Recensie|De sleutel – De finale (Engelsfors #3.2) – Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Titel: De sleutel – De finale

Serie: Engelsfors #3.2

Auteur: Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Uitgeverij: A.W. Bruna

Genre: Young Adult, Fantasy

Waardering: 4/5 sterren

Boven de cirkels zijn de tekens van de elementen in de rots gekerfd. 
Vuur. Aarde. Lucht. Water. Metaal. Hout. 
Vuur en Hout geven minder licht. De tekens van de elementen die zich op school al hebben geopenbaard. En daaronder verschijnen voor Anna-Karins ogen letters die woorden vormen die zij niet begrijpt. 
TENEBRIS APERIAR – ik open wanneer de duisternis valt.
De apocalyps is ophanden. De zielen van de Uitverkorenen vormen de sleutels tot het openen van de poort waarmee de demonen onze wereld kunnen betreden. Wie kunnen zij nog vertrouwen? 
De klok tikt. Is het einde der tijden echt nabij? Dodelijke spanning in Engelsfors…

20170508_155020

Het laatste deel van de Engelsfors trilogie. Aan de ene kant kon ik na het lezen van De sleutel – het begin niet wachten om aan het laatste boek te beginnen, maar aan de andere kant wilde ik ook niet dat de serie zou eindigen. Ik was namelijk nog helemaal niet klaar om afscheid te nemen van Engelsfors en van Anna-Karin, Minoo, Vanessa, Linnéa en Ida. Vorige week begon ik toch maar in het boek en na een wat trage start, wat helemaal aan mij lag en niet aan het boek, las ik De sleutel – De finale in no-time uit.

“Wanneer we al onze twijfels en gevoelens buitensluiten, en daarbij als excuus gebruiken dat we vanuit ons verstand handelen… Dat zijn de momenten waarop we de gevaarlijkste beslissingen nemen.”

Wat ik elke keer zeg over boeken in deze serie, maar wat ik er gewoon zo goed aan vindt, is dat alles zo in de details is uitgewerkt en dat aan het einde al die details bij elkaar komen en de puzzel helemaal compleet is. Nadat ik het boek uit had, had ik het idee dat echt alle vragen beantwoord waren en dat het verhaal van alle personages helemaal was afgesloten.

Waar ik in de eerdere boeken nog weleens moeite had om de verschillende personages uit elkaar te houden was dat in dit laatste deel helemaal niet meer het geval. De meiden zijn allemaal zo verschillend en zijn inmiddels zo bekend voor mij dat voor mij nu vanaf het begin weer duidelijk was wie wie was. Ik vind het ook nog steeds geweldig hoe divers de verschillende hoofdpersonages zijn. Er is zo altijd wel iemand met wie je je als lezer kunt identificeren.

“We zijn pas dapper als we dingen doen die we niet durven.”

Naar mijn idee zat er iets meer actie in dit boek dan in de voorgaande delen, maar het is zeker niet zo dat de actie en spanning het hele boek maar door raast. De spanning wordt namelijk heel goed opgebouwd. Als lezer krijg je steeds nieuwe stukjes informatie waardoor je maar door wil blijven lezen. Daarnaast is er behalve de vele actie in het boek ook nog voldoende ruimte voor het persoonlijke leven van de Uitverkorenen, al is hier wel minder aandacht voor dan in de voorgaande delen.

De Sleutel – de finale is een prima afsluiting van deze serie. Ik heb het idee dat ik op alle vragen uit de voorgaande delen antwoord heb gekregen en dat het verhaal echt is afgesloten. Al had ik ook prima nog wat langer door kunnen lezen over de Uitverkorenen en hun leven, want eigenlijk wil ik nog helemaal geen afscheid nemen van deze wereld.

“Er is niets waardoor ze ooit spijt van Linnéa zal krijgen. Ook al kunnen ze niet samen zijn, ze zal altijd van haar blijven houden.”

Eén gedachte over “Recensie|De sleutel – De finale (Engelsfors #3.2) – Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.