Recensie: Staalhart – Brandon Sanderson

Titel: Staalhart
Auteur: Brandon Sanderson
Uitgever: Querido
Aantal bladzijden: 366
Genre: Scifi, Young adult
Serie: De Wrekers #1
Waardering: 5/5

Wow wat een boek is dit. Ik denk wel één van de betere boeken die ik ooit gelezen heb. Ik ben sowieso wel fan van Brandon Sanderson, want ik vond de voorgaande boeken die ik van hem gelezen heb ook echt geweldig.

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten. De zogeheten ‘Epics’ kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Niemand, behalve de Wrekers. Die geheimzinnige groep heeft al meerdere onverslaanbaar geachte Epics uitgeschakeld. David is vastbesloten de Wrekers op te sporen en ze te overtuigen hun vizier te richten op de wrede Epic Staalhart. Die regeert als een tiran over Newcago en is verantwoordelijk voor de dood van Davids vader. Staalhart staat erom bekend onsterfelijk te zijn, maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Het verhaal in dit boek zit zo goed in elkaar. Alle details kloppen en elke kleine handeling of gebeurtenis blijkt later precies in het plaarje te passen, hoewel het eerst misschien daar of helemaal niet van belang lijkt. Het is duidelijk dat Sanderson goed over het verhaal heeft nagedacht.

De setting van het boek was compleet anders dan in de andere boeken die ik van Brandon Sanderson gelezen heb, maar net als in die ander boeken zijn de omschrijvingen van de omgeving, personages en gebeurtenissen zo gedetailleerd dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Ik kom je tijdens het lezen echt perfect voorstellen hoe de straten van Newcago er uit zouden moeten zien en ook de personages zag ik zo voor me.

David was zo’n leuk personage. Ik heb een aantal keer hardop zitten lachen om zijn opmerkingen en gedachte, vooral zijn pogingen tot het bedenken van metaforen zijn echt geweldig.

‘Ik voel me net een baksteen van Havermout.’ (…) ‘Het klopt wel! Luister. Een baksteen wordt toch verondersteld sterk te zijn? Maar als een baksteen in het geheim van havermout gemaakt was, en de andere bakstenen dat niet wisten, dan zou hij voortdurend bang zijn dat hij zwak zou blijken als de andere stenen sterk waren.’

Ook de rest van de Wrekers vind ik echt enorm leuke personages vooral de band tussen de verschillende leden van de groep was zo leuk om te lezen. Ze hebben regelmatig discussies, maar als het erop aankomt zijn ze tot alles bereid om hun medewrekers te beschermen.

Ook het hele idee van de Epics met hun krachten vind ik echt ontzettend goed bedacht. Alle eigenschappen van deze Epics zijn zo goed uitgewerkt.

De schrijfstijl van het boek was erg gemakkelijk om te lezen en ik vloog echt snel door het boek heen. Deels komt dit ook wel doordat ik op vakantie was en veel tijd had om te lezen, maar dan nog een boek van 400 bladzijden in anderhalve dag vind ik ook dan nog best wel snel.

De plottwists die tegen het einde van het boek plaatsvonden, had ik allemaal echt niet zien aankomen en dat maakte dat ik aan het eind van het boek ook echt maar door wilde blijven lezen, omdat ik de afloop van het verhaal wilde lezen. De plottwists maken ook echt goed duidelijk dat het verhaal zo goed in elkaar zit.

Wat mij betreft was dit weer een geweldig boek van Brandon Sanderson, maar ik ben ook niet anders van hem gewend. Echt één van mijn favoriete schrijvers en ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg van deze serie.

 

4 reacties op “Recensie: Staalhart – Brandon Sanderson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.