Recensie | ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Het boek ’t Hooge Nest was mij al een aantal keer aangeraden om te lezen. Ik was het boek zelf ook al een aantal keer tegengekomen tussen het aanbod van Kobo Plus. Aangezien ik altijd wel graag boeken over de Tweede Wereldoorlog lees, vooral als ze een beetje een originele insteek hebben, was ik heel benieuwd naar wat ik van dit boek zou gaan vinden.

Titel: ’t Hooge Nest

Auteur: Roxane van Iperen

Uitgeverij: Lebowski

Genre: Roman, waargebeurd

Waardering: 4.5/5 sterren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in het Gooi. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een bloedstollend boek over moed, verraad en menselijke veerkracht.

20190902_112145.jpg

In ’t Hooge Nest vertelt Roxane van Iperen het verhaal van twee voorgaande bewoners van haar huis: de zussen Janny en Lien Brillenslijper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog runde zij in dit pand een van de grootste onderduikadressen van Nederland. Samen met de onderduikers probeerde zij in ’t Hooge Nest, een villa in het Gooi, onder de neus van hun NSB-buren een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zo normaal als maar kan onder de omstandigheden. Ook het leven van de zussen voordat zij in ’t Hooge Nest belandden wordt verteld. Evenals het leven nadat ze verraden zijn en op één van de laatste transporten richting de concentratiekampen worden gezet. Al met al probeert Roxane van Iperen de geschiedenis van de zussen Brilleslijper zo goed mogelijk te vertellen, want hoewel het niet een heel bekend verhaal is, is het zeker een verhaal dat de aandacht verdient.

Schrijfstijl is even wennen

Hoewel ik het verhaal meteen enorm interessant vond, kon ik aan het begin van het boek maar moeilijk in het verhaal komen. De schrijfstijl was namelijk wel echt even wennen. Het boek leest voor een groot deel meer als een biografie dan als een echt fictieverhaal, wat logisch is aangezien het verhaal ook echt gebeurd is. Het verhaal bestaat dan ook vooral veel uit beschrijvende stukken en de dialogen sneeuwen een beetje onder. Dat is iets waar ik in ieder geval aan het begin heel erg aan moest wennen, maar op een gegeven moment had ik het eigenlijk helemaal niet meer door.

Indrukwekkend

Hoewel het verhaal aan het begin dus soms leest als een opsomming van feiten en echt vooral als non-fictie, vervaagde dat steeds meer en moest ik mezelf er soms aan herinneren dat ik een verhaal aan het lezen was dat waargebeurd is. Ik ging enorm met de familie Brilleslijper en hun onderduikers meeleven. En hoewel je als lezer maar al te goed weet hoe het verhaal gaat aflopen, ga je toch met de onderduikers mee hopen dat ze toch niet verraden gaan worden en tot het einde van de oorlog in ’t Hooge Nest kunnen verblijven. Roxane van Iperen weet het verhaal zo te schrijven dat je als lezer vergeet dat je al weet hoe het de onderduikers zal vergaan en elke gebeurtenis weer een verrassing is.

Belangrijk verhaal

Het verhaal van ’t Hooge Nest is een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog dat relatief onbekend is, maar dat het wel verdient om verteld te worden. Dat Joden onder doken in de oorlog is geen onbekend gegeven, maar dat er ook Joden, zoals de zussen Brilleslijper, waren die hielpen om het onderduiken en het verzet te faciliteren, is een verhaal dat ik eigenlijk niet echt kende. Dankzij Roxane van Iperen wordt het verhaal nu wel verteld en beschikbaar voor een groter publiek.

3 reacties op “Recensie | ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.