Recensie | Lampje – Annet Schaap

Vorig jaar kwam ik op een gegeven moment het boek Lampje van Annet Schaap overal tegen. Iedereen had het erover en schreef lovende recensies over dit boek. Bovendien won Annet Schaap met dit boek ook nog eens een Gouden Griffel. Veelbelovend dus en met hoge verwachtingen besloot ik het boek toch ook maar eens te gaan lezen.

Titel: Lampje

Auteur: Annet Schaap

Uitgeverij: Querido kinderboeken

Genre: Jeugdliteratuur (vanaf 10 jaar)

Waardering: 4/5 sterren

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

9200000071852211

Lampje, of Emilia zoals ze eigenlijk heet, woont met haar vader in een vuurturen. Haar vader is vuurtorenwachter, maar omdat hij met één been maar moeilijk de trap op kan neemt Lampje het grootste deel van de tijd de taak op zich om het licht van de vuurtoren aan te steken en weer te doven. Dat gaat altijd goed, maar de vergeetachtige Lampje vergeet op een dag nieuwe lucifers te kopen. Daardoor lukt het Lampje niet om de vuurtoren op tijd aan te steken, precies op een avond met hele zware storm. Dat is het begin van een avontuur waarin Lampje kennismaakt met nieuwe vrienden en het Zwarte Huis, waar volgens de verhalen een monster zou wonen.

Bijzondere dialogen

Annet Schaap is vooral bekend van het illustreren van kinderboeken, maar inmiddels heeft ze dus met Lampje ook een eigen kinderboek uitgebracht. En daarmee kunnen we wel zeg dat ze net zo creatief is met woorden als met afbeeldingen. De kracht van het verhaal zit hem vooral in hoe het wordt verteld. Lampje voert vaak gesprekken in haar hoofd waardoor je als lezer de emoties van haar goed meekrijgt. Bovendien worden emoties niet letterlijk genoemd, maar wordt echt omschreven wat Lampje precies voelt, zo kun je als lezer goed met haar meeleven.

Verder zitten er aan aantal bijzondere dialogen in het boek. Zo praat Lampje met haar overleden moeder, maar bijvoorbeeld ook met de wind. Door zaken als de wind en de zee een soort persoonlijkheid te geven, wordt het verhaal ook nog eens heel beeldend.

Leuk voor jong én oud

Naast dat de schrijfstijl van Annet Schaap heel fijn is, zit het verhaal ook nog eens goed in elkaar. Hoewel het boek misschien wat moeizaam op gang komt, wilde ik vanaf het moment dat Lampje in het Zwarte Huis kwam maar door blijven lezen. Het verhaal zit vol met belangrijke thema’s, zoals eenzaamheid, vriendschap en verlies en laat bovendien zien dat mensen/dingen/monsters niet altijd zijn wat ze op het eerste gezicht lijken. Soms zijn ze beter, soms zijn ze slechter, maar een eerste indruk zegt niet altijd alles.

Lampje is absoluut een aanrader voor jong en oud. Het is een fantasierijk boek met een beeldende schrijfstijl over een dapper meisje dat lekker eigenwijs is. Het enige nadeel van het boek vond ik het open einde, ik zou eigenlijk wel een vervolg willen lezen.

3 reacties op “Recensie | Lampje – Annet Schaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.