Serie review: 13 reasons why

Het boek thirteen reasons why staat al een tijd op mijn to-read lijst, maar heb ik nog steeds niet gelezen (net zo als nog zo’n 100 andere boeken). Afgelopen vrijdag (31 maart) verscheen de serie op Netflix en aangezien ik dus al best wel lang nieuwsgierig was naar dit verhaal begon ik meteen met kijken. Voordeel: alle dertien afleveringen kwamen tegelijkertijd online. Geen week wachten op nieuwe afleveringen dus, maar de serie in één keer bingewatchen.

Het verhaal

13 Reasons Why gaat in het kort over Hannah Baker (gespeeld door Katherine Langford) en haar klasgenoten. Hannah heeft zelfmoord gepleegd en na haar dood ontvangt Clay Jensen (gespeeld door Dylan Minette) een aantal videobanden. Clay was verliefd op Hannah en twee weken na haar zelfmoord bekijkt hij de tapes. Daarop is Hannah te zien en onthult ze dat er dertien redenen zijn waarom ze heeft besloten om zelfmoord te plegen. Wie moeten zich verantwoordelijk voelen voor de dood van Hannah?

De acteurs

Wat mij vooral opviel aan deze serie is dat het acteerwerk heel erg goed is. Waar dat soms, zeker bij een eerste seizoen van een serie, nogal tegenvalt, hebben de acteurs in 13 reasons why hele overtuigende personages neergezet. Dylan Minette speelt de pijn en emotie van Clay perfect, waardoor je als kijker helemaal met hem mee gaat leven. En Katherine Langford zet de depressie van Hannah heel geloofwaardig neer.

“If you’re listening to this tapes, you’re one of the reasons why.”

Mijn oordeel

Ik vond deze serie echt heel bijzonder en aangrijpend en ergens ook best wel interessant om te zien wat een opeenstapeling van gebeurtenissen tot effect kan hebben. Vanaf aflevering 1 kon ik al niet meer stoppen met kijken en dat is voor mij heel bijzonder, want meestal zit ik bij de eerste aflevering van een serie nog totaal niet in het verhaal en voel ik ook niet zo de behoefte om verder te kijken. Bij 13 reasons why was dat juist helemaal niet het geval. Gelijk vanaf de eerste aflevering wilde ik precies weten wie Hannah wat had aangedaan, waardoor zij heeft besloten zelfmoord te plegen. Ook door de verwarring van Clay, die totaal niet snapt waarom hij op de tapes staat, wilde ik maar door blijven kijken en erachter komen wat hij Hannah heeft aangedaan. Hoewel er veel zware onderwerpen aan bod komen, vond ik dat de serie niet constant zo zwaar overkwam. De heftige onderwerpen worden regelmatige afgewisseld met wat ‘luchtigere’ zaken. Het blijft natuurlijk een heftig onderwerp en bij sommige aflevering wordt er ook gewaarschuwd dat de beelden schokkend kunnen zijn. Behalve natuurlijk de zelfmoord van Hannah, komt er namelijk ook veel fysiek en mentaal geweld voor in de serie en als je daar heel gevoelig voor bent, is deze serie misschien niet helemaal geschikt.

“If you’re listening, you’re too late.”

Al met al is 13 reasons why een hele sterke serie, met een verhaal dat verteld moet worden. De serie laat zien dat verschillende gebeurtenissen, waarvan sommige misschien niet van belang lijken er allemaal opeengestapeld hele grote gevolgen kunnen hebben waar we ons misschien niet van bewust zijn. Daarom vind ik 13 reasons why echt een aanrader om te kijken en ik ben nu ook best wel benieuwd naar het boek.

Hebben jullie 13 reasons why al gezien? Wat vonden jullie van deze serie?

Eén gedachte over “Serie review: 13 reasons why

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.