Waarom ik zo van lezen houd

Het is natuurlijk geen verrassing dat lezen een van mijn grootste hobby’s is. Al vanaf dat ik kan lezen, ben ik het liefst de hele dag met mijn neus in een boek te vinden. Ik kan me ook echt niet voorstellen dat ik niet elke dag minstens een half uur zou lezen. Maar waarom hou ik zo van lezen? Dat vertel ik jullie vandaag.

Lezen is ontspanning
De belangrijkste reden dat ik zo ontzettend van lezen houd is dat het de perfecte manier is om te ontspannen na een drukke, lange dag. Tussen colleges volgen, opdrachten maken en werken is lezen een perfect rustpunt op de dag. Lezen zorgt er dan voor dat ik even aan alle stress kan ontsnappen en als ik een rotdag gehad heb, zorgt lezen er altijd voor dat ik toch weer een beetje vrolijker ben.

Lezen brengt je naar nieuwe plekken
Lezen is een goedkope manier, of nou ja relatief goedkoop, om toch een soort van verschillende plaatsen op de wereld te brengen. En niet alleen naar verschillende plaatsen, maar ook naar verschillende tijdperken of naar een fantasywereld waar je zonder lezen nooit zou kunnen komen. Zo was ik door het lezen van Did I mention I love you? even helemaal in LA, bracht Nachtblauw me even terug naar de zeventiende eeuw en zal ik dankzij Harry Potter toch altijd een beetje blijven verlangen naar Hogwarts.

De tijd vliegt voorbij
Wat is nou de beste manier om een lange treinreis door te komen, of dat saaie tussenuur op de uni of de tijd die je moet wachten omdat je eerder op de plaats van bestemming bent dan degene waarmee je hebt afgesproken. Precies! Door te lezen. Een boek kan je overal mee naar toe nemen en ik zorg ook echt dat ik altijd een boek bij me heb voor dit soort momenten. Zo kom ik de tijd wel door als mijn colleges weer eens zo irritant gepland zijn dat ik meerdere uren moet wachten. En de tijd die ik wekelijks in de trein doorbreng met het heen en weer reizen tussen mijn kamer en de uni in Amsterdam en mijn vriend, ouders en werk in Rotterdam vliegt ook echt voorbij met een boek. Een week met veel uur in de trein heeft dan toch nog een voordeel.

Fangirl mode on
Een van de leukste dingen van lezen vind ik toch wel om lekker te fangirlen over een geweldig boek of over die ene geweldige jongen, die zoveel perfecter is dan een jongen in real-life ooit zal zijn (Rhys, Jem, Jace, Warner en Étienne St. Clair ik hou van jullie haha). Vooral als je hier uren over kan praten met andere mensen. En wat is er nou leuker als dat iemand een bepaald boek gaat lezen, omdat jij er zo enthousiast over bent. Zo ging mijn vriend laatst Het laatste rijk van Brandon Sanderson lezen, omdat ik maar bleef zeggen dat hij dat boek echt moest gaan lezen, omdat het zo geweldig boek is. Dat was toch wel een beetje een winning moment. En ik kon natuurlijk ook weer lekker fangirlen over dit boek, omdat hij bij alle plottwists geschokt ging whatsappen over wat er gebeurde.

Lezen is voor iedereen
Het leuke aan lezen is eigenlijk wel dat het voor iedereen toegankelijk is. Voor iedereen zijn er wel boeken verschenen die aansluiten bij interesse.  Boeken zijn er in alle soorten en maten. Of je nou houdt van Young Adult, van literatuur, van thrillers of van chicklits. Er is voor ieder wat wils. En in welke stemming je ook bent er is altijd wel een boek dat bij deze stemming past.

Uren ronddwalen in de boekwinkel
Als je veel leest, heb je natuurlijk ook veel leesvoer nodig. En het leuke van het zoeken naar nieuw leesvoer is dat je dan uren kan rondlopen in je favoriete boekhandel. Alle kaften bekijken, de boeken doorbladeren en de geur van nieuwe boeken. En dan natuurlijk proberen om niet de hele boekwinkel leeg te kopen.

And las but not least: Boeken zorgen voor eindeloos plezier
Er zijn ontelbare boeken op de wereld en elk jaar komt daar ook weer een vracht aan boeken bij. Hoewel het natuurlijk wel heel erg is om te bedenken dat het nooit zal gaan lukken om alle boeken te lezen die ik wil lezen. Mijn TBR groeit immers harder dan dat ik lees. Is een ding wel zeker. Er zullen altijd genoeg boeken zijn om me te vermaken en dat is natuurlijk wel een heel fijn idee. Wat er dan ook allemaal gebeurd in je leven er zullen altijd boeken zijn in goede en in slechte tijden.


Waarom houd jij van lezen?

 

 

 

3 reacties op “Waarom ik zo van lezen houd

  1. Het is inderdaad heel goedkoop reizen met boeken. Ik vind het zo leuk om nieuwe gebieden en culturen te ontdekken door het lezen van boeken! En wat je zegt over dat treinreizen sneller gaat en niet zo erg is met een boek, dat ben ik 100% met je eens. Mijn vriend zit bij de marine in Den Helder en als ik daar met het OV naartoe ga, ben ik zo 2,5 uur onderweg. Heerlijk om die tijd lezend door te brengen, want tja, wat moet ik anders doen?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.