogelijkheid te geven om boeken te lezen. Een heel goed initiatief natuurlijk aangezien (voor)lezen heel belangrijk is voor de taalontwikkeling van kinderen. De afgelopen jaren waren de boeken Oorlogswinter en Achtste groepers huilen niet te koop voor twee euro. Dit jaar was de beurt aan Ronja de Roversdochter. Een boek van één van mijn favoriete kinderboekschrijvers en daarom kon ik het boek ook echt niet laten liggen in de boekhandel. Ik was namelijk best wel benieuwd wat ik nu van dit boek zou vinden.

Titel: Ronja de Roverdochter38471152

Auteur: Astrid Lindgren

Uitgeverij: Ploegsma

Genre: Kinderboek

Waardering: 4/5 sterren

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder… Een prachtig verhaal met mysterieuze en sprookjesachtige tekeningen van Ilon Wikland.

20180219_104925

Aangezien ik Ronja de Roversdochter vroeger meer dan eens gelezen heb, keek ik er vooral naar uit om jaren later weer eens in dit boek te duiken. Het begint natuurlijk al bij de voorkant, want waar bij de voorgaande boeken in de ‘Geef een boek cadeau!’ actie er gekozen werd voor een andere cover, is bij Ronja de originele voorkant gebruikt. Dit roept natuurlijk meteen al een hoop herkenning op en dit is ook de grootste reden dat ik het boek niet kon laten liggen in de boekhandel, met een andere cover was ik er misschien wel zo voorbij gelopen, omdat ik het boek simpelweg niet herkend had als één van mijn favorieten.

Hoewel ik het boek dus al meerdere keren gelezen had, wist ik behalve de grote lijnen eigenlijk amper nog hoe het boek precies in elkaar zat. Aangezien ik nog maar zo weinig van het verhaal herkende, voelde het alsof ik het boek voor de eerste keer las. Ik ging er dus redelijk blanco in. Wel had ik meteen vanaf de eerste bladzijde weer door waarom ik vroeger zoveel van de boeken van Astrid Lindgren hield. De schrijfstijl is vlot en heel beeldend en de tekening bij het verhaal zijn ook prachtig. Bovendien brengt het boek ook belangrijke boodschappen naar voren, zonder dat het boek heel zwaar wordt. Vooral het thema opgroeien en loslaten speelt een belangrijke rol in Ronja de Roversdochter, maar ook thema’s als vriendschap, politiek en dood komen aan de orde. Dit alles verpakt in een sprookjesachtige verhaal over een stoere meid die elk kind wel wil zijn.

Wat mij betreft hoort Ronja de Roversdochter thuis in de boekenkast van elk kind. Het verhaal is sprookjesachtig, de personages zijn grappig en zullen veel kinderen zeker aanspreken. Daarnaast leert het boek kinderen ook nog eens belangrijke boodschappen waar ze zeker wat aan kunnen hebben. Ik ben blij dat ik dit boek na al die jaren weer eens heb gelezen en eigenlijk heb ik nu best wel zin om nog meer boeken van Astrid Lindgren te gaan lezen, want er zijn nog veel meer boeken van haar waar ik vroeger helemaal gek op was.

Eén gedachte over “Recensie|Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.