10x tips voor Lissabon

Lissabon is een perfecte locatie voor een citytrip. Zelfs in februari liggen de temperaturen al tussen de vijftien en twintig graden en daarom is de hoofdstad van Portugal ook in de winter een goede bestemming om even aan de kou in Nederland te ontsnappen. In deze prachtige stad kun je je met gemak een aantal dagen vermaken en zelfs dan is er nog genoeg te zien om een keer terug te komen. Vandaag deel ik een aantal favoriete plekken in Lissabon met jullie.

Miradouro de São Pedro de Alcântara

1. Miradouros

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Dit betekent niet alleen heel veel klimmen tijdens je stedentrip, maar ook ontelbaar mogelijkheden om van een prachtig uitzicht over de stad te genieten. De vele uitzichtpunten in Lissabon, Miradouos genaamd, zijn allemaal uniek en bieden je net weer een andere blik op de stad. Het is soms een hele klim om er te komen (al kan je ook altijd één van de Elevadors nemen), maar de uitzichten laten de spierpijn als sneeuw voor de zon verdwijnen. Mijn persoonlijke favorieten zijn: Miradouro de São Pedro de Alcântara en Miradouro da Senhora de Monte. Vanaf de eerste heb je een prachtig uitzicht over de wijken Baixa en Alfama met daarbij ook het Castelo de São Jorge. De tweede biedt een uitzicht over een groot deel van de stad en is zeker met zonsondergang een grote aanrader.

2. Alfama (+ Tram 28)

Alfama is één van de oudste delen van Lissabon en kenmerkt zich door smalle, steile straatjes en natuurlijk de iconische tram 28 die zich een weg baant door de straten. Een goed begin om de wijk te ontdekken is een ritje met deze tram door straten waar het voertuig soms onmogelijk doorheen lijkt te passen. Dit betekent wel dat je de wachtrij bij het opstappunt Martim Moniz voor lief moet nemen. In februari viel die rij nog wel mee, maar ik kan me voorstellen dat deze in de zomermaanden een stuk langer is.

Na een ritje met de tram is de beste manier om de straten van Alfama te ontdekken de benenwagen. Het is soms behoorlijk klimmen, maar de wijk leent zich uitstekend om heerlijk in te verdwalen en maar te zien waar je uitkomt. Zo vind je al snel rust is deze toch wel toeristische wijk en kom je in authentieke Portugese straten waar de was droogt in de zon en de Fadomuziek klikt uit de bars. Natuurlijk mogen de toeristische trekpleisters van de wijk als het Castelo de São Jorge en de vele Miradouros ook niet ontbreken bij een bezoek aan de wijk, maar af en toe de rust opzoeken is zeker niet verkeerd.

3. LX Factory

Misschien wel mijn favoriete plek in de stad is de LX Factory. Vroeger was dit een industrieterrein, maar nu is het industriële gebied omgebouwd tot kunstzinnige plek. Waar je ook kijkt zie je vrolijke kleuren, bijzondere kunst, alternatieve winkeltjes en hippe restaurants. De sfeer die er hangt is heel fijn en het publiek is een goede mix tussen locals en toeristen. Als je wilt kun je je hier prima een middag vermaken en vergeet dan vooral ook niet om een stuk cheesecake te eten uit het enorme aanbod van LXeesecake en je te verwonderen aan de enorme hoeveelheid boeken in boekwinkel Ler Devagar.

4. Pastéis de Belém

Een bezoek aan Lissabon is niet compleet zonder de lokale lekkernij te eten. Pastéis de Nata zijn op elke straathoek wel te vinden, maar eigenlijk moet je ook de originele Pastéis de Belém proberen. Bij de gelijknamige bakkerij kan je de pastéis meenemen of een tafel nemen in het restaurant om in alle rust te genieten van de gebakjes gevuld met pudding. Op deze plek worden de oorspronkelijke Pastéis de Belem gemaakt en dit recept is geheim en alleen in handen van deze bakkerij.

