Recensie | Donker water (Erika Foster #3) – Robert Bryndza

Een populaire thriller-serie waar je momenteel niet omheen kan, is Erika Foster van Robert Bryndza. Eerder dit jaar las ik al de eerste twee delen. Waar ik Het meisje in het ijs echt geweldig vond, vond ik De stalker in de nacht  enigszins tegenvallen. Ik was heel benieuwd naar wat ik dan van het derde deel zou gaan vinden en ik werd niet teleurgesteld.

Titel: Donker water

Serie: Erika Foster #3

Auteur: Robert Bryndza

Genre: Thriller

Waardering: 4/5 sterren

Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de zevenjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was. Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichter bij dan ze denkt?

9200000095471614

Coldcase-zaak

In Donker water staat er weer een nieuwe zaak centraal voor inspecteur Erika Foster. En hoewel ze bekend staat als een goede rechercheur die veel moeilijke zaken oplost, krijgt ze ditmaal te maken met een wel hele moeilijke zaak. Tijdens een onderzoek naar een narcotica-zaak duikt namelijk het lichaam van de zevenjarige Jessica Collins op. Een meisje dat zesentwintig jaar geleden het nieuws domineerde, nadat ze verdween op weg naar een verjaardagsfeest van een vriendinnetje. Sindsdien had niemand haar meer gezien en de zaak is nooit opgelost. Aan Erika de taak om te gaan graven in het verleden met alleen de hulp van een uiteengevallen familie Collins en een oud-rechercheur die niet meer de oude is geworden nadat ze de verdwijning van Jessica niet kon oplossen. Ondertussen lijkt Erika van alle kanten tegengewerkt te worden. Zal het haar lukken om eindelijk de waarheid boven tafel te krijgen.

Katakterontwikkeling

Erika Foster staat dus nog steeds centraal in Donker water. Inmiddels werkt ze niet meer bij het Murder Investigation Team in Lewishham Row, maar op het politiebureau in Bromley waar ze de georganiseerde misdaad bestrijdt. Als ze echter tijdens een duikactie naar narcotica, ook het lichaam van Jessica opduiken, staat Erica erop dat zij het onderzoek naar de moord op dit jonge meisje mag leiden.

Erika ontwikkelt zich door de boeken heen enorm door de boeken heen. Hoewel alle delen in principe als standalones te lezen zijn, is het zeker aan te raden om de boeken op volgorde te lezen. Dan pas merk je hoezeer Erika veranderd is van iemand die nog enorm rouwt om de dood van haar man en die iedereen op afstand houdt, in iemand die nog steeds moeite heeft met haar gevoelens omtrent zijn dood, maar haar collega’s steeds meer binnenlaat in haar privéleven.

Robert Bryndza is sterk in het schrijven van personages en hun onderlinge dynamiek. In dit boek komt dat vooral naar voren in de familiebanden. Zo maken we nader kennis met de zus van Erika en haar drie jonge kinderen en de band die Erika met hen heeft en staat de families Collins met streng Katholieke moeder en wat voor invloed dat heeft op hun gezin centraal.

Spannend en verrassend

Donker water is niet per se een boek dat vol zit met actie. Wel gebeurt er voldoende om de aandacht van de lezer vast te houden. Bovendien zit het verhaal vol met verrassende plotwendingen die ik ook als fervent thriller lezer niet zag aankomen en staat de ontwikkeling van de personages centraal. Een hele fijne thriller die mij zeer benieuwd maakt naar het volgende deel in de Erika Foster-serie.

 

Eén gedachte over “Recensie | Donker water (Erika Foster #3) – Robert Bryndza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.