Sicilië #4 | Syracuse

Het is alweer tijd voor de vierde dag van onze vakantie op Sicilië en dat betekent ook dat we het einde alweer aan het naderen zijn. Op deze dag brachten we een bezoek aan de stad Syracuse in het Zuidoosten van Sicilië. Grofweg bezochten we in deze stad twee plekken: het archeologische park en Ortigia, het historische centrum van de stad.

Parco Archeologico Neapolis

We begonnen de dag met een bezoekje aan het archeologische park. Hier kan je een aantal overblijfselen zien van de tijd dat de Grieken en de Romeinen de macht hadden in dit gebied. Zo zijn er onder andere een Grieks en een Romeins theater. De belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is waarschijnlijk Het oor van Dyonisos, dit is een uitgehouwen kalkstenen grot, waarin de akoestiek echt heel erg goed is. Zelfs het kleinste geluidje hoor je hier weerkaatsen, niet zo fijn als er net een hele scholklas staat te gillen, maar wel heel bijzonder.

 

Hoewel wij het Archeologische park best leuk vonden om te zien, vonden wij het eigenlijk de toegangsprijs van tien euro niet helemaal waard. Zo bijzonder is het allemaal niet wat je te zien krijgt. Zeker niet als je al vaker van dit soort archeologische plekken bezocht hebt. Pompeii bijvoorbeeld vond ik dan veel meer een bezoekje waard, vooral omdat daar ook echt een verhaal aan vast zit.

 

Ortigia

Vervolgens reden we richting het schiereiland Ortigia. Op dit eiland bevindt zich het historische centrum van de stad Syracuse en dit staat geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. We parkeren de auto net buiten het schiereiland en lopen dan over één van de twee bruggen die het eiland met het vaste land verbinden.

 

Daarna liepen we langs het water en de oude stadsmuur van de stad verder. Totdat we bij misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van de stad aankwamen: de papyrusplant. Deze plant in Syracuse is de enige papyrusplant die je in Europa nog in het wild kunt tegenkomen en dat is best bijzonder.

 

Vervolgens liepen we door naar het plein met de Dom van Syracuse. Dit vond ik misschien wel de mooiste plek van deze stad. Al die witte gebouwen en met een strakblauwe lucht op de achtergrond, dat levert echt mooie beelden op. De Dom zelf is ook echt prachtig zowel van binnen als van buiten. Aan de buitenkant zit het vol met mooie kleine details en hoe langer je naar de Kathedraal kijkt hoe meer moois je ziet. Ook van binnen vond ik de Dom heel bijzonder. Vroeger was het namelijk een Griekse tempel en dat kun je van binnen nog erg goed zien.

 

Na het bezoek aan de Dom liepen we door allemaal smalle straatjes richting de overblijfselen van de Tempel van Apollo. Hoewel er niet heel veel van deze tempel meer overeind staat, is het wel leuk om je te bedenken dat er op dit plein ooit een hele tempel stond in plaats van alle koffietentjes die je er nu vind. Hier haalden we ook een ijsje en daarna besloten we om op zoek te gaan naar een terrasje om te genieten van een Aperol Spritz, de zon en het uitzicht.

 

 

Eén gedachte over “Sicilië #4 | Syracuse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.