Recensie | Het zwarte dossier – Max van Olden

Een tijdje geleden zat er een mailtje in mijn inbox van uitgeverij Ambo|Anthos met de vraag of ik het nieuwste boek van Max van Olden zou willen recenseren. Ik kende de auteur nog niet, maar de cover, de ondertitel en de flaptekst trokken wel meteen mijn aandacht. Ik was dus enthousiast en kon niet wachten tot het boek op de mat zou vallen en ik er in zou kunnen beginnen. Vandaag vertel ik wat ik vond van Het zwarte dossier.

Titel: Het zwarte dossier

Auteur: Max van Olden

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Genre: Thriller

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe en de tijd dringt. Als Riemke aan de klus begint kan ze nog niet vermoeden dat behalve haar carrière ook haar leven op het spel staat.

Riemke is een alleenstaande moeder. Samen met haar zoontje Nils probeert ze er het beste van te maken na haar scheiding. Om de grote schulden waar ze door de scheiding mee te maken heeft weg te werken, werkt ze keihard als stagiaire bij een advocatenbureau. Maar door een aantal fouten die ze heeft gemaakt, is de kans dat ze ook daadwerkelijk in vaste dienst komt een stuk kleiner geworden. Ze krijgt een laatste kans om zich te bewijzen met het zwarte dossier. Dit brengt haar bij een zaak die niet haar expertise is en waarbij niet alleen haar carrière, maar ook zij en haar zoon gevaar lopen.

Op het eerste oog lijkt het plot misschien vrij simpel en voorspelbaar, maar niks is minder waar. Personen die eerst te vertrouwen blijken, zijn later ineens niet meer zo vriendelijk en aardig en de onbetrouwbare personen zijn misschien juist wel de perfecte bondgenoten. Het verhaal neemt in Het zwarte dossier een aantal verrassende wendingen en gaat een kant uit die ik aan het begin niet zag aankomen. Vooral richting het einde wil je maar door blijven lezen en is het moeilijk om het boek weg te leggen tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

Personage Riemke is lastig te doorgronden, ik begreep sommige van haar acties niet helemaal. Haar zoontje Nils steelt je hart, omdat hij zo onbevangen in de hele situatie staat. Sommige hoofdstukken in het boek lees je vanuit het perspectief van één van de collega’s van Riemke, Robert, dit gaf ook weer hele andere inzichten in het verhaal dan wanneer je alleen vanuit Riemkes perspectief zou hebben gelezen.

Het zwarte dossier is een spannende thriller die je tot de laatste bladzijde weet te verrassen en je in zijn greep houdt. Hoewel ik Riemke niet altijd hele geloofwaardige keuzes vond maken, heb ik wel enorm van het lezen van het boek genoten en ik ben inmiddels ook benieuwd geworden naar de andere boeken van Max van Olden.

Waardering: 4 uit 5.

Benieuwd wat er nog meer verschijnt bij Ambo|Anthos uitgevers? Schrijf je direct in voor de nieuwsbrief via: http://www.amboanthos.nl/nieuwsbrief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.