Recensie | Als de nacht eindigt – Laura Diane

Als er een boek was waar ik in 2019 enorm naar uitkeek dan was het wel het debuut van Laura Diane: Als de nacht eindigt. Dystopische Young Adult verhalen van eigen boden zijn er nou eenmaal niet veel en als er dan wel een verschijnt is dat altijd iets om naar uit te kijken. Bovendien komt Laura op Instagram (en tegenwoordig ook in de Podcast I write better than I talk, samen met Chinouk Thijssen, Astrid Boonstoppel en Pamela Sharon) altijd heel aardig en enthousiast over en dat maakt ook dat ik meteen heel graag haar boek wilde lezen. Ik las het boek binnen een dag uit en dat was niet zonder reden.

Titel: Als de nacht eindigt

Serie: Als de nacht eindigt #1

Auteur: Laura Diane

Uitgeverij: Clavis Young Adult

Genre: Young Adult, Dystopia

Waardering: 4/5 sterren

Lya Marlow heeft nog nooit de zon gezien. Sinds een verwoestende zonnevlam de helft van de bevolking wegvaagde, gaat niemand overdag nog naar buiten. Gevangen in haar eigen huis kijkt ze toe hoe haar sterke vader langzaam wegkwijnt door een ongeneeslijke zieke, terwijl haar moeder druk bezig is met het plannen van de toekomst van haar enige dochter. Maar ze voelt dat ze móet ontsnappen, al is het maar voor één dag…

Goed verhaalconcept

Het idee van Als de nacht eindigt sprak mij meteen toen ik erover hoorde aan. Leven in de nacht, omdat de zon overdag te verwoestend is, dat klinkt behoorlijk angstaanjagend. Wat natuurlijk ook precies het idee van een dystopisch verhaal is: een wereld schetsen waarin je voor nog geen miljoen zou willen wonen. Dat is het Californië waar de zeventienjarige Lya Marlow woont. Het leven speelt zich ’s nachts af en Lya heeft nog nooit maar een streepje zonlicht gezien. Iedereen weet dat dat gevaarlijk is, dat bewijzen de verbranden lijken wel die regelmatig op straat worden gevonden. Toch is Lya nieuwsgierig naar een leven buiten Spruce Pine en wil ze wel eens wat meer risico nemen dan altijd maar in haar vertrouwde stadje blijven en naar huis rennen zodra de klokken laten weten dat de zon bijna opkomt. Samen met haar twee vriendinnen Carli en Gwen gaat ze op avontuur en ontdekt ze dingen die ze eigenlijk helemaal nooit zou mogen weten…

“In een flits vraag ik me af hoe het zou zijn als de zon mijn huid zou raken. Hoe lang het zou duren voor je niets meer voelt? Maar het is niet dat ik dood wil, het is juist de drang om te leven die maakt dat ik blijf zitten.”

Niet alleen hoofdpersoon Lya wordt goed uitgewerkt in het boek, ook de bijpersonages in de vorm van haar beste vriendinnen spelen echt een grote rol en ook hen leer je steeds beter kennen naarmate het boek vordert. Dit vind ik persoonlijk erg fijn, aangezien bijpersonages die niet zo goed zijn uitgewerkt er voor mijn gevoel altijd maar een beetje bijhangen.

Koningin van plottwists

Als je begint met lezen in Als de nacht eindigt dan merk je al snel dat Laura Diane gek is op onverwachte wendingen aanbrengen in haar verhaal. Er gebeurde zoveel dingen die ik niet zag aankomen. Hierdoor is de neiging om continu door te lezen erg groot, wat ook de reden is dat ik dit boek zo snel uit had: Ik moest echt weten hoe het boek zou aflopen. Helaas is het einde echt heel open, wat het een heel sterk einde maakt, maar dat je ook weer net zo hard laat verlangen naar deel twee.

Heel sterk debuut

Laura Diane heeft met Als de nacht eindigt een enorm goed debuut neergezet dat doet uitkijken naar nog veel meer van haar hand. Ze heeft een hele fijne schrijfstijl en is niet bang om drastische beslissingen te nemen wat betreft het boek. Dat alles is echt heel knap in een debuut en Als de nacht eindigt is zelfs één van mijn favoriete boeken van 2019 geworden.

Eén gedachte over “Recensie | Als de nacht eindigt – Laura Diane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.