Adres: R. de Belém 84 92, 1300-085 Lisboa

5. Belém

De bakkerij uit het vorige punt is te vinden in de wijk Belém en deze wijk heeft nog veel meer te bieden dan alleen heerlijk gebakjes waar je wel van kunt blijven eten. Ook een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Lissabon zijn namelijk in Belém te vinden. Ten eerste is er de Torre de Belém, een verdedigingstoren uit de 16e eeuw die nog in hele goede staat is. Ten tweede vind je de misschien wel bekendste bezienswaardigheid van Lissabon in deze stadswijk: het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos. Een prachtig bouwwerk waar oude details nog perfect zichtbaar zijn en dat met recht de trekpleister van Lissabon is.

6. To. B – To burger or not to burger

Honger gekregen na een dag sightseeing in Lissabon? Dan is burgerrestaurant To. B – To burger or not to burger zeker een aanrader. De kaart staat vol met heel veel burgers (ook vegetarisch) en de huisgemaakt limonade zonder toegevoegde suiker is zuur, maar ook heel lekker. Een perfect restaurant als je wel zin hebt in een hamburger, maar niet in een fastfoodketen en toch niet te veel geld kwijt wilt zijn.

Adres: R. Capelo 24, 1200-442 Lisboa

7. Nicolau

Waarom zou je ontbijt alleen in de ochtend kunnen eten? Dat is wat ze dachten bij Nicolau. In dit restaurant kun je de hele dag ontbijt/brunchgerechten bestellen. De inrichting van de zaak is bovendien ook nog erg mooi. Qua eten bevatten veel gerechten avocado, hummus of granola, dus het is wel een beetje een typische millennial menukaart en dus vind je in deze tent ook voornamelijk jonge mensen. De naam is trouwens niet heel origineel, want het café bevindt zich aan de Rue de São Nicolau.

Adres: R. de São Nicolau 17, 1100-547 Lisboa

Nicolau: de hele dag ontbijten

8. Parque Eduardo VII

Het Parque Eduardo VII is qua park niet heel spectaculair. Veel gras en wat lage haagjes. Het uitzicht daarentegen is wel prachtig. Zoals zoveel plekken in Lissabon loopt het hier ook behoorlijk omhoog en boven aan het park heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dat maakt het park zeker een bezoekje waard al moet je je van het park zelf dus niet al te veel voorstellen.

9. Praça do Comércio

Het grootste plein van Lissabon ligt aan het water en is het Praça do Comércio. Het plein is enorm groot, met veel terrasjes, maar het mooiste is het kleine strandje aan het water met een prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril. Vooral de zonsondergang is hier zeker de moeite waard al moet je bij wilde golven niet te dicht aan de rand gaan staan, want dan kun je rekenen op een nat pak.

10. Dagtrip Sintra

Zeker een aanrader bij een bezoek aan Lissabon is het maken van een dagtrip naar Sintra. Vanaf station Rossio is dit stadje zo’n 40 minuten met de trein en dan bevind je je ineens midden in de natuur in plaats van in een drukke, grote stad. In de omgeving van Sintra kun je je ook makkelijk een paar dagen vermaken, maar voor een dagtrip kun je het beste kiezen om de populairste bezienswaardigheden: Palacio da Pena en Castelo dos Mouros te bezoeken. Ik zal binnenkort nog een heel artikel wijden aan tips voor een dagtocht naar Sintra, maar ik kan hier alvast vertellen dat deze sprookjesachtige omgeving zeker niet mag ontbreken op je to do-list. Zelfs als het ineens heel mistig wordt, is het hier nog steeds geweldig.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken om te zien en te bezoeken in Lissabon, maar deze tien zijn wat mij betreft wel de leukste. Zelfs na vier dagen Lissabon waren wij echter nog lang niet uitgekeken en daarom kom ik vast ooit nog eens terug in deze prachtige, kleurrijke stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.