6 Tips om productiever te werken

Ik denk dat elke blogger het wel herkent. Dat je even lekker wat blogjes wil gaan schrijven, maar dat je de hele tijd door van alles wordt afgeleid. Of dat je een opdracht moet maken voor je studie en alles ineens veel interessanter lijkt, waardoor het een eeuwigheid duurt voordat die opdracht eindelijk of is. Ik zelf heb dat ook dat ik uren bezig ben met een blogpost die ook in een half uur geschreven had kunnen worden of dat ik een tekst moet schrijven en dat ik daar veel langer over doe dan nodig is (best vervelend als je per woord betaald wordt en je dus veel meer woorden had kunnen schrijven in die tijd). Nu ik de laatste tijd veel thuis aan het werk ben met het schrijven van betaalde teksten, maar ook natuurlijk gewoon met het bloggen op mijn blog, merk ik dat ik echt wel mijn best moet doen om niet continu door van alles afgeleid te worden. Als het mij lukt om geconcentreerd te werken krijg ik namelijk heel veel gedaan in een paar uur en daar word ik dan weer blij van, want dan blijft er ook nog tijd over voor andere leuke dingen. Vandaag wil ik met jullie mijn tips delen die bij mij werken om productiever te werken, misschien hebben jullie er ook wel wat aan.

1. Beperk afleiding

Het grootste probleem voor iedereen is denk ik wel dat er zoveel afleiding is als je an het werk bent. Je telefoon blijft maar meldingen binnenkrijgen en dan is de verleiding om steeds even snel dat whatsappje te beantwoorden of snel die facebookmelding bekijken erg groot. Door steeds weer je telefoon te pakken verspil je niet alleen tijd, maar ben je ook gelijk weer helemaal uit je werkzaamheden. Ik heb zelf al een tijdje de app Forest op mijn telefoon staan. Dit is een app waarbij je in kan stellen hoe lang je niet op je telefoon wilt kijken. In de tijd dat je je telefoon niet gebruikt groeit er een boompje en zo kan je door zo min mogelijk op je telefoon te kijken een heel bos laten groeien op een dag, maar ga je in de tussentijd naar een andere app dan gaat je boom dood. Het klinkt misschien heel stom maar voor mij zorgt het er echt voor dat ik minder snel mijn telefoon oppak tussendoor.

2. To-do lijst maken

Al jaren is het maken van to-do lijstjes voor mij echt dé manier om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. Op de middelbare school al maakte ik van al het huiswerk wat ik moest maken of leren een lijstje. Ten eerste vergeet je zo nooit iets te doen wat je moet doen en ten tweede is het ook gewoon een heel goed gevoel om iets weg te kunnen strepen en te zien dat je vorderingen maakt. Dat geeft weer energie om door te gaan met andere opdrachten.

3. Wissel werkzaamheden af

Als ik in een week veel verschillende dingen moet en wil doen, wat meestal zo is, kan het helpen om de werkzaamheden af te wisselen. De hele dag met hetzelfde werk bezig zijn kan nogal saai worden en dan is het fijn dat je weet dat er na een uur weer iets anders op de planning staat om te doen. Hierdoor krijg ik altijd wat meer motivatie om iets te doen waar ik minder zin in heb, omdat ik weet dat ik daarna iets leukers kan gaan doen.

4. Buiten de deur werken

Hoewel buiten de deur werken soms juist voor extra afleiding kan zorgen, kan het soms ook wel fijn zijn om in een totaal andere omgeving aan het werk te gaan. Je bent even de deur uit en soms kan er dan juist veel inspiratie bij je opkomen om je weer op gang te helpen als je vast zit.

5. Prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen is heel belangrijk als je veel verschillende dingen te doen hebt. Door de belangrijkste dingen aan het begin van de dag te doen, ben je daar alvast vanaf en hoef je je de rest van de dag niet meer druk te maken om snel naderende deadlines of te krijgen.

6. Zachte muziek op de achtergrond

Dit is voor iedereen heel verschillend volgens mij, maar ik kan dus echt niet geconcentreerd werken als het helemaal stil is op de achtergrond. Ik heb dan ook vaak zachtjes de radio of tv aanstaan. Meestal krijg ik totaal niet mee wat er gezegd wordt, maar doordat er geluid op de achtergrond is kan ik veel beter werken. Is het helemaal stil om me heen dan raak ik gegarandeerd afgeleid.

Wat is jouw manier om zo productief mogelijk te werken?

 

 

 

4 reacties op “6 Tips om productiever te werken

  1. Als ik mij echt niet kan concentreren, gebruik ik de app ‘ClearFocus’, gebaseerd op de Pomodoromethode. Ik gebruik het dus niet altijd maar wanneer het echt moet, komt het wel eens handig van pas!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.