Recensie | Haaientanden – Anna Woltz

Het is weer Kinderboekenweek en dat betekent ook altijd dat het weer tijd is voor het Kinderboekenweekgeschenk, dat je krijgt bij aankoop van een kinderboek (van minimaal €10,-). Dit jaar is het thema ‘Reis mee’ en het geschenk geschreven door Anna Woltz past daar perfect bij. Ik las haar boek Haaientanden afgelopen week en ben er heel enthousiast over.

Titel: Haaientanden

Auteur: Anna Woltz

Genre: Kinderboek, Kinderboekenweekgeschenk

Waardering: 5/5 sterren

Atlanta heeft een waanzinnig plan. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis.
Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is weggelopen van huis en heeft alleen twee haaientanden in zijn zak. Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Q-Haaientanden-cvr-creme

Haaientanden gaat over de elfjarige Atlanta die in haar eentje het IJsselmeer rond wil gaan fietsen. Ze heeft daarvoor tot de volgende dag 14:00 en kan zich dus door niets of niemand laten afleiden. Als ze nog maar net vertrokken is botst ze op tegen Finley die zo zijn redenen heeft om van huis weg te lopen. In eerste instantie moet Atlanta niets van hem hebben, maar al snel merkt ze dat het toch wel fijn is om iemand te hebben waar ze gedurende de fietstocht mee kan optrekken. Hoe verder ze komen hoe beter ze elkaar leren kennen en hoe meer ze delen over hun leven en de redenen dat ze nu op de fiets zitten.

Compleet verhaal in minder dan 100 bladzijden

Ik vind het persoonlijk altijd heel knap als een auteur het voor elkaar krijgt om een kort verhaal wel de diepte in te laten gaan. Het kan al snel oppervlakkig blijven, maar Anna Woltz weet met Haaientanden een heel mooi verhaal neer te zetten dat echt de diepte in gaat. Ook de personages leer je ondanks de weinige bladzijden goed kennen en vanaf het eerste hoofdstuk leef je al enorm met ze mee.

Leuk voor kinderen én volwassenen

Hoewel het hier natuurlijk gaat om een kinderboek is Haaientanden zeker niet alleen geschikt voor kinderen. Ook als volwassene kan je echt van dit boek genieten en zie je er misschien nog wel meer lagen in. Anna Woltz schuwt het niet om moeilijke onderwerpen te bespreken, maar doet dit wel met humor en een luchtige schrijfstijl. Het verhaal zelf vond ik ook heel mooi. Het is avontuurlijk en ik wilde de hele tijd weten of Atlanta de voor haar zo belangrijke toch zou volbrengen. Al leert het verhaal je ook dat als je ergens heel erg je best voor doet het misschien helemaal niet uitmaakt als je het niet haalt.

“Ik ben Atlanta. Ik ben elf. En stel dat het ook maar een heel klein beetje aan mij ligt, dan blijft mijn moeder leven.”

Haaientanden is wat mij betreft echt een heel goed Kinderboekenweekgeschenk, dat vooral geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 9/10 (de hoofdpersonen zitten in groep 8) en voor volwassenen die die leeftijd allang zijn gepasseerd. Dus mocht je de kans nog hebben, tot 13 oktober krijg je bij aankoop van €10,- aan kinderboeken het geschenk gratis en voor de Kobo Plus lezers zit het boek zelfs gewoon in het abonnement.

Eén gedachte over “Recensie | Haaientanden – Anna Woltz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.