Recensie | Dert13n – Steve Cavanagh

Thrillers, ik lees ze regelmatig. De keren dat er echt een uitblinker bij zit zijn echter op één hand te tellen. Meestal vind ik de boeken wel goed, maar niet geweldig, vooral omdat thrillers naar mijn idee op een gegeven moment wat voorspelbaar worden. Als je veel thrillers leest, lijkt op een gegeven moment alles op elkaar en zie je plotwendingen al van verre aankomen. Als ik dan wel een keer een topper lees dan kan ik niet anders dan daar een enthousiast verhaal over schrijven en Dert13n van Steve Cavanagh was zo’n positieve verrassing.

Titel: Dert13n

Serie: Eddie Flynn #4

Auteur: Steve Cavanagh

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Genre: Thriller

Waardering: 4,5/5 sterren

In de sensationele thriller Dertien, de internationale doorbraak van Steve Cavanagh, beslissen dertien juryleden over het lot van de veroordeelde Robert Solomon. Het beroemdste koppel uit Hollywood had de wereld aan hun voeten. Nu wordt Hollywoodster Robert Solomon aangeklaagd voor het vermoorden van zijn prachtige vrouw. In het proces van de eeuw wil de verdediging slechts één man in hun team: advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. Alles wijst erop dat Robert schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat? En wat als de moordenaar een van de juryleden is?

20190923_102514.jpg

Internationale doorbraak

Dert13n is het vierde deel in de serie over Eddie Flynn. Desondanks betekent dit boek pas echt de internationale doorbraak voor auteur Steve Cavanagh. Hoewel je ongetwijfeld wat achtergrondinformatie mist over strafrechtadvocaat Eddie Flynn als je de voorgaande delen net als ik niet gelezen hebt, is het verhaal op zichzelf prima te volgen. In deze thriller is Eddie Flynn de advocaat van Hollywoodster Robert Solomon, die terecht staat voor de moord op zijn vrouw, tevens Hollywoodster, en het hoofd van hun beveiliging. In wat ook wel het proces van de eeuw wordt genoemd, is aan Eddie de taak de jury te overtuigen dat Robert onschuldig is. Het bewijs in zijn richting is echter overweldigend. En wat als de moordenaar dan ook nog eens niet terecht staat, maar één van de juryleden is? Maken Robert en Eddie dan wel een kans of is deze onschuldige man gedoemd om de gevangenis in te draaien.

Origineel

Wat ik vooral zo goed vond aan Dert13n is dat het verhaal origineel is. Ik heb nog nooit eerder een thriller gelezen die zich afspeelt in zo’n rechtbanksetting en bovendien vind ik het idee dat de moordenaar in de jury zit goed bedacht. Bovendien laat dit zien wat voor haken en ogen er zitten aan juryrechtspraak en dat zet je wel aan het nadenken. Bovendien is dit natuurlijk niet de manier waarop het er hier in Nederland aan toegaat bij een rechtszaak en dat maakt het ook nog eens een interessant en informatief boek om te lezen.

Spanend van begin tot eind

Gelijk vanaf het begin zat ik helemaal in het verhaal en wilde ik het liefst alleen maar doorlezen. Je leest afwisselend vanuit het perspectief van Eddie Flynn en dat van de moordenaar. Hoewel je als lezer dus wel regelmatig meekijkt in het hoofd van de moordenaar en weet dat hij één van de twaalf juryleden is, heb je als lezer ook geen idee wie hij echt is. Daardoor weet je aan de ene kant meer dan Eddie Flynn, maar blijf je toch het hele boek nadenken hoe het in elkaar zit en ik moet zeggen dat ik aan het einde echt verrast was. Bovendien zit de rest van het boek ook vol met verrassende wendingen, waardoor het maar moeilijk aan de kant te leggen is.

Absolute aanrader

Ik kan niet anders dan Dert13n aanraden als je op zoek bent naar een originele en spannende thriller. Als fervent thrillerlezer zag ik de meeste plotwendingen totaal niet aankomen en hoewel het verhaal soms misschien een tikje ongeloofwaardig wordt, stoort dat absoluut niet. Ik ben alleen maar heel benieuwd geworden naar de andere boeken van Steve Cavanagh over advocaat Eddie Flynn.

 

 

2 reacties op “Recensie | Dert13n – Steve Cavanagh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.