Recensie | Verschijning – Joany de Vries

Onlangs verscheen het boek Verschijning van Joany de Vries. Ik was meteen al heel nieuwsgierig naar het boek en vorige week kreeg ik een mailtje van Uitgeverij Volt of ik interesse had in een recensie-exemplaar. Dat had ik wel en zodra het e-book in mijn mailbox lag, begon ik met het lezen van het boek. Vandaag vertel ik wat ik van het boek vond.

Titel: Verschijning

Autuer: Joany de Vries

Uitgeverij: Volt

Genre: Young Adult

Waardering: 4/5 sterren

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste Youtube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick, en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn; maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren.
Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland: het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.
Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

20190219_144442.jpg

Jeanne Weeber is de dochter van de populairste ghosthunter op YouTube: Howard Weeber. Samen met haar vader en zijn team bestaande uit Nick en Mirza reizen ze de wereld over om verschillende locaties waar het zou spoken te onderzoeken en er opnames te maken. Niet dat ze ooit echt iets bovennatuurlijks gezien hebben. Maar mensen willen er graag in geloven en dus zijn ze best bereid het een en ander in scene te zetten. Dat het meeste verklaard kan worden door tikkende buizen en een tochtig gebouw laten ze daarbij handig weg. Op een dag krijgt het team een aanbod voor een opdracht in Nederland. Jeanne wil hier graag heen. Haar moeder komt uit dit land en ze wil graag weten waar ze vandaan komt. Haar vader ziet dit echter niet zo zitten en dus reist ze stiekem in haar eentje af naar Nederland. Samen met haar gastheer Wietse gaat ze op zoek naar haar roots en daarbij lijkt ze dit keer daadwerkelijk op iets bovennatuurlijks te stuiten.

Verhalen over geesten die lees ik eigenlijk nooit en wat dat betreft was dit dus een beetje een gok of ik het leuk zou gaan vinden. Maar eigenlijk was het meteen een schot in de roos, vanaf het eerste hoofdstuk was ik al gehecht aan hoofdpersoon Jeanne en wilde ik alleen maar meer weten. Wat het boek qua onderwerp zo leuk maakt, is dat het een contemporary is, maar wel één met een fantasie en mysterieus randje.

Verschijning zit verder ook vol met verwijzingen naar de hedendaagse popcultuur (Harry Potter, Supernatural, The Hunger Games en Funko’s) dit vond ik een hele leuke toevoeging aan het boek en het past ook enorm bij hoofdpersoon Jeanne. Soms vond ik de verwijzingen wel wat veel worden, maar omdat het zo goed bij het verhaal en bij Jeanne pas, kon ik me daar wel overheen zetten. Wat ik ook echt een verademing vond is dat Joany via Jeanne de clichés uit YA-boeken op de hak neemt. Bijvoorbeeld de eeuwige driehoeksverhoudingen of de adem die wordt uitgeblazen zonder dat het personage doorhad dat hij deze inhield.

De personages in Verschijning vond ik stuk voor stuk geweldig. Ik schreef al dat ik meteen gehecht was aan Jeanne. Ik kon me super goed in haar inleven. Maar ook de bijpersonages zijn allemaal heel goed uitgewerkt, waardoor je ze als lezer goed leert kennen en ze ook duidelijk ziet groeien gedurende het verhaal.

Verschijning was dus een boek waar ik meteen heel benieuwd naar was, maar waarvan ik niet zo goed wist of het een boek voor mij zou zijn. Het was zeker wel een boek voor mij dat ik met veel plezier gelezen heb. Het verhaal zit goed in elkaar al vond ik de uitleg aan het einde soms een beetje vaag. Je leest duidelijk dat Joany veel tijd heeft besteedt aan research waardoor het verhaal nog beter tot zijn recht komt. Als je houdt van contemporary ya-boeken met een bovennatuurlijk tintje dan mag je Verschijning zeker niet aan je voorbij laten gaan. Zeker niet omdat het boek zich ook nog eens in Nederland afspeelt en het daardoor nog herkenbaarder wordt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.