10 Boeken met sterke vrouwelijke personages

Vandaag, 8 maart, is het internationale vrouwendag. In het kader hiervan leek het mij wel leuk om eens een lijstje te maken met mijn favoriete vrouwelijke personages in boeken. Ik hou namelijk van boeken met hele stoere, kick-ass vrouwelijke personages, die wel tegen een stootje kunnen. En wat is er nou een betere dag om deze boeken en personages eens in het zonnetje te zetten dan vandaag.

1. Duizend schitterende zonnen – Khaled Hosseini

Ik begin gelijk met één van mijn favoriete boeken: Duizend schitterende zonnen. De twee vrouwelijke hoofdpersonages in dit boek, Mariam en Laila, maken echt de meest verschrikkelijke dingen mee. Maar in plaats van zich daardoor uit het veld te laten slaan, vinden ze manieren om terug te vechten en voor zichzelf op te komen. Na alles wat ze hebben meegemaakt en in een wereld waarin het misschien niet heel gebruikelijk is dat vrouwen zo voor zichzelf opkomen, zijn Mariam en Laila zeker hele stoere vrouwen.

2. The Lunar Chronicles – Marissa Meyer

Cinder, Scarlet, Cress, Winter en oké zelfs Levana zijn stuk voor stuk hele sterke dames, die vechten als het nodig is, maar daarnaast zich ook gewoon druk kunnen maken of die ene leuke jongen ze wel ziet staan. Gewoon hele normale meiden dus eigenlijk die je zeker niet kwaad moet maken, want ze weten precies hoe ze terug moeten vechten.

3. The Infernal Devices – Cassandra Clare

The Infernal Devices is mijn favoriete serie van Cassandra Clare. Voor het grootste deel heeft dit te maken met het geweldige hoofdpersonage Tessa Grey. Hoewel zij niet per se een echte fysieke vechter is, is ze mentaal enorm sterk. Ze is zeker geen personage dat om elk klein dingetje gaat lopen janken en ze is daarnaast ook heel slim waardoor ze goede plannen kan bedenken. Bovendien is Tessa een echte boekenwurm, dus dan heb je bij mij natuurlijk sowieso al een stapje voor.

4. The Hunger Games – Suzanne Collins

In een rijtje van sterke vrouwelijke personages mag Katniss Everdeen natuurlijk zeker niet ontbreken. Behalve het feit dat ze alles weet te raken met haar pijl en boog is ze op andere manier ook redelijk onverslaanbaar. Bovendien laat ze niet over zich heen lopen, heeft ze altijd haar woordje klaar en heeft ze alles over voor de mensen van wie ze houdt.

5. The Mortal Instruments – Cassandra Clare

Waar ik Clary, zeker in de eerste paar boeken van The Mortal Instruments, nogal een zeur vind, is Isabelle Lightwood echt een op en top kick-ass personage. Als er iemand goed kan vechten en zich totaal niks aantrekt van wat andere van haar vinden dan is dat Isabelle wel. Ze heeft altijd haar woordje klaar en ik zou niet graag in een gevecht met haar terecht komen, want dat is echt compleet kansloos.

6. Hof van doorns en rozen – Sarah J. Maas

Feyre uit Hof van doorns en rozen kan ook zeker niet ontbreken in dit rijtje. Vooral hoe zij groeit door de boeken heen, vind ik heel mooi om te zien, maar ook in het eerste boek is zij zeker al een heel sterk personage. Ze offert haar leven eigenlijk op om haar vader en zussen te beschermen. Dat is voor haar ook het belangrijkste, dat haar familie veilig is en daar heeft ze heel veel voor over.

7. Engelsfors-trilogie – Mats Strandberg & Sara B. Elfren

Minoo, Rebecka, Vanessa, Anna-Karin, Linnéa en Ida, ze lijken misschien op het eerste gezicht niet allemaal heel stoer. Sommige zijn zelfs aan het begin best wel dramaqueens, maar door de serie heen ontwikkelen deze meiden zich echt tot hele sterke personages die weten wat ze willen en vechten als dat nodig is. Daarnaast doen ze alles om elkaar en de mensen van wie ze houden te beschermen en zie je naast hun stoere kant ook hun gevoelige kant, waardoor het stuk voor stuk echt hele fijne personages zijn.

8. Mistborn-serie – Brandon Sanderson

Mistborn is een serie die ik echt heel erg goed vind en Vin is echt het voorbeeld van een stoer vrouwelijk personage. Ze is niet anders gewend dan dat ze moet vechten en als ze ontdekt dat ze speciale krachten heeft is ze vastbesloten om daar alles over te leren en om te vechten voor haar leven om de mensen in haar stad te beschermen.

9. Harry Potter – J.K. Rowling

Hermione Granger is natuurlijk vooral een beetje een betweter en vooral in de eerste paar delen van de Harry Potter-reeks vond ik haar daardoor soms best irritant. Toch is ze uiteindelijk wel één van mijn favoriete Harry Potter personages. Met haar kennis weet ze namelijk de beste dingen te bedenken en hoewel ze soms vind dat Harry en Ron hele domme ideeën hebben, doet ze wel alles om ze te helpen en ze te beschermen.

10. Iskari – Kristen Ciccarelli

Last but not least, Asha uit Iskari. Ik bedoel kom op ze jaagt op draken dat is best wel cool toch. Ze is ook zeker niet bang om te vechten en om vies te worden en het kan haar totaal niet schelen wat andere van haar vinden.

Wat is jou favoriete vrouwelijke personage?

3 reacties op “10 Boeken met sterke vrouwelijke personages

  1. Toevallig heb ik net ook mijn lijstje online gezet en heel toevallig komen die van ons best wel overeen. Natuurlijk niet alle boeken, want zo heb ik de boeken van Cassandra Clare nog nooit gelezen. Maar voor driekwart komen onze lijstjes dus overeen, grappig!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.