Recensie | De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali

Een tijdje geleden kreeg ik een mail binnen van Ambo|Anthos met de vraag of ik het boek De boekhandel van Teheran zou willen recenseren. Het boek trok meteen mijn aandacht door de titel, de omslag en de flaptekst. Ik stuurde dus snel een mail terug dat ik dat graag zou willen en zodra het ebook in mijn mailbox verscheen, begon ik met lezen van dit prachtige boek.

Titel: De boekhandel van Teheran

Auteur: Marjan Kamali

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Genre: Roman

Teheran, 1953. Roya brengt de uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes en schrijfpapier. De kasten met literatuur en poëzie oefenen de grootste aantrekkingskracht op haar uit. Wanneer Roya op een dag een andere jonge klant ziet, Bahman, is het liefde op het eerste gezicht.
Roya heeft met Bahman afgesproken op een plein, om samen naar een huwelijksloket te gaan, maar op de bewuste dag wordt er een coup gepleegd die Iran voor altijd zal veranderen. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Wekenlang zoekt Roya hem, maar het mag niet baten.
Tot bijna veertig jaar later, wanneer Roya door een speling van het lot eindelijk de kans krijgt om Bahman de vragen te stellen die haar al die tijd achtervolgd hebben.

Ik ontving dit e-book van Ambo|Anthos in ruil voor een eerlijke recensie

Liefde in een verscheurd Iran

De zeventienjarige Roya brengt haar tijd na school graag door in het schrijfwarenwinkeltje van meneer Fakhri. Daar geniet ze van alle boeken, pennen en papier die ze om haar heen heeft. Op een dag komt de aantrekkelijke Bahman binnenlopen en het is liefde op het eerste gezicht. Na die eerste ontmoeting, treffen de twee elkaar steeds vaker in de winkel van meneer Fakhri en de relatie wordt steeds serieuzer, ze maken zelfs trouwplannen. Maar het is Iran, 1953 en het land is in de ban van een staatsgreep. Op de dag dat de staatsgreep hebben Roja en Bahman op een plein afgesproken om daarna naar het huwelijksloket te gaan. Roja komt op het plein midden in de opstanden terecht en tot haar grote verdriet komt Bahman niet opdagen. Ze ziet hem nooit meer, verhuist naar Amerika en bouwt daar haar leven op. Maar dan in 2013 blijkt Bahman vlak bij haar in de buurt te wonen en heeft ze eindelijk de kans om antwoorden te krijgen op vragen waar ze al sinds die bewuste dag in 1953 mee rondloopt.

“Die dingen waren voorbestemd; ze kon zich onmogelijk een leven zonder hem voorstellen. Ze was de zijne. Zo simpel was het Het was meer dan een lotsbestemming. Het was de realiteit, een gegeven bijna. Het was geen droom. Het was een feit.”

Verfijnde schrijfstijl

Marjan Kamali kan prachtig schrijven. Als lezer wordt je helemaal meegetrokken in het verhaal. De boekhandel van Teheran zit vol met gedetailleerde beschrijvingen waardoor je de liefde tussen Roya en Bahman en daarna ook Roya’s verdriet helemaal meevoelt. Daarnaast is er in het boek ook nog voldoende ruimte voor een lesje geschiedenis. Naast het liefdesverhaal van Roya en Bahman vertelt het boek namelijk over het land Iran in de tijd dat Roya opgroeide en hoe die politieke onrust veel levens heeft veranderd zoals dat het ook met Roya en Bahman is gebeurd. Als je dit boek echt puur leest als roman is de vele geschiedenis misschien een beetje te veel van het goede, maar ik vond het juist een hele interessante toevoeging.

“De politiek was nu ook al het klaslokaal binnengedrongen. Haar klasgenoten waren verdeeld in aanhangers van de sjah, van de premier en van de communisten, net als de rest van het land. En dat was ze beu.”

Liefde en het lot

De boekhandel van Teheran vertelt een prachtig liefdesverhaal tussen twee jongen mensen die denken nog een heel leven voor zich te hebben. Door een speling van het lot verliezen ze elkaar uit het oog, maar vergeten zullen ze elkaar nooit. Een liefdesverhaal dat als een trein leest, maar ook een interessant stukje geschiedenis vertelt over Iran in de jaren ’50. Dit alles met de prachtige schrijfstijl van Marjan Kamali maakt dat ik dit boek alleen maar aan kan raden.

Waardering: 5 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.