Recensie | Leon & Juliette – Annejet van der Zijl

Het boekenweekgeschenk van dit jaar werd geschreven door Annejet van der Zijl. Een schrijfster waar ik alleen ooit een tijd geleden Sonny Boy van heb gelezen, maar die mij verder best onbekend was. Wel hoorde in meteen aan het begin van de boekenweek al goede verhalen over Leon & Juliette. Niet gek dus dat ik vorige week naar de boekwinkel snelde om een boek te kopen en het boekenweekgeschenk daarbij te ontvangen.

Titel: Leon & Juliette

Auteur: Annejet van der Zijl

Genre: Historisch, Boekenweekgeschenk

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.
In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Annejet van der Zijl staat er om bekent dat zij boeken schrijft over waargebeurde levensverhalen die zij na gedegen onderzoek reconstrueert. Meestal gaat het hierbij om verhalen die niet bekend zijn bij het grote publiek. Bij Leon & Juliette is dit ook het geval en dat betekent dat het boekenweekgeschenk van 2020 een boek is dat een waargebeurd verhaal vertelt aan de hand van feiten.

Leon & Juliette speelt zich af in de negentiende eeuw. De Nederlandse Leon vertrekt naar Amerika in de hoop daar een (financieel) beter leven op te bouwen. Hij komt terecht in Charleston, een plaats in een van de zuidelijke staten. De slavernij is in die tijd in het zuiden van de Verenigde Staten nog in volle gang. Eén van de duizenden slaven is Juliette. Als zwart meisje is zij in de samenleving niks meer waard dan een stuk vee dat verhandeld en gebruikt kan worden. Leon ontmoet haar, koopt haar van haar eigenaar en wordt verliefd op haar. Een onmogelijk liefdesverhaal in een tijd waarbij een huwelijk tussen een witte man en een zwarte man, zeker in de zuidelijke staten, ondenkbaar is. Annejet van der Zijl reconstrueert dit waargebeurde liefdesverhaal in het boekenweekgeschenk van dit jaar.

Hoewel het verhaal vertelt wordt aan de hand van feiten stoort dat totaal niet tijdens het lezen. Een goed lopend verhaal wordt door Annejet van der Zijl goed afgewisseld met af en toe een quote uit een historisch document waar zij haar informatie uitgehaald heeft. Wat ook ontzettend knap is, is dat er een compleet verhaal vertelt wordt in heel weinig bladzijden. Al met al een heel interessant boekenweekgeschenk, misschien wel het beste in jaren.

Waardering: 4 uit 5.

Vanwege het Coronavirus is de boekenweek verlengd tot 31 maart 2020. Je krijgt Leon & Juliette dus nog steeds bij aankoop van Nederlandstalige boeken ter waarde van €15,- (zolang de voorraad strekt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.