8x favoriete boeken van 2019

Er is weer een jaar voorbij en dat betekent terugkijken. In 2019 las ik maar liefst 80 boeken (Misschien gat nummer 81 nog uit) en ik weet dus nog steeds niet hoe ik dat nou voor elkaar gekregen heb. Bij die 80 boeken zaten goede en minder goede boeken en vandaag deel ik mijn acht favorieten met jullie.

1. Het moois dat we delen – Ish Ait Hamou

Het moois dat we delen in misschien wel de absolute nummer 1 van dit jaar. Voordat ik dit boek ging lezen had ik er al heel veel goede verhalen over gehoord, waardoor mijn verwachtingen erg hoog waren. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat een boek dan ook enorm kan tegenvallen, maar bij Het moois dat we delen was dit absoluut niet het geval. Dit boek gaat over Soumia en Luc die in dezelfde buurt wonen, maar elkaar niet kennen. Soumia probeert een grote fout uit haar verleden achter zich te laten en Luc blijft juist in het verleden hangen. Soumia maakt zich druk over wat de mensen in de buurt over haar denken, terwijl Luc zich steeds meer ergert aan “de buitenlanders” die zijn ooit zo geliefde buurt overnemen. Als Luc en Soumia elkaar ontmoeten blijken ze echter meer gemeen te hebben dan ze aanvankelijk dachten. Een boek over de maatschappij die steeds meer verhard en die ons leert dat we soms misschien gewoon wat meer naar elkaar zouden moeten luisteren.

2. Als de nacht eindigt – Laura Diane

Als de nacht eindigt is het debuut van de Nederlandse auteur Laura Diane. Dit was een boek waar ik dit jaar erg naar uitkeek en dat mij absoluut niet teleurgesteld heeft. Ik las het boek binnen en dag uit en dat was vooral te danken aan de geweldige schrijfstijl van Laura en de vele plottwists die in het boek voorbijkomen. Bovendien is het verhaal ook erg origineel en trok het mijn aandacht meteen toen ik er voor de eerste keer over hoorde. Als de nacht eindigt gaat over de zeventienjarige Lya Marlow die nog nooit het zonlicht heeft gezien. Sinds een gevaarlijke zonnevlam die de helft van de bevolking wegvaagde is de zon te gevaarlijk geworden om aan blootgesteld te worden. Het leven speelt zich dus af in de nacht, maar Lya is benieuwd naar meer. Een boek vol met actie en onverwachte wendingen en met een einde dat je doet verlangen naar het tweede deel.

Recensie | Als de nacht eindigt – Laura Diane

3. The hate u give – ANgie thomas

The Hate u Give las ik helemaal aan het begin van het jaar. Dit boek stond toen al enorme tijd op mijn TBR, maar sprak mij eerlijk gezegd niet meteen zo erg aan dat ik het ook snel wilde oppakken. Toen de film er echter aankwam aan het begin van dit jaar, besloot ik het boek toch eindelijk maar eens te gaan lezen en daar heb ik absoluut geen spijt van. The Hate u Give is namelijk een ontzettend belangrijk boek over racisme dat door iedereen gelezen zou moeten worden. Zoals ik al eerder schreef: Dit boek zou echt een plek verdienen op de literatuurlijsten op middelbare scholen. Maar ook voor degenen die de YA-leeftijd al lang voorbij zijn is dit boek een absolute must-read.

The Hate u Give draait om het leven van Starr die in een arme zwarte buurt woont, maar naar school gaat op een school vol rijke kinderen. Ze heeft het gevoel dat ze in beide werelden niet echt thuis hoort en dat gevoel wordt alleen maar versterkt wanneer haar beste vriend zonder reden voor haar ogen door de politie wordt neergeschoten. In haar buurt nemen de rellen tegen de politie toe, terwijl op haar school iedereen vindt dat Khalid het wel verdiend zal hebben. Starr beseft dat ze niet langer stil kan blijven en haar stem moet laten horen.

