Recensie | Alles op alles – Marijke Vos

Onlangs kreeg ik een mail van Loft Books of ik interesse had in het recenseren van Alles op alles geschreven door Marijke Vos. Ik had het boek al een paar keer voorbij zien komen en na het lezen van de flaptekst werd mijn aandacht helemaal naar dit boek getrokken. Het leek mij echt een boek dat helemaal in mijn straatje zou passen. Ik begon dus heel enthousiast in Alles op alles en vandaag kunnen jullie lezen wat ik van dit boek vond.

Titel: Alles op alles

Auteur: Marijke Vos

Uitgeverij: Loft Books

Genre: roman

Waardering: 4/5 sterren

Wanneer haar oudtante Ella een beroerte krijgt, aarzelt Nadja geen moment: ze besluit haar zojuist gestarte sabbatical door te brengen in Ella’s kleine huis in Engeland. Als kind spendeerde Nadja elke zomervakantie met haar ouders en zusje bij haar oudtante, aan de rand van het landgoed Stonewood, en fantaseerde over het verlaten landhuis. Haar oudtante was echter altijd heel duidelijk: je mag er nooit bij in de buurt komen. Wanneer Nadja Ella’s oude dagboek vindt, stuit ze op een mysterieuze geschiedenis, en ze krijgt het landhuis niet meer uit haar gedachten. Waarom is het al zo lang onbewoond?
De idylle van Nadja’s verblijf wordt ruw verstoord als het landgoed een nieuwe eigenaar blijkt te hebben. Het miljoenenbedrijf Logan Enterprises en de arrogante projectontwikkelaar Benjamin Logan, willen het huis slopen. Samen met een paar excentrieke dorpsbewoners zet Nadja alles op alles om het landhuis te redden. Maar is Benjamin wel echt de vijand?

9200000114345075

Nadja weet niet wat ze met haar leven in Nederland aan moet. Ze is niet meer tevreden over haar baan en ze besluit om een jaar een sabbatical te nemen en uit te zoeken wat ze echt wil gaan doen in haar leven. Wanneer haar oudtante een beroerte krijgt en in het ziekenhuis belandt, aarzelt Nadja geen moment om naar Engeland te vertrekken en op het huis, aan de rand van het landgoed Stonewood, van haar tante te gaan passen. Vroeger kwam ze daar ieder jaar de zomer doorbrengen met haar ouders en zusje. Zij en haar zusje konden uren doorbrengen voor de poort van het verlaten landhuis en fantaseren over wat daar vroeger allemaal gebeurd is, maar één ding maakte oudtante Ella altijd duidelijk: je mag nooit te dicht bij het landhuis komen. Volgens Ella spookte het daar namelijk. Als Nadja een oude foto van Ella en een onbekende man én een oud dagboek van haar oudtante vindt, leert ze steeds meer over de geschiedenis van het landgoed en van Ella. Op deze manier gaat ze nog meer geven om het landhuis, maar de kans is groot dat het gebouw niet lang meer zal blijven staan. Het miljoenenbedrijf Logan Enterprises wil het namelijk slopen. Samen met een aantal dorpsbewoners probeert ze er alles aan te doen om dit tegen te houden en zo maakt ze steeds meer kennis met de projectontwikkelaar van het bedrijf: Benjamin Logan. Is hij eigenlijk wel de vijand die hij op het eerste gezicht lijkt te zijn?

Leuke personages

Alles op alles zit vol met leuke personages waar je als lezer gemakkelijk mee mee kunt leven. Hoofdpersonage Nadja was dat voor mij meteen vanaf het begin. Ze is nieuwsgierig en leest graag en daar kon ik mij heel erg in herkennen. Bovendien belandt ze regelmatig in ongemakkelijke situaties, omdat ze enorm onhandig kan zijn.

“Ik weet niet of koeien vragend kunnen kijken maar wanneer ik uit de auto stap, zou ik zweren dat Harriet me vragend aankijkt”

Ook de andere personages sloot ik tijdens het lezen in mijn hart. Ella, Britt (de zus van Nadja) en de dorpsbewoners waar Nadja kennis mee maakt. Vooral de dorpsbewoners zijn allemaal een tikje eigenzinnig, maar dat maakt ze alleen maar nog leuker om over te lezen. Zelfs Benjamin, die ik aan het begin echt een enorme kwal vond, ging ik steeds meer waarderen naarmate je meer over hem te weten kwam.

Heden en verleden

Het leukste aan het boek vond ik misschien nog wel de dagboekfragmenten van Ella. Ik vond het zo leuk om te lezen over hoe het leven op het landgoed was toen het nog wel bewoond was. En net als Nadja wilde ik het liefst zo snel mogelijk nog meer te weten komen over de tijd dat Ella jong was.

“Hij mag dan een ongelooflijk arrogante kwal zijn, lelijk is Benjamin Logan niet.”

Door de afwisseling tussen heden en verleden wordt de spanning goed vastgehouden. Als er net iets spannend gebeurt in het heden springt het verhaal naar het verleden en vice versa. Hierdoor wil je eigenlijk alleen maar door blijven lezen.

Grappig, spannend én romantisch

Ik las eerder nog nooit een boek van Marijke Vos, maar Alles op alles was vanaf het begin meteen een boek waar ik in werd meegezogen en waardoor ik ook meteen heel benieuwd ben geworden naar haar andere boeken. Alles op alles is grappig, spannend en romantisch. Als je op zoek bent naar een romantische roman, waar ook een mysterieus en historisch randje aanzit dan moet je dit boek zeker lezen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.