Recensie|Het meesterwerk – Geir Tangen

Een Scandinavische thriller op zijn tijd kan ik meestal heel erg waarderen, maar het was alweer een hele tijd geleden dat ik zo’n boek had gelezen. Toen ik laatst verschillende recensies tegenkwam over Het meesterwerk van Geir Tangen werd ik heel erg nieuwsgierig naar dit boek en kon ik niet wachten om het boek te gaan lezen. Ik had het idee dat de meningen over dit boek of heel erg enthousiast waren of juist helemaal niet en ik was benieuwd in welke categorie mijn mening over dit boek zou vallen. Dus ik pakte Het meesterwerk op en binnen twee dagen was het boek al uit.

Titel: Het meesterwerk9200000083971686

Auteur: Geir Tangen

Uitgeverij: The house of books

Genre: Thriller

Waardering: 4.5/5 sterren

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen.

20180305_105130

Recensies schrijven over thrillers vind ik vaak nogal lastig, want als je uit wilt leggen waarom je een thriller goed vond of juist helemaal niet, heb ik altijd het idee dat ik heel erg moet oppassen dat ik geen spoilers weggeef.  Zeker bij deze thriller vind ik dat het geval, maar het is me uiteindelijk toch gelukt om een spoilervrije recensie voor jullie te schrijven, waarin mijn enthousiasme voor dit boek wel goed naar voren wordt gebracht.

Wisselende verhaallijnen en perspectieven

Aan het begin van het boek vond ik het verhaal soms nog best wel verwarrend. Het verhaal speelt zich af in 2014, met terugblikken naar 2010. Vooral die terugblikken waren voor mij niet altijd even duidelijk, omdat daar voor mij aan het begin nog niet echt een rode draad in te vinden was. Langzaamaan wordt echter steeds meer duidelijk hoe die verhaallijn in elkaar zit en hoe de verschillende verhaallijnen met elkaar verbonden zijn.

“Hij keek terug met een ongeïnteresseerde blik. Niet zo vreemd aangezien hij dood was.”

Ook wisselt het perspectief regelmatig waardoor je als lezer een inkijkje krijgt in de gedachtegangen van verschillende personages, waardoor je als lezer soms meer weet dan de personages in het verhaal. Ik vond dit wisselende perspectief heel fijn, omdat ik zo een beter beeld kreeg van verschillende personages.

Plottwist na plottwist

Een goede thriller is, voor mij in ieder geval, een thriller waarbij je de dader elke denkt te hebben ontmaskert, maar dat je uiteindelijk totaal verkeerd blijkt te zitten. Een boek waarbij je constant op het verkeerde been gezet wordt door de schrijver. Het meesterwerk is precies zo’n boek. Ik denk dat ik wel tien keer zeker wist wie er achter de moorden zat en dan gebeurde er weer iets wat mijn hele redenering totaal op zijn kop zette. Vooral de laatste 150 bladzijden is het echt plottwist na plottwist en ik kan wel zeggen dat ik de uiteindelijke dader echt geen moment verdacht heb gedurende de rest van het boek.

Ode aan de Scandinavische thriller

Eigenlijk is Het meesterwerk van het begin tot het einde een ode aan de Scandinavische thriller. Het boek zit vol met verwijzingen naar bekende auteurs en boeken binnen dit genre. Ik denk niet dat ik ooit een boek heb gelezen waarin er zoveel werd verwezen naar andere literatuur, maar ik vond dat eigenlijk best wel een leuke toevoeging in het boek. Alsof Geir Tangen zijn collega’s een beetje in het zonnetje wilde zetten. Hoewel ik de boeken waarnaar verwezen wordt allemaal niet heb gelezen, ben ik er door dit boek wel benieuwd naar geworden.

Conclusie

Het meesterwerk is een heerlijke Scandinavische thriller en een prima debuutroman van Geir Tangen. Alle elementen die voor mij belangrijk zijn in een thriller zitten in dit boek. Als lezer word je continu op het verkeerde been gezet en de uiteindelijke dader komt compleet uit de lucht vallen. Als je vaak thrillers leest, heb ik het idee dat ze soms nogal voorspelbaar kunnen worden, maar Het meesterwerk valt zeker niet onder de categorie voorspelbaar.

 

3 reacties op “Recensie|Het meesterwerk – Geir Tangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.