Wat ik vroeger las #1

Ik verslind al boeken zo lang ik me kan herinneren. Als kind al las ik heel veel en nog steeds zit ik het liefs met een boek voor mijn neus. Laatst had ik het met een vriendin over boeken die we vroeger toen we klein waren altijd lazen. Er kwamen weer zoveel leuke boeken met geweldige verhalen bij mij naar boven door dit gesprek, dat ik het idee kreeg om een artikel te schrijven over boeken en schrijvers die ik vroeger echt verslond.

Van veel van de boeken die ik a bespreken weet ik niet eens precies meer hoe het verhaal ging, wat ik wel weet is dat ik deze boeken heel graag las en eigenlijk zou ik ze best nog wel eens op nieuw willen lezen als mijn TBR niet zo lang geweest was.

 

Astrid Lindgren

Een van mijn favoriete schrijfsters vroeger was Astrid Lindgren. Deze Zweedse schrijfster is natuurlijk vooral bekend van Pippi Langkous, maar heeft ook nog heel veel andere leuke boeken geschreven. Enkele andere boeken van haar zijn Ronja de roversdochter, de kinderen van Bolderburen en Emiel van de Hazelhoeve. Ik heb altijd erg genoten van deze boeken en heb ze allemaal ook wel meerdere malen gelezen. Toen las ik boeken nog wel vaak meerdere keren.

Ronja de Roversdochter:
In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder… 

9200000043758958

De kinderen van Bolderburen:
Al staan er maar drie huizen en wonen er maar zes kinderen, toch is Bolderburen het fijnste dorp van de wereld. Want de kinderen van Bolderburen beleven van alles: ze vinden schatten op het eiland, sporen boeven op en worden betoverd.

666854705

Emiel van de Hazelhoeve:
‘Michiel is een alleraardigst kereltje’, zegt zijn moeder. Maar in het dorp zeggen ze: ‘Michiel? Die moeten we naar Amerika sturen, dan zijn we eindelijk van zijn streken verlost!’

9200000026240643

 

Carry Slee

Ik was ook verslaafd aan de boeken van Carry Slee. Eigenlijk wel mijn hele jeugd lang, omdat ze boeken heeft geschreven voor zoveel verschillende leeftijden. Wat ik me van heel vroeger nog kan herinneren zijn de boeken van De kinderen van de grote beer. Deze boeken volgen een groep kinderen van groep 1 t/m 8 en de schrijfstijl en onderwerpen groeien ook met de kinderen mee. Hierdoor kon je dit zelf ook perfect meelezen elk jaar als je weer een groep hoger kwam op de basisschool.

Lees hoe Kim, Daan, Frank, Lisa en Quilfort elkaar ontmoeten in groep 1 en in de jaren daarna van alles beleven. Ze leren veters strikken, richten een dierenreddersclub en een schoolkrant op, en in groep 7 wordt het wel heel spannend bij de dropping…

9200000015494220

Natuurlijk las ik ook alle andere bekende boeken van Carry Slee, zoals Afblijven, Radeloos, Kappen en Timboektoe.


De Hoe overleef ik-serie – Francien Oomen

Ik denk dat heel veel mensen hier deze boeken wel hebben gelezen. De boeken gaan over Rosa en naarmate de serie vordert wordt Rosa ook steeds ouder. De boeken worden heerlijk afgewisseld met survivaltips en emails, wat de boeken altijd heel interessant maakte om te lezen. Ik heb de nieuwste boeken van de serie niet meer gelezen, omdat ik toen deze uitkwamen al een beetje te oud werd voor deze serie, maar van de rest van de boeken heb ik erg genoten.

Het eerste deel van de serie is Hoe overleef ik mijn vakantie?:
Jonas en Rosa zijn met hun ouders op vakantie op het eiland Corsica. Na een paar dagen verzucht Rosa, die zich stierlijk verveelt: ‘O, hoe overleef ik deze vakantie?’ Jonas krijgt het geweldige idee een wandeltocht te maken, stiekem met z’n tweeën. Maar als het avond wordt merken ze dat ze zijn verdwaald, hoog in de bergen. Het wordt koud, ze hebben honger en dorst en ze hebben al uren geen mens meer gezien…

1001004006519115

Jacques Vriens

Ook van Jacques Vriens heb ik heel wat boeken gelezen. Natuurlijk Achtste groepers huilen niet, dit verhaal heb ik meerdere malen gelezen en was heel indrukwekkend.Echt verslaafd was ik echter aan De bende van de Korenwolf. Inmiddels zijn er volgens mij heel wat delen in deze serie over vier kinderen die in het hotel van hun ouders wonen en allerlei avonturen beleven,  verschenen. Ik heb deze serie echt stukgelezen vroeger.

Er komen nieuwe gasten in hotel De Korenwolf. De man vindt het hotel wel aardig, maar zijn vrouw en dochter willen er absoluut niet logeren. Het meisje is zo opgetut dat ze wel een barbie lijkt. Als ze Eefie in de gang tegenkomt, doet ze heel stom. Het kan de bende dan ook niets schelen als de barbie even later zit te huilen op de parkeerplaats. Tot haar ouders komen melden dat hun dochter verdwenen is…

1001004011706584

 

Paul van Loon

Ik wil afsluiten met de boeken van Paul van Loon. Iedereen kent denk ik wel Dolfje Weerwolfje en De Griezelbus. Ook dit waren boeken die ik als kind verslond.

Dolfje Weerwolfje
Als Dolfje wakker wordt, is het donker. De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht. Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar. Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn poten gworden. En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen. ‘Ik wil dit niet,’ gromt Dolfje. ‘Misschien gaat het vanzelf wel over,’ zegt Timmie. ‘Ja jij hebt makkelijk praten,’ gromt Dolfje. ‘En als het niet overgaat? Wat dan?’

1001004007104852

De Griezelbus:
Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

1001004006426161

 

 

 

 

Ik las natuurlijk nog veel meer boeken vroeger maar op sommige titels kan ik gewoon niet meer komen. De boeken en schrijvers die ik hier genoemd heb, waren degene die het eerste in mijn hoofd opkwamen en die waarschijnlijk dus ook de meeste indruk hebben achtergelaten. Ik ben benieuwd naar de boeken die jullie vroeger lazen, dus laat dat vooral weten in de reacties!

Tot morgen!

Bianca

 

 

3 reacties op “Wat ik vroeger las #1

  1. Ronja de Roversdochter heb ik ook gelezen, volgens mij heb ik daar zelfs een toneelstuk over gezien. Ik weet niet meer of ik boeken van Paul van Loon heb gelezen. Wel van Paul Biegel en ik heb de boeken van Roald Dahl echt verslonden volgens mij. :).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.