Storytelling: waarom het belangrijk is voor jouw bedrijf

Veel bedrijfswebsites bestaan uit droge feiten. Nummers, bedragen en opsommingen van wat het bedrijf voor de klant kan betekenen. Logisch, want dat is natuurlijk wat je als bedrijf over wilt brengen aan de klant. Toch is dit niet per se de beste manier om klanten aan je te binden. Mensen lezen graag verhalen en leren graag de persoon achter het bedrijf kennen. Verhalen blijven langer hangen dan droge feiten en dus is de kans groter dat iemand zich jouw website nog herinnert, zelf als het al een tijd geleden is dat een potentiële klant deze zag.

Wat is storytelling

Storytelling is de manier om het verhaal van jouw bedrijf over te brengen op een klant. Met als uiteindelijke doel natuurlijk jouw product of dienst te verkopen. Door jouw unieke verhaal te promoten op jouw website, zul je origineel overkomen en niet als één van de zovelen gezien worden. Bovendien blijft een verhaal altijd langer hangen én geeft het aanknopingspunten voor een eerste gesprek met klanten. Als potentiële klanten zich in jouw verhaal herkennen, zullen ze eerder geneigd zijn om contact met jouw op te nemen, omdat ze al gelijk een gespreksonderwerp hebben om het ijs mee te breken.

Nu is natuurlijk niet elk verhaal ook meteen een goed verhaal. Voor een goed gebruik van Storytelling zou jouw verhaal uit de volgende elementen moeten bestaan:

  1. Een wens
  2. Een probleem (waar worstelt de hoofdpersoon mee?)
  3. Een oplossing (hoe kan het probleem opgelost worden?)
  4. Het resultaat

Daarnaast is het ook belangrijk om emotie toe te voegen aan het verhaal en vergeet ook vooral niet om af te sluiten met het punt dat je wil maken. Waarom vertel je dit verhaal en wat kan de lezer hiervan leren. Een mooi voorbeeld van Storytelling dat de meeste mensen wel kunnen, is hou Tony’s Chocolonely. Zij hebben echt een verhaal achter hun chocolade en maken op hun website, maar ook bijvoorbeeld op de wikkels waar de chocolade in zit, heel goed gebruik van Storytelling om hun missie duidelijk te maken naar de klant.

Waarom is Storytelling belangrijk?

Storytelling verkoopt jou bedrijf, maar hoe werkt dat eigenlijk?

  1. Verhalen maken een boodschap uniek
  2. Verhalen zorgen voor een emotionele band
  3. Verhalen geven informatie betekenis
  4. Verhalen worden beter onthouden dan cijfers en feiten
  5. Verhalen worden doorverteld

Iedereen heeft een verhaal te vertellen

Veel mensen zullen al snel denken ‘Maar ik heb niks te melden’. Dat blijkt meestal echter helemaal niet het geval te zijn zodra je met iemand in gesprek raakt. Iedereen die een bedrijf begonnen is, heeft daar zo zijn redenen voor en er zit altijd een verhaal achter de dingen waar jij graag mee bezig bent. Zelfs als je dus in eerste instantie denkt niks te vertellen te hebben, blijkt er toch een heel verhaal achter je schuil te gaan. Het is misschien alleen moeilijk om voor jezelf dat verhaal op papier te krijgen. Wil je voor jouw bedrijf graag meer doen met Storytelling, maar weet je nog niet zo goed hoe je moet beginnen? Of ben je al op weg, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Ik kan jouw dan wellicht helpen. Neem vrijblijvend contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.