Zweden dag 3: Stockholm

Rond tien uur kwamen we in Stockholm aan. Nadat we geparkeerd hadden vlakbij het centraal station was het tijd om de stad in te gaan. De eerste bezienswaardigheid die we tegenkwamen was de Rijksdag en vanaf daar was het een rechte lijn naar het koninklijk paleis.

Stadhuis
Rijksdag
Koninklijk paleis

Na het koninklijk paleis loop je zo de Gamla Stan in, het oude deel van Stockholm. Na het koninklijk paleis kwamen we langs de Storkyrkan, waar we een bezoek aan brachten.

Storkyrke

Na het bezoek aan de kerk was het tijd voor een terrasje met koffie. Ik nam een Zweedse kaneelbol en een Caffé Latte. Vanaf het terras hadden we ook nog een mooi uitzicht op de Storkyrke.

Daarna vervolgden we onze weg door de winkelstraat van de Gamla Stan, de Västerlånggatan. Een van de zijstraatjes van deze winkelstraat is de smalste straat van Stockholm: de Mårten Trotzigsgränd, slechts 90 centimeter breed.

Daarna wilde we naar één van de vele eilanden van Stockholm, omdat je daar mooi uitzicht zou hebben op het stadhuis wat aan het water staat. Dit eiland was echter slechts via één brug bereikbaar. Het was dus even zoeken naar de juiste brug. Maar het was het zoeken waard, want het stadhuis was vanaf dit eiland inderdaad erg goed te zien. Bovendien stonden er gezellig bankjes aan het water, dus het was heerlijk in het zonnetje zitten, die deze dag erg goed scheen.

Met uitzicht op het water en de veerponten kwamen we tot de conclusie dat een bezoek aan Stockholm, met al dat water, niet compleet is zonder gevaren te hebben. Daarom besloten we te gaan lopen naar Slussen en vanaf daar de veerpont naar het eiland Djürgarden te nemen om vanaf daar vervolgens weer terug te lopen richting het centrum van de stad. Tijdens deze wandeling liepen we steeds langs het water met uitzicht op de Gamla Stan aan de ene kant en prachtige huizen aan de andere kant.

Weer terug in het centrum werd het tijd om te eten en te bedenken wat we de rest van de dag nog wilde doen. Voor de avond besloten we om met de metro van T-centralen naar het eiland Södermalm (Mariatornet) te gaan, waar je een goed uitzicht over de stad (vooral de Gamla Stan) hebt. Het was even klimmen, maar het uitzicht was inderdaad echt heel mooi.

Daarna wandelde we terug naar de Gamla Stan om nog even langs de supermarkt te gaan en wat souvenirs te kopen in de Västerlånggatan. Ik kocht een magneet, omdat ik van elke vakantie een magneet meeneem om op mijn koelkast te hangen. Inmiddels was er ook tegen in aantocht, maar aangezien het toch tijd was om naar ons huisje terug te gaan, hebben we daar geen last meer van gehad. Helaas stonden we op de terugweg wel een aardige tijd in de file door een ongeluk, maar gelukkig had ik een boek bij me, dus ik kon in ieder geval lezen.

5 reacties op “Zweden dag 3: Stockholm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.