Dagtrip Oxford vanuit Londen

Een aantal weken geleden waren we weer een weekend in Londen. Aangezien we hier al vaker geweest waren, besloten we dat we ook een dag iets buiten de stad wilde doen en op aanraden van de vrienden waar we verbleven werd dat de universiteitsstad Oxford. Wat mij betreft een absolute aanrader als je houdt van oude gebouwen en altijd al eens een kijkje hebt willen nemen in één van de gebouwen van de beroemde universiteit.

Oxford Tube

Er zijn verschillende manieren om van Londen naar Oxford te gaan en welke het handigst is, hangt ook erg af van op welke plek in de stad je verblijft. Zo kun je bijvoorbeeld de trein nemen, maar bij ons viel de keuze op de bus. De Oxford Tube rijdt 24 uur per dag, zo’n beetje om de twintig minuten tussen Londen en Oxford en het mooie één van de haltes was bijna voor de deur van het appartement waar we logeerden. Voor volwassenen kost een retour ticket £15,- en als je jonger dan 26 of ouder dan 65 bent krijg je korting. Vanaf halte Shepherd’s Bush deden we er ongeveer 1h15m over om in het centrum van Oxford te komen.

20190907_150500.jpg

Wandeltour

In Oxford worden verschillende wandelingen onder leiding van een gids georganiseerd. Grofweg kun je onderscheidt maken tussen de officiële tours van de VVV en de gratis tours. De gratis tours worden meestal niet gehouden door gediplomeerde gidsen en de groepen lijken ook veel groter te zijn, maar als je geen geld wilt uitgeven, zijn ze wellicht een goed alternatief. Wij zelf hebben via de VVV de University & City tour gedaan en deze beviel heel erg goed. In 2 uur kregen we samen met een kleine groep bestaande uit heel veel verschillende nationaliteiten van onze gids Marcus heel veel zinnige en soms ook totaal onzinnige feitjes over de stad te horen en dit alles met heel veel humor. Welke gebouwen je bezoekt, hangt af van welke op dat moment beschikbaar zijn. De universiteitsgebouwen zijn er immers toch vooral voor de studenten.

Balliol College

Vraag een inwoner van Oxford naar Oxford University en deze zal je niet de weg kun wijzen. Eigenlijk bestaat deze universiteit namelijk helemaal niet. Het is een verzameling van Colleges verspreidt door de stad, die voor het gemak en duidelijkheid naar de buitenwereld toe vaak Oxford University worden genoemd, maar die allemaal hun eigen karakter hebben.

Tijdens de tour bezochten wij Balliol College dat aan Broad Street tegenover de VVV ligt. Het gebouw zag er vanaf de buitenkant al mooi uit, maar ook van binnen was het prachtig. Vooral de binnentuin was erg mooi, want overal groeide klimop tegen de muren. Ook de eetzaal die helemaal gedekt was voor een etentje die avond was het bekijken zeker waard.

Blackwell’s Bookshop

Een boekenworm moet natuurlijk ook langs een boekwinkel. Nu zit er sowieso een Waterstones in Oxford, maar Blackwell’s Bookshop is wat mij betreft een betere keuze. En dat wil wat zeggen, want ik hou van de Waterstones. Deze boekwinkel ziet er van de buitenkant heel klein en schattig uit en daardoor wordt je echt verbaasd als je binnenkomt. De kelder onder de winkel is namelijk enorm en bestaat uit meterslange kasten met boeken. Daarnaast kun je op de eerste verdieping terecht bij Caffé Nero voor een heerlijk kopje koffie.

Oxford, een verzameling van prachtig oude gebouwen

Eigenlijk is de hele binnenstad van Oxford gewoon een museum. Op elke straathoek staat wel een prachtig oud gebouw waar vaak een nog mooier verhaal achter zit. Dat is ook één van de redenen dat ik een walking tour in deze stad echt aanraadt. Als je alleen rondloopt, kun je natuurlijk al die prachtige gebouwen ook bewonderen, maar het komt allemaal nog meer tot leven als een gids je de grappige, mooie en bizarre verhalen achter de stenen vertelt. Maar ook met z’n tweetjes door de straatjes struinen en verdwalen is heerlijk. Oxford is dan ook zeker een stad waar je je een dag kunt vermaken en waar je vooral lekker rustig alles op je in moet laten werken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.