Recensie | Cody – Bernice Berkleef

De laatste tijd lees ik weer best wel vaak thrillers. Ik heb van die periodes dat ik helemaal zin krijg om dit genre te lezen, maar ook vaak genoeg een tijd dat ik amper een thriller oppak, omdat het me allemaal wat te voorspelbaar wordt. Dit maal een van eigen bodem. Namelijk Cody van Bernice Berkleef.

Titel: Cody

Auteur: Bernice Berkleef

Uitgeverij: The house of books

Genre: Thriller

Waardering: 3.5/5 sterren

Jelka schrikt zich dood als het bedje waar haar zoontje Cody hoort te liggen leeg is. Ze raakt vervolgens helemaal in paniek als ze van de politie hoort dat haar partner Oscar zich op die bloed­hete dag op het bureau gemeld heeft met in de de Maxi-Cosi hun zoontje Cody. Over de toedracht mogen ze haar niks vertellen. Jelka probeert te bevatten wat er gebeurt en probeert terwijl Oscar wordt vastgehouden op het bureau antwoorden te vinden. Maar hoe langer het duurt, hoe meer vragen ze heeft. Kan ze haar man nog vertrouwen? Of wil iemand anders hen iets aandoen? En waarom?

9200000094577563

Op een ochtend wordt Jelka later dan normaal wakker. Wanneer ze zich naar de slaapkamer van haar zoontje haast, komt ze tot een vreselijke ontdekking wanneer zijn wiegje leeg is. Dan staat de politie aan de deur. Haar man, Oscar, heeft zich bij het politiebureau gemeld. Met een maxi-cosi, met daarin het levenloze lichaam van Cody. Over de toedracht kan de politie nog niks melden, maar Oscar wordt vastgehouden op het bureau. Hoe langer dit duurt, hoe wanhopiger Jelka wacht op antwoorden. Ze gaat zich steeds meer afvragen of haar man wel te vertrouwen is.

Voorspelbaar, of toch niet?

Toen ik de flaptekst van dit boek las, werd mijn interesse meteen gewekt. Dit klinkt als een thriller die wel eens heel goed zou kunnen zijn. Aan de andere kant was ik ook een beetje huiverig, want het zou ook allemaal wel eens heel voorspelbaar kunnen worden en als ik ergens een hekel aan heb bij een thriller is het dat wel.

Het verhaal leest enorm snel, maar toch bekroop mij steeds meer het gevoel dat het inderdaad heel voorspelbaar zou worden. Het boek las verder wel fijn en door de verschillende perspectieven krijg je steeds meer inzichten in het verhaal. Vooral met Jelka leefde in enorm mee, want haar verdriet komt echt heel duidelijk naar voren. Maar een origineel en verrassend verhaal? Nee dat was het voor mij lange tijd niet.

Toch bleef ik hopen, want in recensie die ik gelezen had, had iedereen het over een geweldige plottwist. En eindelijk werd mijn wachten beloont, want die verrassende wending kwam inderdaad en ik moet zeggen dat ik de richting die het verhaal opging totaal niet had zien aankomen.

Conclusie

Lange tijd leek Cody enorm voorspelbaar te worden. Bernice Berkleef heeft mij echter enorm weten te verrassen en ik kan dan ook niet anders dan zeggen dat dit een prima debuut is, dat smaakt naar meer. De schrijfstijl is fijn, personages zijn goed uitgewerkt en een enorme plottwist, dit is een thriller die je wilt lezen.

3 reacties op “Recensie | Cody – Bernice Berkleef

  1. Dit, die voorspelbaarheid, is dus precies de reden dat ik minder vaak een thriller oppak. Ze lijken allemaal enorm op elkaar en bevatten dezelfde formule. Jammer! Ik twijfel of ik Cody zal luisteren, want ik weet niet of ik dat lange wachten op een plot twist nog wel trek. Hij staat in ieder geval op mijn Storytel boekenplankje.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja precies. Soms lees ik ineens wel een thriller die heel verrassend is, maar vaak zie ik de afloop al van mijlenver aankomen. Cody was uiteindelijk wel verrassend, maar het duurde veel te lang voordat het echt interessant werd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.