Recensie | Alles is nu – Amy Giles

Alles is nu is een boek dat als je alleen de cover ziet een heel zoetsappig en romantisch verhaal. Niks is echter minder waar. In dit boek behandelt Amy Giles een aantal heftige thema’s die de vrolijke kleuren op de cover totaal niet doen vermoeden. De flaptekst is al een stuk duidelijker en dat is ook waardoor mijn interesse gewekt werd.

Titel: Alles is nu

Auteur: Amy Giles

Uitgeverij: Zomer & Keuning

Genre: Young Adult, Contemporary

Het gezin waarin Hadley opgroeit lijkt perfect. Maar niets is wat het lijkt. Hadley is de oudste dochter en wordt mishandeld door haar vader. Ze doet er alles aan om haar zusje ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. Totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu.

Hadley, meisje met twee gezichten

De zeventienjarige Hadley lijk het perfecte leven te hebben: aanvoerder van het lacrosseteam, sportief en kans op een plek op één van de topuniversiteiten. Achter dat perfecte meisje gaat echter iemand schuil die helemaal niet gelukkig is. Ze heeft te maken met zowel lichamelijke als geestelijke mishandeling door haar vader. Dat lacrosseteam en die topuniversiteit kunnen Hadley gestolen worden, maar het zijn haar vaders dromen en om te voorkomen dat haar tienjarige zusje met dezelfde mishandelingen te maken krijgt, doet ze alles wat hij zegt. Maar dan ontmoet ze Charlie die haar leven op zijn kop zet. Hij is alles wat ze nodig heeft in haar leven. Wanneer haar vader ontdekt dat ze een vriendje heeft is de wereld te klein en wordt zijn agressie richting Hadley en haar zusje erger dan ooit. Totdat er een ongeluk gebeurt dat alles verandert.

Heden en verleden

Alles is nu wordt verteld vanuit twee punten in de tijd. Ten eerste is er de Hadley van na het ongeluk en ten tweede de Hadley van vroeger. Langzaamaan komen de verhaallijnen steeds dichter bij elkaar en ontdek je wat er precies is gebeurt en waarom Hadley geworden is wie ze nu is. Tussendoor lees je ook nog fragmenten uit een politieonderzoek waardoor je als lezer weet dat er iets ernstigs gebeurd is. Tot het einde aan toe blijft het echter onduidelijk wat precies. Ondertussen leed je in het verleden ontzettend mee met Hadley en haar zusje en hoop je dat er iemand komt die doorheeft wat er in het gezin aan de hand is en ingrijpt.

“‘Wat er in dit gezin gebeurt, blijft in dit gezin. Ik zweer het, Hadley, als je het ooit aan iemand vertelt, vermoord ik je met eigen handen.’”

Emotioneel verhaal

Alles is nu is een prachtig en emotioneel verhaal om te lezen. Ik moest er aan het begin wel echt even inkomen, maar na een paar hoofdstukken kon ik het boek juist niet meer wegleggen. De situaties die Hadley meemaakt zijn heftig en emotioneel en het hele boek wil je niks liever dan haar en haar zusje te beschermen tegen alles wat hun vader uithaalt.Ook andere personages als Charlie, de vrienden van Hadley en haar oma sluit je in je hart. Daarnaast blijf je de spanning voelen, omdat je tot het einde niet alles weet over het ongeluk dat Hadley heeft meegemaakt. Dit maakt het boek ook een beetje mysterieus en de ontknoping kwam als een grote verrassing. Hierdoor ging ik alles in het boek toch weer met net iets andere ogen bekijken.

Waardering: 5 uit 5.

2 reacties op “Recensie | Alles is nu – Amy Giles

  1. Prachtig verhaal wat me opslokte en niet meer los liet. Voor mij een ver van m’n bed show, maar verdrietig genoeg voor sommige een waar verhaal over hun leven

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.