Recensie | The Hate U Give – Angie Thomas

4. Wees onzichtbaar – Murat Isik

Wees onzichtbaar was een boek dat ik al een hele lange tijd uitstelde om te gaan lezen. Vooral de dikte van het boek stond me tegen, maar uiteindelijk ben ik wel blij dat ik het boek toch een kans heb gegeven. Het duurde inderdaad even om er doorheen te komen, maar de schrijfstijl van Murat Isik is zo mooi dat je het boek wel echt met plezier leest. Bovendien maken de personages in het boek allemaal een enorme groei door. Vooral de moeder van hoofdpersoon Metin die verandert van een Marokkaanse vrouw die amper Nederlands spreekt en alles doe wat haar man zegt naar een vrouw die hard werkt om op eigen benen te staan en voor zichzelf op te komen. Wees onzichtbaar is geen boek dat je leest voor de vele actie, maar wel voor het mooie verhaal en de prachtige schrijfstijl.

Recensie | Weest onzichtbaar – Murat Isik

5. Lampje – Annet Schaap

Ik las dit jaar ook regelmatig jeugdliteratuur. Mijn favoriet daarvan was Lampje geschreven door Annet Schaap. Deze auteur is vooral bekend als illustrator van kinderboeken, maar met dit boek laat ze zien dat ze ook op het gebied van taal heel creatief is. De schrijfstijl van Annet Schaap is namelijk prachtig en ze zet ook nog eens een enorm goed verhaal neer voor jong én oud. Lampje zit vol met belangrijke thema’s, zoals eenzaamheid, vriendschap en verlies en laat bovendien zien dat mensen/dingen/monsters niet altijd zijn wat ze op het eerste gezicht lijken. Soms zijn ze beter, soms zijn ze slechter, maar een eerste indruk zegt niet altijd alles. Een heel fantasierijk boek over een heel dapper meisje dat absoluut het lezen waard is.

Recensie | Lampje – Annet Schaap

6. ’t Hooge nest – Roxane van Iperen

Het verhaal van ’t Hooge Nest is een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog dat relatief onbekend is, maar dat het wel verdient om verteld te worden. Dat Joden onder doken in de oorlog is geen onbekend gegeven, maar dat er ook Joden, zoals de zussen Brilleslijper, waren die hielpen om het onderduiken en het verzet te faciliteren, is een verhaal dat ik eigenlijk niet echt kende. Dankzij Roxane van Iperen wordt het verhaal nu wel verteld en beschikbaar voor een groter publiek. De schrijfstijl van dit boek is aan het begin echt wel even wennen aangezien het soms meer leest als een opsomming van feiten. Een echte non-fictie dus, maar naarmate het verhaal verder vordert smelten fictie en non-fictie steeds meer samen en heb je bijna niet meer door dat je een waargebeurd verhaal zit te lezen.

Recensie | ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

7. Verknocht – Lisette Jonkman

Ik ben fan van Lisette Jonkman, dat is geen verrassing. Dit jaar kwam het langverwachte vervolg van de Verkikkerd-serie uit: Verknocht. Dit vond ik echt het perfecte vervolg in de serie en het was heel fijn om weer over deze oude vertrouwde personages te lezen. Natuurlijk zat het boek ook weer vol met de humor van Lisette wat het lezen van het boek helemaal geweldig maakt. Stiekem hoop ik echt nog op een deel 4.

Recensie | Verknocht (Verkikkerd #3) – Lisette Jonkman

8. Dert13n – Steve Cavanagh

Mijn favoriete thriller van dit jaar was Dert13n van Steve Cavanagh. De laatste tijd vind ik thrillers te vaak veel te voorspelbaar en dit boek wist mij eindelijk eens echt te verrassen. Het interessante van dit boek vond ik vooral dat het zich afspeelt rond de juryrechtspraak in de Verenigde Staten, dit vind ik sowieso al een interessant aspect en het was leerzaam om hier mee over te lezen. In dit boek zit de dader wel in de rechtszaal, maar niet op de verwachte plek: hij zit namelijk in de jury. Als lezer weet je ook tot het einde van het boek echt niet welke van de juryleden de dader is, hoewel je wel vaak uit zijn perspectief leest, dit maakt het boek spannend tot de laatste bladzijde.

Eén gedachte over “8x favoriete boeken van 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.