Recensie | Laura H. – Thomas Rueb

Ik lees niet vaak non-fictie, maar als er één boek al een eeuwigheid op mijn TBR stond dan was dat wel Laura H.. Het boek had meteen toen het uitkwam mijn interesse al gewekt, maar toch las ik het steeds maar niet. Tot vorige week en toen ik het boek eenmaal had opgepakt, kon ik het onmogelijk nog wegleggen.

Titel: Laura H.

Auteur: Thomas Rueb

Uitgeverij: Das Mag

Genre: Non-fictie

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura, zegt ze, en ze komt uit “Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetermeer – waar haar vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen.
Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetermeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Thomas Rueb volgde Laura’s spoor tot in Irak. Hij recon­strueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

In 2016 was ze wereldnieuws. De Nederlandse Laura H. wordt met haar twee jonge kinderen rennend door de woestijn vlak buiten het kalifaat van Islamitische Staat aangetroffen. Ontsnapt zegt ze en ze wil niets liever dan terug naar huis, naar Zoetermeer, naar haar vader die er sinds hij erachter kwam dat zijn dochter zich in het kalifaat alles op alles heeft gezet om haar terug te krijgen. Op Schiphol wordt ze meteen gearresteerd. Standaard protocol voor iedereen die terugkeert uit het kalifaat. Vervolgens zal ze lange tijd vastzitten op de zwaar beveiligde terroristenafdeling in Vught. Volgens Laura zelf onterecht. Ze wil alleen maar terug naar huis en een leven opbouwen met haar kinderen. Ze heeft een fout gemaakt door met haar man Ibrahim naar Syrië te reizen in de hoop op een beter leven, beseft ze nu. Justitie heeft echter twijfels. Ze komt uit IS gebied, ontsnappen wordt onmogelijk geacht en dus moet ze wel hulp hebben gehad en is ze wellicht terug om in opdracht van IS een aanslag te plegen. Dat ze alleen maar thuis voor de kinderen zorgde vinden justitie en het grote publiek ongeloofwaardig.

Het verhaal van Laura H. zoals dat destijds in de media kwam, kennen de meeste mensen wel. Het verhaal achter Laura en over haar jeugd en keuze om uiteindelijk naar Syrië af te reizen is veel minder verteld. Journalist Thomas Rueb was geïnteresseerd in het hele verhaal van Laura en aan de hand van gesprekken met haar en andere betrokkenen heeft hij haar verhaal gereconstrueerd in een boek dat leest als een thriller en waarbij je jezelf er af en toe aan moet herinneren dat Laura H. daadwerkelijk bestaat en geen verzonnen personage is.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste gedeelte wordt verteld over de jeugd van Laura in Zoetermeer. Die was niet makkelijk en door verschillende dingen die zij meemaakt en de buurt waar ze woont en school die ze bezoekt met veel moslims, bekeert zij zich uiteindelijk tot de Islam. Het is voor haar de mogelijkheid om een nieuwe identiteit op de bouwen en zich echt weer iemand te voelen. Op een gegeven moment ontmoet ze Ibrahim I. en onder zijn invloed begint het idee om naar het kalifaat af te reizen. Dat is wat een goede moslim zou moeten doen en bovenal denkt Laura dat ze een beter leven kunnen hebben tussen andere gelovigen dan in Nederland waar er voor haar gevoel op haar wordt neergekeken. In het tweede deel komen Laura en Ibrahim met de kinderen aan in het kalifaat en blijft het leven voor Laura helemaal niet te zijn wat ze er van verwachtte. Ze wil terug, maar hoe? Het derde deel vertelt het verhaal van de terugkeer in Nederland, de gevangenis en het proces tegen Laura H.

Thomas Hueb heeft met dit verhaal echt een journalistiek meesterwerk neergezet. Niet allen gebruikt hij originele bronnen (whatsappgesprekken, politieverhoren, krantenartikelen) om zijn verhaal te ondersteunen en is hij heel transparant over hoe hij zijn informatie heeft vergaard, hij weet dit ook nog om te zetten in een goed leesbaar verhaal dat onder je huid kruipt en waar je ook aan blijft denken als je niet leest. Het verhaal van Laura H. is interessant, zet je aan het denken en is, zoals uitgeverij Das Mag het destijds ook aanprijsde, een boek waarvan je niet verwacht dat je het zo goed zou vinden.

Waardering: 5 uit 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.