Recensie | De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan

Dit jaar las ik van Jenny Colgan al Café Zon & Zee en Het eindeloze strand. De kleine bakkerij aan het strand is het eerste deel in een nieuwe serie van deze auteur en aangezien ik haar eerdere boeken erg leuk vond, was ik ook heel benieuwd naar dit boek. Aangezien het luisterboek te vinden is in Kobo Plus besloot ik het boek te luisteren en vandaag vertel ik jullie of dat is bevallen.

Titel: De kleine bakkerij aan het strand

Auteur: Jenny Colgan

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Genre: Feelgood

Waardering: 4.5/5 sterren

In De kleine bakkerij aan het strand staat het leven van Polly Waterford op zijn kop. Haar relatie is op de klippen en har bedrijf is ook nog eens failliet. Kortom, ze móét weg. Ze komt terecht op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall, in een appartement boven een verlaten winkel. Om haar zinnen te verzetten begint ze met het bakken van brood, dat al snel meer dan een hobby wordt.
Lees en leef mee met Polly die tegen wil en dank vriendschap sluit met de lokale bevolking, met vallen en opstaan haar leven weer richting geeft en bovendien valt voor een wel heel schattige huisgenoot die door het raam naar binnen komt waaien: de papegaaiduiker Neil.

9200000108570782

De kleine bakkerij aan het strand draait om het leven van Polly wiens leven in een klap op zijn kop staat als ze haar bedrijf, huis en man in één klap kwijtraakt. De zoektocht naar een nieuw huis verloopt niet echt soepel tot ze een advertentie tegenkomt van een appartement boven een verlaten winkel op Mount Polbearne, een klein schiereiland voor de kust van Cornwall dat door de getijden van de zee slechts bepaalde tijden van de dag toegankelijk is over land. Om weer wat te doen te hebben in haar leven, begint ze met bakken van brood en al snel wordt dat meer dan alleen een hobby. Hoewel de start op het eiland wat stroef is, sluit ze uiteindelijk vriendschap met de lokale bevolking en een wel heel bijzondere huisgenoot: Papegaaiduiker Neil, die op een dag naar binnen komt waaien.

Een echte Jenny Colgan-sfeer

Het verhaal in De kleine bakkerij aan het strand speelt zich af in een kleine gemeenschap waarin de hoofdpersoon een buitenstaander is die niet door iedereen met open armen ontvangen wordt. Wat dit betreft komt het verhaal redelijk overeen met het verhaal in Café Zon & Zee. Ondanks dat wat dat betreft de sfeer echt hetzelfde is, is dit boek toch compleet anders. Er spelen hele andere problemen voor de hoofdpersoon en die zijn niet altijd even makkelijk op te lossen. Dat zorgt voor een hoop grappig en ontroerende momenten die elkaar mooi afwisselen.

Levendige personages

Met hoofdpersonage Polly kon ik meteen vanaf het begin al heel goed meeleven. Haar emoties worden duidelijk en gedetailleerd beschreven en daardoor voel je je gedurende het boek soms ook even Polly. Ook de andere belangrijke personages in het boek hebben allemaal hun eigen karaktertrekken en net als bij Polly maken zij gedurende het verhaal ontwikkelingen door. Het perspectief wordt ook regelmatig even afgewisseld naar andere personages en dit gebeurt soms nogal abrupt, maar doordat ieder personage zo eigen is, zorgt dat totaal niet voor verwarring.

Ik kijk uit naar een vervolg

Hoewel het verhaal in principe een mooi einde heeft, kijk ik toch uit naar een vervolg. Ik wil namelijk nog veel meer lezen over de avonturen van Polly en haar vrienden en natuurlijk de enorm schattige papegaaiduiker Neil. Enige nadeel van dit boek? Je hebt tijdens het lezen continu honger vanwege de heerlijk broden die Polly bakt. De geuren en smaken daarvan worden zo levendig beschreven dat het water je wel in de mond moet lopen.

2 reacties op “Recensie | De kleine bakkerij aan het strand – Jenny Colgan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.