4 redenen om een tekstcorrector in te schakelen

‘Waarom zou ik iemand inhuren om mijn tekst na te kijken? Ik heb toch spellingscontrole op mijn computer. Die haalt alle fouten er wel uit.’

Grote kans dat jij het bovenstaande denkt als schrijver van wat voor tekst dan ook. Tegenwoordig worden veel schrijf- en taalfouten er door een spellingscontrole in bijvoorbeeld Word al uitgehaald. Hartstikke handig natuurlijk, maar als je alleen vertrouwt op deze spellingscontrole en denkt dat er dan geen schrijf-, spel- en/of stijlfouten meer in jouw tekst zitten, is de kans groot dat je bedrogen uitkomt. Een corrector kan wel helpen om alle fouten uit de tekst te halen en zo een echt goede tekst aan te leveren.

Je leest over je eigen fouten heen

Het maken van fouten tijdens het schrijven van teksten is onvermijdelijk. Iedereen maakt ze. Ook ik als tekstschrijver en corrector maak in mijn eigen teksten regelmatig fouten. Al weet je alle spelling- en grammaticaregels perfect in de snelheid van het typen sluipen foutjes er altijd wel in. Het probleem is dat je vaak zelf de fouten niet meer ziet als je al lange tijd met dezelfde tekst bezig bent. Je weet wat er moet staan en dus ben je sneller geneigd om over een fout heen te lezen. Zonde, want anderen zien die fouten meestal wel. Het is dus altijd een goed idee om iemand anders jouw tekst te laten doorlezen, want die ziet weer heel andere dingen dan dat je zelf ziet.

Spellingscontrole is niet voldoende

Een spellingscontrole is hartstikke handig en de meeste spellingfouten zullen door het gebruik hiervan zeker uit de tekst gehaald kunnen worden. Taal in een tekst bestaat echter uit zoveel meer dan alleen de pure spelling van woorden zoals deze in het woordenboek staan. Het draait bijvoorbeeld ook om grammatica en hoewel de spellingscontrole tegenwoordig ook wel enigszins let op grammaticale fouten is de uitvoering nog niet echt om over naar huis te schrijven. En wat betreft spelling zijn er ook genoeg woorden die op verschillende manieren geschreven kunnen worden. Een spellingscontrole weet natuurlijk niet welke manier in jouw context juist is en rekent het woord dus misschien wel goed, terwijl je eigenlijk een andere vorm zou willen gebruiken. Bovendien kan een corrector in tegenstelling tot een spellingscontrole ook letten op het verloop van de tekst en of zinnen misschien beter anders geformuleerd kunnen worden.

Fouten staan niet professioneel

Als je zelf zou moeten kiezen tussen een bedrijf met een website vol met taalfouten of een met gelikte teksten op de website, waar zou jij dan voor gaan? Waarschijnlijk ga je voor degene die geen taalfouten op zijn site heeft staan. Hoewel de kwaliteit van de teksten natuurlijk niks zegt over hoe goed iemand zijn of haar werk uitvoert, staan taalfouten onprofessioneel en dus zijn potentiële klanten eerder geneigd om weg te klikken. Zonde, want misschien lever jij wel veel beter werk dan iemand anders die wel goede teksten op zijn website heeft staan.

Hetzelfde geldt voor het aanleveren van een manuscript bij een uitgever. Je maakt meteen al minder kans als de tekst vol staat met taalfouten. Zegt dat iets over hoe mooi verhaal jij als schrijver hebt geschreven? Nee, maar fouten leiden wel af en staan slordig waardoor iemand sneller geneigd is de tekst aan de kant te gooien. Als je als schrijver in eigen beheer wilt uitgeven is het nog belangrijker dat er geen taalfouten in staan. Je wilt immers niet dat jouw boek vol met fouten in de winkel komt te liggen.

De investering verdient zich terug

Je moet misschien even investeren als je een corrector wilt inhuren, maar dat verdient zich meestal wel terug. Dat kan daadwerkelijk meteen in geld zijn als klanten wel voor jouw kiezen door een website zonder taalfouten. Of omdat je manuscript wel langs de keuring komt. Of die scriptie die goedgekeurd wordt, waardoor je kunt afstuderen. Foutloze teksten zijn altijd belangrijk en een investering in een tekstcorrector is meestal dan ook zeker de moeite waard.

Inmiddels overtuigd dat jij wel een corrector kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via bookaliciousjourney@gmail.com dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.